Futsal Bouraza Medina Bruxelles

Bouraza Medina: kweekvijver voor de futsalwereld

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
22/01/2014

Bouraza Medina is de enige Brusselse vertegenwoordiger in de eerste futsalklasse. De club geeft jongeren een kans en zet zich in om de ketjes op het rechte pad te houden.

“Bouraza Medina is eigenlijk een wijkclub die vooral inzet op jongeren,” vertelt Mohammed Mechbal, die nu al vijf jaar voorzitter is. “Ik investeer in de club omdat ik achter het project sta. We hebben een systeem neergezet waarbij bepaalde voorwaarden aan de spelers worden opgelegd. Ze moeten tonen dat ze op het rechte pad blijven. Voetbal is eigenlijk een wortel die we hen voorhouden om geen domme dingen te doen. We bieden hen de nodige structuur, onder meer om hen te helpen bij hun schoolloopbaan.”

Ketjes kunnen zich al vanaf hun vierde aansluiten bij de futsalploeg. Zij komen in een club terecht die behalve een goede extra sportieve omkadering ook op sportief vlak een stevige reputatie heeft opgebouwd. Zakken geld hebben ze niet, veel talent wel. “Onze eerste ploeg is van de straat naar de hoogste klasse gegaan. Dat hebben we op talent en doorzettingsvermogen verwezenlijkt. We zijn nu aan ons tweede seizoen in eerste bezig en we vechten om er in te blijven. Heel de club zet zich in, het is ongelooflijk wat een vrijwilligerswerk er wordt gedaan.”

Geen publiciteit
“We hebben zeer goede spelers opgeleid die dan zijn weggekocht door de grotere ploegen. Wij kunnen niet met hen rivaliseren, zij hebben veel meer geld. En dan moet je weten dat er in futsal zo goed als geen geld gemoeid is bij transfers. Wij zijn een kweekvijver voor de Belgische futsalwereld. Ga maar eens kijken bij de andere clubs: daar lopen heel wat Brusselse spelers rond.”

Toch krijgt de club volgens Mechbal veel te weinig steun. Ze spelen hun thuismatchen in het Zuidpaleis, maar de voorzitter laakt het feit dat ze er geen eigen publiciteit mogen hangen. “We krijgen wat financiële steun, maar door de huurgelden die we aan de gemeentes moeten betalen voor het gebruik van de zalen, gaat die steun helemaal in rook op. Er loopt hier genoeg talent rond om een grote club uit te bouwen, maar de middelen zijn er niet. Futsal is zeer populair in Brussel en is een sport voor heel wat arme mensen. Zij zijn degenen die steun nodig hebben, veel meer dan bijvoorbeeld leden van tennisclubs.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni