Boussoufa én Lara Fabian in Grozny

© brusselnieuws.be
08/03/2011
Het was dinsdag feest in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. Niet alleen omdat de transfer van Mbark Boussoufa naar de plaatselijke voetbalclub Terek zo goed als rond is. Er was ook een optreden van de Brusselse zangeres Lara Fabian én de Braziliaanse wereldkampioenen van 2002 speelden er een galawedstrijd.

De miljoenentransfer van Anderlechtster Mbark Boussoufa naar Terek Grozny doet heel wat vragen rijzen omdat clubvoorzitter Ramzan Kadirov, tevens president van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië, in verband wordt gebracht met allerlei onfrisse (oorlogs)praktijken. Heel wat waarnemers en ook supporters van Sporting Anderlecht vinden het ongehoord dat de club onderhandelt met (vermeende) oorlogsmisdadigers.

De ambitieuze Tsjetsjeense club beweegt echter hemel en aarde om positief in de aandacht te komen. Zo was er dinsdag een galawedstrijd met de Braziliaanse (ex-)voetballers die in 1994 en 2002 wereldkampioen werden. Onder meer Romario en Bebeto speelden tegen een lokale selectie met coach Ruud Gullit en voorzitter Kadirov op het veld. De Brazilianen wonnen ondanks twee doelpunten van Kadirov.

Voor de demonstratiematch gaf zangeres Lara Fabian - van Brusselse afkomst - ook nog een optreden ter ere van de Internationale Vrouwendag. Het concert en de wedstrijd waren gratis te bekijken in het stadion van Grozny. Kadirov wilde er een waar volksfeest van maken.

"Met dergelijke evenementen wil het pro-Russische bestuur in Tsjetsjenië zich legitimeren en een imago opbouwen in het buitenland," zegt Aude Merlin, Ruslandkenner van de Université Libre de Bruxelles, aan de radio van de RTBF. "Met voetbal willen we de mensen tonen dat wij een vredelievende natie zijn," liet Kadirov optekenen.

Kuuroord
Merlin voegt eraan toe dat het leven inTsjetsjenië nog altijd gevaarlijk is. "Er gaat geen week voorbij zonder een ontploffing," zegt ze. Geen wonder dus dat de spelers van FC Terek leven en trainen in een kuuroord op enkele honderden kilometers van de hoofdstad. Enkel voor de thuiswedstrijden, gemiddeld om de twee weken, trekken ze voor een avond naar Grozny."

De transfer van Boussoufa is trouwens nog niet helemaal in kannen en kruiken. Anderlecht wacht op een bankgarantie voor de transfersom (een slordige 10 miljoen euro) en aangezien de Russische banken dinsdag gesloten waren wegens de Internationale Vrouwendag, is het wachten tot woensdag of donderdag voor de overgang officieel rond is.

Ethiek
André Drouart (Ecolo), voormalig schepen van Sport bij de gemeente Anderlecht, probeert Boussoufa alsnog te overtuigen om niet naar Tsjetsjenië te trekken in een open brief. Hij vraagt zich daarin af hoe Boussoufa de op "schaamtelijke wijze vergaarde miljoenen" kan aanvaarden en wijst op de voorbeeldfunctie van de tweevoudige Gouden Schoen voor ontelbare jongeren. "Als politici en burgers hebben we het recht om een ethisch gedrag te eisen van sporters."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni