Bestuurslid schrijft boek over RWDM voor en door fans

© Danny Vander Eeckt via Facebook
| Bestuurslid Vander Eeckt (l) en speler Cabeke (r) vieren de titel in de tweede amateurklasse in 2017.

Bestuurslid Danny Vander Eeckt zal een romantisch en anekdotisch boek schrijven over de glorierijke geschiedenis van de Molenbeekse voetbalclub RWDM. "Onze supporters, dat zijn gewone en volkse mensen."

Al vijf jaar bestuurslid, maar al vijftig jaar supporter. Vander Eeckt maakte vanop de eerste rij mee hoe Daring Molenbeek opging in RWDM, droeg bij de Molenbeekse titelviering in 1975 de grote rivaal Anderlecht ten grave en zag de traditieclub zijn laatste Europese duels spelen.

Ups en downs

Naast al die gloriemomenten bleef Vander Eeckt ook in moeilijke tijden achter RWDM staan. In de jaren '80 en '90 raakte de club helemaal in verval. In FC Brussels kon de fanatieke supporter zich opnieuw herkennen, maar ook die club was door financiële perikelen geen lang leven beschoren.

In 2015 stonden verschillende supportersfederaties aan de wieg van het huidige RWDM. Aan de zijde van sterke man Thierry Dailly zette Vander Eeckt zijn schouders mee onder het project. Uit nostalgie vindt het bestuurslid de tijd rijp voor een boek. Dat zal hopelijk in de zomer van 2021 klaar zijn en gepubliceerd worden in het Nederlands, Frans en Brussels.

Hondstrouwe supporters

De focus zal komen te liggen op de onvoorwaardelijke toewijding van de fans voor het magische vierletterwoord RWDM. Want, vindt Vander Eeckt, in al die jaren waren de supporters de enige constante. "Daarom wil ik dat mijn boek het DNA van de RWDM-fans weerspiegelt", aldus het bestuurslid.

Vander Eeckt gaat daarvoor op zoek naar getuigenissen. Zijn beste herinnering dateert uit 1975, het jaar waarin Molenbeek zijn laatste landstitel pakt onder impuls van smaakmaker Johan Boskamp. "Met een lijkkist droegen we toen grote rivaal Anderlecht ten grave. Die Zwanze toont dat RWDM-fans gewone en volkse mensen zijn."

Een groot hoofdstuk zal ook gewijd zijn aan de recente wedergeboorte van RWDM, met onder meer de strijd om het Edmond Machtensstadion tegen White Star en de steile opmars naar de nationale reeksen. En wie weet volgend seizoen zelfs een terugkeer naar het profvoetbal.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?