| Staand kijken is niet toegestaan.

Grote tv’s wel, maar projectoren niet toegestaan op terrassen tijdens EK in Brussel-Stad

TRO
© BRUZZ
11/06/2021

De Stad Brussel heeft een politieverordening ingevoerd met daarin de voorwaarden voor horecazaken om een EK-wedstrijd uit te kunnen zenden. Opmerkelijk: projectoren zijn expliciet verboden. Andere gemeentes beloven minder streng te zijn.

Geen projector en geen taps op de terrassen van de Brusselse horecagelegenheden tijdens het EK voetbal. Dat zijn de twee opvallendste bepalingen in de politieverordening van de Stad Brussel voor het uitzenden van voetbalwedstrijden van het toernooi. Dat dient allemaal om te voorkomen dat er zich geen mensenmassa’s voor het terras vormen. “We willen voorkomen dat mensen die geen klanten zijn toch voor een bepaald terras samentroepen”, klinkt het op het kabinet van schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi).

De bepaling over de projectoren is tegen het zere been van sommige café-uitbaters. Er bestaan immers tv’s ter grootte van een projector. Cafés die tot nu toe alleen met een projector werkten, moeten nu last-minute nog investeren in een grote tv. Het EK begint vrijdagavond al met de wedstrijd Italië - Turkije. De Rode Duivels spelen zaterdagavond hun eerste wedstrijd.

De gemeente Brussel is echter onvermurwbaar. “We willen absoluut voorkomen dat er te grote schermen geplaatst worden”, zegt Adelaïde de Patoul, kabinetsmedewerkster van Maingain. “In sommige gemeentes mogen schermen alleen binnen. Het compromis dat wij gesloten hebben is: schermen mogen buiten, maar alleen tv’s die bovendien gericht moeten zijn naar het terras en niet naar de straat. De gemeente zal zelf geen schermen plaatsen, om niet te concurreren met de lokale horeca.”

Gedogen

In andere gemeentes zijn ze inschikkelijker. Schaarbeek en Etterbeek zien de Brusselse verordening als een goede zaak vanwege de duidelijkheid, maar willen ze minder streng toepassen. “Wij gaan de Brusselse verordening grotendeels overnemen”, aldus Marc Weber, kabinetschef van Schaarbeeks burgemeester Cecile Jodogne (Defi). “Veel mensen uit de horeca bellen ons om te vragen wat nu wel of niet mag. Deze verordening is netjes en duidelijk.”

"In principe willen we ook geen projectoren. Maar op een groot terras, waar de afstandsregels gehandhaafd kunnen worden, kan het best"

Vincent De Wolf, burgemeester Etterbeek

Vincent De Wolf, MR-burgemeester van Etterbeek. Op de achtergrond Didier Gosuin (Défi), burgemeester van Oudergem

Geconfronteerd met het probleem van horeca-uitbaters die wel een projector hebben, maar geen grote tv, vult Weber aan dat de gemeente flexibel wil zijn voor hen. “Die passage zullen we aanpassen. Het gaat ons om de geest van de verordening: geen grote groepen buiten verzamelen. Of er nu via een tv of projector wordt uitgezonden, is minder van belang.”

Ook in Elsene is vooralsnog geen expliciet verbod op projectoren. Al zou dat nog kunnen veranderen, zegt het kabinet van burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo-Groen): “We bekijken het nog.”

Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf (MR) volgt dezelfde lijn als Schaarbeek. “We willen mensen niet in de moeilijkheden brengen. Alles is een kwestie van hoeveelheid. In principe willen we geen projectoren. Maar op een groot terras, waar de afstandsregels gehandhaafd kunnen worden, kan het best.”

Aanvraag

Etterbeekse horecazaken moeten overigens wel een aanvraag bij de gemeente doen om een wedstrijd op het terras uit te mogen zenden. Ook in Brussel moet een uitzending gemeld worden bij de gemeente. In Schaarbeek is dat dan weer niet nodig. “Het is te kort dag om dat nog allemaal te organiseren”, aldus Weber.

Op donderdagmiddag waren er ook in Etterbeek nog maar 8 aanvragen binnen. Ook daar wil De Wolf niet te streng optreden. “Zaken die geen aanvraag deden, moeten gewoon zorgen dat alles in orde is, wanneer ze toch iets organiseren. Bij zaken zonder aanvraag met een te vol terras zal de politie optreden. Maar zaken die geen aanvraag deden, maar wel netjes de regels volgen, hebben geen probleem.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni