| Arnaud Démare (Groupama - FDJ) wint de 103e editie van de Brussels Cycling Classic

Arnaud Démare herhaalt succes uit 2017 en wint opnieuw Brussels Cycling Classic

© Belga
04/06/2023

Arnaud Démare (Groupama - FDJ) heeft zondag de 103e editie van de Brussels Cycling Classic op zijn naam geschreven. Hij won de wedstrijd ook al in 2017.

De Fransman haalde het na 207,1 km met start aan het Jubelpark en finish op de Houba de Strooperlaan in een sprint van een vluchtersgroep voor de Deen Tobias Lund Andresen (DSM) en Jordi Meeus (BORA - hansgrohe). De Eritreeër Biniam Girmay (Intermarché - Circus - Wanty) viel net naast het podium.

Op de erelijst van de semiklassier, die tot en met 2012 Parijs-Brussel heette, volgt de 31-jarige Démare de Nederlander Taco van der Hoorn op. Die kwam niet aan de start wegens de naweeën van zijn val tijdens de Ronde van Vlaanderen.

Koersverloop

Al vrij snel trokken Ludovic Robeet, Jens Reynders, Paul Lapeira en Jonas Abrahamsen in de aanval. Het viertal kreeg een maximale voorgift van 3:30 op het peloton. Op de top na de eerste beklimming van de Muur van Geraardsbergen moest het kwartet daarvan één minuut inboeten. Na de passage van de Bosberg, met nog 82 kilometer voor de boeg, brak het peloton in verschillende stukken. In het eerste gedeelte, twintig renners sterk, staken onder andere Biniam Girmay, Laurenz Rex, Stan Van Tricht, Derek Gee, Kelland O'Brien, Robbe Ghys, Cedric Beullens, Bryan Coquard, Arnaud Démare, Jordi Meeus, Tom Van Asbroeck en Dries Van Gestel. De vroege vluchters mochten met een kleine voorsprong de tweede keer Muur van Geraardsbergen aanvatten.

Op de kasseien van die bult ontbond Girmay zijn duivels en zette vol door. De Eritreeër raapte al snel Jens Reynders op die gelost was uit de kopgroep en trok in zijn eentje naar het drietal Robeet, Lapeira en Abrahamsen. Nog voor de beklimming van de Bosberg dikte de kopgroep aan tot 24 renners, waaruit Jens Reynders nog zou verdwijnen.

Vooral de renners van Soudal Quick-Strep stuurden aan op een hergroepering. Bij het aansnijden van de voorlaatste kasseizone, die van de Brabantsebaan in Sint-Pieters-Leeuw op 27 kilometer van de eindmeet, was de afstand tussen de eerste omvangrijke kopgroep en het peloton nog slechts een halve minuut groot. Jannik Steimle bleef bergen werk verzetten maar ook na de laatste kasseistrook, de Rosweg in Sint-Martens-Lennik, was de achterstand nog steeds 30 seconden. Uiteindelijk brak de veer dan toch en ging op 14 kilometer van de eindmeet het blok erop in het peloton. De winnaar moest dus gezocht worden bij de 23 renners vooraan. In die kopgroep bleef het tempo heel strak en duurde het tot 2 kilometer voor de eindmeet voordat Derek Gee ging aanvallen.

Toen die werd gegrepen, ging Kelland O'Brien zijn kans maar de Australiër werd op 400 meter van de eindmeet ook gevat. In de daaropvolgende groepssprint was Arnaud Démare de sterkste. Goed voor zijn tweede zege van het seizoen na ritwinst in de Boucles de la Mayenne.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni