Bertrand Lievens (links) was er ook op het WK 2018 in Rusland bij.

Brusselaar op het EK: 'Volg de Rode Duivels al ruim 20 jaar'

Thijs Roelen
© BRUZZ
12/06/2021

Brusselaar Bertrand Lievens volgt de Rode Duivels al ruim 20 jaar. Hij zit nu in Sint-Petersburg, waar België zijn eerste EK-wedstrijd speelt tegen Rusland. "Ik denk dat we maar met 300 zijn. Tegen 30.000 Russen."

Niet alleen voor de Rode Duivels betekent het bezoek aan Sint-Petersburg een weerzien. Ook bij trouwe supporters brengt de Russische stad herinneringen boven aan de zomer van 2018, toen België er het onderspit moest delven tegen Frankrijk in de halve finale van het WK. "Dat is een moeilijke herinnering", zegt Bertrand Lievens aarzelend. "Ik was erbij en ik hoop dat we het nu beter kunnen doen."

Het dubbele bezoek aan Sint-Petersburg geeft al aan dat Lievens niet zomaar een supporter is. De 42-jarige Brusselaar volgt de Rode Duivels al meer dan 20 jaar, uit en thuis, in goede en slechte dagen, van Japan tot Brazilië. Wanneer de Belgen niet spelen, doet hij hetzelfde met RWDM. "Vroeger waren we zowat de enigen", zegt Lievens. "Ik herinner me dat we met twee op de tribune zaten in Kazachstan. De laatste jaren was het veel drukker, maar nu denk ik dat we maar met een man of 200, 300 zullen zijn. Tegen 30.000 Russen."

Bertrand Lievens

Naast de Rode Duivels, is Bertrand Lievens supporter van RWDM.

De trip naar Rusland en alle coronarestricties schrikken veel Belgen af, volgens Lievens. Nochtans was het niet zo moeilijk om er te komen, zegt hij. "We moesten een PCR-test doen voor we op het vliegtuig stapten en we moeten dat weer doen wanneer we terugkeren. Voor we het stadion in mogen, wordt onze temperatuur nog eens gemeten, maar dat is het wel volgens mij." Het stadion in Rusland mag voor de helft gevuld zijn. Dat is meer dan in de andere Europese steden waar het toernooi wordt afgewerkt.

Veel reizen

In de stad zelf lijkt corona volgens Lievens niet te bestaan: "Niemand draagt mondmaskers, ook niet in de metro." Toch is de sfeer wel totaal anders dan 3 jaar geleden, tijdens het WK. "Net zoals in Brussel, leeft het hier ook nog niet. Opmerkelijk wel, want Rusland speelt hier een thuiswedstrijd. Als we in bars met mensen praten, vragen ze zich af wat wij hier als Belgen komen doen. Ze weten nauwelijks dat er een EK is."

Mogelijk heeft het ermee te maken dat dit EK niet volledig in hetzelfde land wordt afgewerkt. 3 jaar geleden was heel Rusland in de ban van het WK voetbal. Nu worden de wedstrijden in verschillende Europese steden afgewerkt. Dat brengt ook voor Lievens uitdagingen met zich mee. Zo wordt de tweede wedstrijd in Kopenhagen afgewerkt en moeten buitenlanders die Denemarken binnen willen 4 dagen in quarantaine. De derde groepswedstrijd wordt opnieuw in Sint-Petersburg afgewerkt.

Bertrand Lievens

Bertrand Lievens (in het geel) tijdens het WK 2018 in Rusland.

Wat daarna volgt, is onduidelijk. "Hopelijk winnen we de groep, dan spelen we nadien in Sevilla en mogelijk München", aldus Lievens. "Als we tweede worden spelen we eerst in Amsterdam en daarna in Baku. Dat zijn dure vliegtickets." Tickets voor de wedstrijd zijn geen probleem voor de Brusselaar. "Ik ben hier samen met Guy, hij staat nummer 1 op de ranking van supporters van de Rode Duivels." Die ranking wordt opgemaakt op basis van het aantal wedstrijden dat je bezoekt. Hoe hoger je staat, hoe trouwer je bent en hoe eerder je de kans krijg om tickets te kopen voor belangrijke wedstrijden.

Maar eerst Rusland, Denemarken en Finland dus. Lievens hoopt op eindwinst, maar vreest de Fransen. "De poule moet geen probleem zijn. Daarna kunnen we ook wel doorstoten. Maar de Fransen hebben de beste ploeg, zo eerlijk moet je zijn. Ik denk dat de Belgen 3 jaar geleden hun kans gehad hebben. Maar het blijft een toernooi, we zullen zien."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni