Brussels Cycling Classic: Caleb Ewan sprint naar zege

© Belga
07/09/2019

De Australiër Caleb Ewan (Lotto Soudal) heeft zaterdag de 99e editie van de Brussels Cycling Classic (1.BC) op zijn naam geschreven. Hij toonde zich na 189,4 km tussen het Jubelpark en het Koning Boudewijnstadion de snelste in een groepssprint.

Ewan volgt op de erelijst van de Brussels Cycling Classic, vroeger Parijs-Brussel genoemd, de Duitser Pascal Ackermann op. De snelle man van BORA-hansgrohe werd dit keer tweede, voor Jasper Philipsen (UAE Team Emirates). De Italiaan Davide Ballerini (Astana) en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) maakten de top vijf vol. De 25-jarige Ewan won eerder dit seizoen al een etappe in de UAE Tour, twee ritten in de Ronde van Turkije, twee etappes in de Giro, de slotrit van de ZLM Tour en drie etappes in de Tour de France.

Na 9 km vormde zich een kopgroep met Lionel Taminiaux, Petr Rikunov, Clément Carisey, Etienne van Empel, Oscar Riesebeek, Elmar Reinders en Cyril Gautier. Dit zevental boekte een maximale voorsprong van 3:10. Voorin viel Rikunov na zowat 80 km letterlijk weg uit de kopgroep. Bij de beklimming van de Kardinaal Mercierstraat, de zevende helling van de dag, moest ook Taminiaux zijn metgezellen laten rijden. Achter hem ontbond Laurens De Vreese zijn duivels en bracht het peloton op een halve minuut van de vijf overgebleven vroege vluchters.

Laurens De Vreese bleef fiks doorgeven en kreeg Christopher Juul Jensen, Anthony Turgis, Simone Velasco en Ludovic Robeet mee in steun. Zij raapten al vlug Lionel Taminiaux op om hem na enkele kilometers alleen achter te laten. Met nog 45 kilometer voor de boeg smolten de twee groepjes samen en kregen we zo tien leiders. Het peloton, waarin vooral Dries Devenyns veel hooi op zijn vork nam, volgde echter op amper 40 seconden.

Net voor het binnenrijden van Anderlecht, op 11 kilometer van de finish, kreeg een eerste gedeelte van het peloton aansluiting bij de kopgroep. Net dan kreeg de sprinter van Deceuninck-Quick Step, Alvaro Hodeg, af te rekenen met een lekke band en zag zo zijn winstkansen door de neus geboord worden.

Het sein dan voor Oliver Naesen om even te gaan versnellen. Een groepje van zowat 40 renners stevende op de Houba de Strooperlaan af. Het waren de mannen van Bora-Hansgrohe die het tempo daarin regelden. Pascal Ackermann kwam er gepast uit en zag Jasper Stuyven naderen. Caleb Ewan moest dan nog op rechts komen en met een kattensprong haalde de Australiër het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sport, brussels cycling classic, Caleb Ewan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni