© Photonews | Taco van der Hoorn kroonde zicht tot winnaar van de Brussels Cycling Classic, editie 2022.

Taco van der Hoorn wint natte editie van de Brussels Cycling Classic

MW
© Belga - BRUZZ
05/06/2022
Updated: 05/06/2022 17.37u

De Nederlander Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert) heeft de 102de editie van de Brussels Cycling Classic gewonnen. Hij haalde het in een langgerekte sprint op de Houba de Strooperlaan van de Zemstenaar Thimo Willems.

Na 203 km en een langgerekte sprint was Van der Hoorn de snelste van een kopgroep van drie. Pas in de laatste meters op de licht hellende Houba de Strooperlaan ging hij voorbij Thimo Willems uit Zemst, van Minerva Cycling Team. De Oostenrijker Tobias Bayer werd derde, voor onze landgenoten Rune Herregodts, Gilles De Wilde en Arjen Livyns. Voor Taco van der Hoorn werd het zijn eerste zege van het seizoen.

“Afzien!” vat de 28-jarige Van der Hoorn zijn sprint samen. “Ik moest van ver komen. Mooi dat ik het heb afgemaakt, want ik was niet zeker of ik het ging halen.” Na tientallen meters zwoegen, kon Van der Hoorn Thimo Willems inhalen en de overwinning grijpen. “Hij was verdomd sterk,” reageerde Van der Hoorn na afloop van de wedstrijd. “In het begin van de race was ik goed, maar erna ging het moeilijker. Ik ben gewoon vol aangegaan en het pakte goed uit.”

Mythische hellingen

Al vrij vroeg vormde zich een kopgroep met tien renners. Daar maakten Rune Herregodts, Gilles De Wilde, Jelle Wallays, Thimo Willems, Gianni Marchand, Arjen Livyns, Taco van der Hoorn, Bram Welten, Tobias Bayer en Axel Laurance deel van uit. In het peloton liet men begaan. De koprgorep reed zo een voorsprong van iets meer dan zeven minuten bijeen, alvorens een eerste keer de Muur van Geraardsbergen op te rijden.

Ter hoogte van de Bosberg was de achterstand van het peloton gezakt naar vijf minuten. Een valpartij in het peloton, voor de tweede beklimming van de Muur van Geraardsbergen, verhinderde niet dat de voorsprong van de kopgroep verder slonk tot 2:10. Tim Wellens en Magnus Sheffield trokken in de tegenaanval en werden richting de Bosberg versterkt door nog eens zes renners, zijnde Florian Vermeersch, Piet Allegaert, Axel Zingle, Ben Turner, Michael Matthews en Gianni Vermeersch. Voorin was Axel Laurance even weggevallen na mechanisch defect.

Willems leek op weg naar de zege

De acht achtervolgers werden onder impuls van Arkéa-Samsic opnieuw tot de orde geroepen. De mannen van Lotto-Soudal namen daarop over en op de Rosweg, de laatste kasseizone van de wedstrijd op 18 kilometer van de eindmeet, was de voorsprong van het tiental voorop geslonken tot onder de minuut. Na de laatste beklimming, op de Heiligekruiswegstraat in Schepdaal, ging bij Wallays en Laurance vooraan het licht uit.

De acht voorin bleven de vaart er stevig in houden en mochten sprinten voor de eindzege. Thimo Willems veinsde in de slotkilometers krampen maar ging op 500 meter van de finish plots aanvallen. De 26-jarige Belg van Minerva leek het te gaan halen, maar werd in de laatste 50 meter geremonteerd door Taco van der Hoorn.

Evenepoel niet van de partij

De winnaar van vorig jaar, Remco Evenepoel, was er deze keer niet bij. Hij nam rust na zijn eerste plaats in de Ronde van Noorwegen. Evenepoel soleerde in 2021 nog naar de eindmeet, nadat hij zijn enige metgezel in een ontsnapping, Aimé De Gendt, achterliet.

Wel van de partij bij Quick-Step Alpha Vinyl waren onder andere Iljo Keisse en Ethan Vernon. Davide Ballerini verscheen aan de start, maar moest onderweg opgeven. Bij Intermarché-Wanty Gobert stond sprinter Alexander Kristoff op de deelnemerslijst, net als Aimé De Gendt, vorig jaar nog tweede, en Quinten Hermans.

Van een zaterdag in augustus naar een zondag in juni

De Brussels Cycling Classic is sinds 2013 de opvolger van 'de klassieker tussen de twee hoofdsteden' Parijs-Brussel. Het is de eerste keer dat Brussels enige wielerklassieker plaatsvindt in juni. Vorig jaar raakte bekend dat de koers niet langer zou doorgaan in augustus of september.

Recordhouder van het aantal zeges is nog steeds de Australiër Robbie McEwen. Hij won maar liefst vijf keer (2002, 2005, 2006, 2007 en 2008).

20220605 Brussels Cycling Classic Taco van der Hoorn, Thimo Willems en Tobias Bayer
© Photonews | Het podium van de 102de Brussels Cycling Classic: Taco van der Hoorn, geflankeerd door Thimo Willems links en Tobias Bayer rechts.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie