| Taco van der Hoorn kroonde zicht tot winnaar van de Brussels Cycling Classic, editie 2022.

Brussels Cycling Classic op zoek naar opvolger voor Taco van der Hoorn

© Belga
03/06/2023

Zondag wordt, na de Heistse Pijl, met de Brussels Cycling Classic een tweeluik afgesloten. De startplaats van deze wedstrijd, herrezen uit de as van het vroegere Parijs-Brussel, blijft het Jubelpark van Brussel. De eindmeet ligt na 207,1 kilometer op de Houba de Strooperlaan. Onderweg wachten de renners tien hellingen en twee pittige kasseizones.

Na de start in Jubelpark gaat het richting Tervuren, Overijse, Terhulpen, Waterloo, Braine-l'Alleud en Ittre om zo naar de Rue du Croiseau te trekken. Dat is na 51 kilometer koers meteen de eerste helling van de dag. Daarop volgt de Rue de Ronquières om zo via Seneffe, Braine-le-Comte en Silly de provincie Henegouwen te verlaten en de provincie Oost-Vlaanderen in te duiken. Na 120 kilometer staat de Muur van Geraardsbergen op het menu, gevolgd door de Bosberg.

Deze twee mythische hellingen van de 'oude' Ronde van Vlaanderen worden na respectievelijk 150 kilometer en 154 kilometer nog eens over gedaan. De Congoberg in Vollezele en de Heiligekruiswegstraat in Schepdaal zijn de laatste twee hellingen van de dag. De laatste bult situeert zich op zowat 14 kilometer van de finish.

Vorig jaar ging de zege naar Taco van der Hoorn. De Nederlander verdedigt zijn titel niet omdat hij sukkelt met de naweeën na een val in de Ronde van Vlaanderen. Bij zijn team Intermarché-Circus-Wanty zijn wel onder meer Biniam Girmay en Aimé De Gendt present. Wat betreft oud-winnaars is Tim Merlier (2020) van de partij bij Soudal Quick-Step en Arnaud Démare (2017) bij Groupama-FDJ. Nog in het oog springende namen zijn Marc Sarreau (AG2R-Citroën), Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck), Maximilian Walscheid (Cofidis), Jordi Meeus (BORA-hansgrohe), Cedric Beullens (Lotto Dtsny) en Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech).

Wind tegen

Rik Van Slycke, de sportdirecteur van Alpecin-Deceuninck, verwacht ook dit jaar geen massasprint in de schaduw van het Koning Boudewijnstadion. "Ik denk dat het peloton zal scheuren in de finale van de race. Het parcours leent zich daar alvast toe. Zit de wind tegen in de terugtocht naar Brussel dan zal het vluchters wellicht ontmoedigen om iets te ondernemen. Slaagt er een groepje in om voor de finale weg te geraken dan kan het peloton, als de wind op kop staat, zeker alles ongedaan maken."

Niet alleen met Dries De Bondt, maar ook met Jensen Plowright en Edward Planckaert heeft de ploeg de renners om de rest van het peloton daar pijn te kunnen doen. "De passage over de Muur zorgt altijd voor hommeles. Niet enkel op de helling zelf, maar ook al in aanloop naar die bult."

Lotto Destiny, die andere Belgische ploeg, komt zondag met een ervaren team aan de start. "Zonder mijn renners druk op te leggen kunnen we zondag met Cedric Beullens, Mathijs Paasschens en Arjen Livyns zeker iets forceren", aldus ploegleider Nikolas Maes. "Tijl De Decker heeft al een pak mooie resultaten laten optekenen bij de beloften en mag mij weer verrassen. De Brussels Cycling Classic is een best lastige koers, maar dat mag mijn renners niet afschrikken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, brussels cycling classic, Atomium, Flanders Classic

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni