| Duizenden Brusselaars vierden de zege van de Belgen vrijdagavond aan de Beurs.

Politie toont begrip tijdens EK: 'Snappen dat mensen rechtspringen bij goal België'

TRO
© BRUZZ
11/06/2021

Mogen we juichen als de Rode Duivels scoren? Wat als door verlengingen een wedstrijd tot na 23.30 uur duurt? En moeten we het waterkanon vrezen wanneer we een zege vieren aan de Beurs? De verschillende Brusselse politiezones zeggen eerst te willen sensibiliseren en pas bij herhaaldelijke incidenten te willen ingrijpen tijdens het EK voetbal.

"Het ergste wat er kan gebeuren?", politiewoordvoerster Caroline Vervaet van de zone west (Sint-Jans-Molenbeek, Jette, Ganshoren, Koekelberg, Sint-Agatha-Bercherm) denkt even na. Dan lacht ze: "Dat de Rode Duivels het toernooi niet winnen."

Romelu Lukaku en co. rondden vrijdag hun voorbereiding op het EK voetbal af en zijn inmiddels vertrokken naar Sint-Petersburg, waar de eerste wedstrijd tegen Rusland gespeeld wordt. Maar ook de Brusselse politie moet zijn huiswerk klaar hebben. Hoewel de horeca weer open is, zijn er nog behoorlijk wat extra regels die de agenten vanwege de coronacrisis moeten doen naleven. Euro 2020, dat plaatsvindt in 2021, is ook voor hen een grotere uitdaging dan een normaal internationaal voetbaltoernooi.

'We gaan geen heksenjacht organiseren'

Audrey Dereymaeker, politiezone Noord

En toch lijkt de politie er ogenschijnlijk kalm onder. "We verwachten dit toernooi niet direct grote problemen", zegt Vervaet. "Natuurlijk zal het voor iedereen even puzzelen zijn. Tijdens de wedstrijden van de Rode Duivels zullen we extra paraat zijn, ook met meer manschappen. Maar we zullen vooral sensibiliseren. Optreden zullen we pas doen bij herhaaldelijke schending van de regels."

Vier per tafel

Die opvatting ligt in lijn met wat de verschillende burgemeesters aan de vooravond van het toernooi meegeven. "We moeten niet denken dat we alles kunnen controleren en alle maatregelen kunnen doen naleven", zei de Elsense burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo-Groen) aan Le Soir. Hij rekent erop dat de politie alleen in actie komt wanneer dat echt noodzakelijk is.

Met andere woorden: tijdens de wedstrijden zelf zal er niet al te streng worden opgetreden. "Er zal een zekere mate van tolerantie zijn", bevestigt Ilse Van de Keere van de politiezone Hoofdstad Brussel - Elsene. "Veel hangt af van hoe de mensen zich gedragen, maar over het algemeen zullen wij alleen tussenkomen wanneer het echt nodig is. We kunnen ook moeilijk iemand plaatsen bij elk terras."

daazdaz

| Het terras van de Beursschouwburg zal dit jaar niet zo vol zitten als in 2018.

Pro memorie: wedstrijden mogen uitgezonden worden op grote schermen op het terras van een horecagelegenheid of binnen. Een scherm dat op een terras staat moet wel zo zijn opgesteld dat het niet zichtbaar is voor mensen die niet op het terras zitten. In Brussel-Stad zijn projectoren bovendien expliciet verboden, daar mogen alleen tv's opgesteld worden. Op het terras zelf moeten mensen op een stoel zitten en met maximaal vier aan een tafel. De horeca moet dicht om 23u30 en na middernacht geldt een samenscholingsverbod voor meer dan vier personen.

Verkeersveiligheid

De lokale politie zal er vooral op moeten toezien dat de schermen correct geplaatst zijn en dat er niet te veel volk op een terras zit. "Maar we gaan geen heksenjacht organiseren", klinkt bij Audrey Dereymaeker van zone Noord (Schaarbeek, Evere, Sint-Joost-ten-Node). "We zullen horecazaken eerst begeleiden en sensibiliseren. Daar zijn onze ploegen overigens al een aantal dagen mee bezig."

Voor de zone Noord, met zijn grote Turkse gemeenschap, wacht vrijdagavond al direct een eerste uitdaging, met de openingswedstrijd Italië - Turkije. "We patrouilleren op basis van informatie van onze diensten zelf en de gemeentes", aldus Dereymaeker. "Bij grote samenscholingen zullen we de supporters begeleiden om te vertrekken. We weten dat er fans naar buiten zullen komen wanneer Turkije wint, maar we grijpen enkel in bij problematische situaties."

azoj

| Juichen mag nog.

Waar de politie in Schaarbeek, Sint-Joost en Evere wel streng op zal zijn, zijn verkeersovertredingen. "Rijden onder invloed, onaangepaste snelheid of gevaarlijk rijgedrag zullen we direct bestraffen", zegt Dereymaeker.

Gezond verstand

Waar de grens precies ligt tussen sensibiliseren en vermanen en ingrijpen en beboeten, valt per situatie te bekijken, zo klinkt het bij alle zones en burgemeesters. "Als de Belgen een doelpunt maken, dan zullen de mensen rechtspringen", zegt Van de Keere. "Dat is de ontlading van het moment en dat begrijpen we. We zullen in die gevallen ons gezond verstand gebruiken."

En wat bij massale vieringen na een zege, zoals we die in 2018 voor de Beurs zagen? Van de Keere: "Er is extra personeel voorzien rondom de wedstrijden van de Rode Duivels. Maar het blijft altijd een beetje afwachten hoeveel mensen er komen opdagen. Alleen wanneer het echt nodig is, zullen we tussenkomen."

Dit soort taferelen zullen we deze zomer niet te zien krijgen.

Bij winst mogelijk alweer andere regels

Tolerantie is voorlopig dus het kernwoord. Al wil dat niet zeggen dat de politie het hele toernooi achteroverleunt en afwacht. "We zullen in het begin dagelijks en nadien wekelijks herevalueren", aldus Vervaet. "Als blijkt dat er herhaaldelijk regels genegeerd worden, veranderen we mogelijk van strategie."

Daarbij houden de zones ook specifiek de landen in het oog met een grote vertegenwoordiging in hun gemeentes. "Wie tegenover wie staat, volgen we uiteraard op", aldus Van de Keere. "Zo krijgen we stilaan ook een beter zicht op hoe de zaken evalueren. In begin wordt er misschien nog niet heel hevig meegeleefd, maar dat kan wel groeien." In Elsene is er zo extra aandacht voor de Portugezen, in Sint-Joost-ten-Node voor de Turken en in zone West dan weer voor de Polen en Portugezen.

De Rode Duivels blijven echter de rode draad voor de Brusselse politie. Vervaet stipt - immer positief over de sportieve prestaties van de Belgen - aan dat bij een eventuele winst van het toernooi, op 11 juli, de regels mogelijk alweer versoepeld zijn. Hetzelfde antwoord geeft ze wanneer we vragen wat er zal gebeuren bij knock-outwedstrijden (vanaf 26 juni) die vanwege verleningen het sluitingsuur van de horeca (23.30 uur) kunnen overschrijden. "Dat bekijken we dan", zegt ook Van de Keere. "Voorlopig hebben we deze regeling van tolerantie en ook de huidige coronamaatregelen. We zullen kijken wat de eerste wedstrijden geven en indien nodig nadien nog bijstellen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni