| Stef Van Campenhout in januari.

Brons voor Brusselse floretschermer Stef Van Campenhout op Europese Spelen

© Belga - BRUZZ
26/06/2023
Updated: 27/06/2023 06.53u

VUB-student Stef Van Campenhout bezorgde Team Belgium maandag op de Europese Spelen een bronzen medaille in de individuele floretcompetitie. De schermer bekroonde een knap parcours in de Tauron Arena in het Poolse Krakau. De andere Brusselse schermer, Stef De Greef, strandde in de kwartfinales.

"Nochtans was mijn dag niet al te best begonnen. Ik voelde wat stijfheid, had last van stress", legt hij uit. "Maar tijdens de opwarming ging het beter en nadien won ik vertrouwen in de voorronde, waarin ik maar een keer verloor. Op de hoofdtabel startte ik met een goeie zege en daarna ging het eigenlijk alleen maar in stijgende lijn. Ik ben gegroeid in de competitie, met deze super medaille als gevolg".

Van Campenhout schakelde op weg naar het brons onder meer Mathieu Nijs uit in de zestiende finales. "Tegen een teamgenoot moeten schermen is altijd vervelend. We trainen elke dag samen, kennen elkaars sterktes en zwaktes. Het verschil was heel klein (15-13) maar ik weet dat we het elkaar gunnen." In zijn kwartfinale wipte Van Campenhout na een zinderend duel de Tsjech Alexander Choupenitch, die op de Olympische Spelen in Tokio brons won. "Dat was echt 'crazy', hij was de te kloppen man. Het ging gelijk op. En na mijn laatste treffer kon ik het niet geloven. Ik ging op de knieën, begon te roepen. Het was fantastisch", doet hij het verhaal.

Zijn tegenstander bij de laatste vier, de Pool Michal Siess, had eerder in de kwartfinale de maat genomen van Stef De Greef en versloeg daarna ook Van Campenhout. "Hij was heel solide, startte erg sterk en kreeg veel vertrouwen. Daar is het fout gelopen", analyseert Van Campenhout, die zijn bronzen medaille erg hoog inschat. "Dit is de mooiste prestatie uit mijn carrière. Hier heb ik naartoe gewerkt en het is de kers op de taart van een mooi seizoen."

Donderdag staat voor de floretschermers nog de teamcompetitie op het programma. "Die is heel belangrijk want telt in tegenstelling tot de individuele competitie wel mee voor de olympische kwalificatie. Vandaag zagen we er als Belgen sterk uit dus dat belooft voor de teamcompetitie. Ik heb er veel zin in en de andere jongens ook, daar ben ik van overtuigd", eindigt Van Campenhout.

'Top acht behaald'

De andere Brusselse floretschermer Stef De Greef strandde maandag dan weer in de kwartfinales van de individuele competitie, hij mag terugblikken op een erg verdienstelijk parcours.

"Nu is het even balen na die 15-11 nederlaag, maar al bij al kende ik wel een goeie dag", reageert hij. "Ik won vijf poulewedstrijden, was heel present vandaag. Ik haal de top acht. Het podium was natuurlijk nog mooier geweest. Hopelijk kan ik deze lijn doortrekken naar de teamcompetitie die er over enkele dagen aankomt, en later naar het WK."

In die teamcompetitie kan de Belgische ploeg punten scoren met het oog op de olympische ranking richting Parijs. Deelnemen aan de Olympische Spelen staat heel hoog op het verlanglijstje van De Greef. "Hier in Polen is een belangrijk toernooi en we gaan er alles aan doen om ons te kwalificeren met het team. Jammer genoeg tellen de individuele resultaten niet mee voor de ranking. Maar wij (Stef Van Campenhout en De Greef, red) hebben het fantastisch gedaan. Het geeft zeker een boost."

Net zoals heel wat andere Belgische topschermers weet De Greef hoe het is om hogere studies te combineren met een sportcarrière. Gedurende zeven jaar volgde hij les aan de VUB. Binnenkort stapt De Greef, pas afgestudeerd, het beroepsleven in bij een bedrijf gespecialiseerd in public affairs consulting. "Vorige week had ik mijn laatste examen en binnenkort begin ik aan mijn stage. Er gaat veel veranderen maar ik ben klaar voor een nieuwe stap in mijn leven."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni