Brussels Cycling Classic keert terug aan Atomium

© PhotoNews
| Andre Greipel, John Degenkolb en Nacer Bouhanni op het podium van de eerste Brussels Cycling Classic in 2013.

De Brussels Cycling Classic, het vroegere Parijs-Brussel, vindt dit jaar opnieuw op 30 augustus plaats. De finish ligt na een aantal jaar van onderbreking opnieuw op het Belgiëplein bij het Atomium. Ondanks het feit dat de wedstrijd samenvalt met de start van de Tour de France, staan er 9 worldtour-teams op de deelnemerslijst.

Het parcours van de enige wielerklassieker die ons gewest nog rijk is, werd vrijdag voorgesteld. De start vindt opnieuw plaats aan het Jubelpark. 203 kilometer later wordt er gefinisht aan het Belgiëplein, vlakbij het Atomium.

“Een start in het Jubelpark, een aankomst aan het Atomium, bestaat er een prestigieuzer decor dan de Stad Brussel voor de al even uitzonderlijke Brussels Cycling Classic?", stelt Schepen van Sport van de stad Brussel, Benoit Hellings (Ecolo). "De Brussels Cycling Classic wacht dit jaar een nog warmer welkom in een stad waar de fiets, gezien de gezondheidsomstandigheden, een ongekende plaats heeft ingenomen."

10 hellingen

De 203 kilometer worden grotendeels buiten het gewest afgewerkt. In totaal staan er tien hellingen op het programma. Na de start aan het Jubelpark trekt het peloton richting de golvende Druivenstreek waar na amper 15 km al de eerste hellingen wachten.Daarna steekt het parcours de taalgrens over, op weg naar Henegouwen. Ook hier wachten nog enkele pittige beklimmingen met onder andere de Rue de Ronquières. Na de passage over Waals grondgebied, keert het peloton terug richting Brussel. Op zo’n 40 km van de streep en in volle finale wacht een passage in Beersel met beklimmingen van de Alsemberg, Bruine Put en Menisberg. Helling nummer 10, de Keperenberg in Dilbeek, bevindt zich op 13 kilometer van de streep.

“Het parcours van de Brussels Cycling Classic ziet er veelbelovend uit," vindt minister van Financiën en fervent wielertoerist Sven Gatz (Open VLD). "Met de start zoals eerder aan het Jubelpark en de aankomst na enkele jaren terug aan het Atomium en met enkele kuitenbijters in Vlaams-Brabant en Henegouwen belooft het een spannende klassieker te worden met een sterk deelnemersveld. En ongetwijfeld weer met onze Brusselse straten, pleinen en monumenten in een glansrol.”

Sprintkoers

De Brussels Cycling Classic zal het eerste grote sportevenement in Brussel zijn dit jaar, maar valt samen met het eerste weekend van de Tour de France. Door de coronacrisis is de wielerkalender volledig hertekend. Ondanks de concurrentie met de Tour, verschijnen in Brussel 9 worldtour-teams aan de start: AG2R La Mondiale, BORA - Hansgrohe, Cofidis, Decenuninck - Quick-Step, Groupama - FDJ, Lotto Soudal, Team Jumbo - Visma, Team Sunweb en UAE Team Emirates. Daarnaast verschijnt ook het team Bingoal Wallonie-Bruxelles van Brusselaar Dimitri Peyskens aan het vertrek.

Ondanks de 10 hellingen staat de Brussels Cycling Classic bekend als een sprintwedstrijd. Vorig jaar was de Australiër Caleb Ewan als eerste aan de streep.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?