Brussels Cycling Classic verhuist van augustus naar juni

© Belga
| In 2021 won Remco Evenepoel de voorlopig laatste Brussels Cycling Classic in september.

De Brussels Cycling Classic, Brussels enige professionele wielerkoers, verandert van datum. De wedstrijd gaat van een zaterdag in augustus of september naar een zondag in juni. "Op een zondag hebben we meer mogelijkheden qua mobiliteit", zegt Tomas Van den Spiegel van Flanders Classics.

Door de grotendeels lege straten van Brussel soleerde Remco Evenepoel op 30 augustus van dit jaar naar de winst in de Brussels Cycling Classic. Stond er in de Druivenstreek of het Pajottenland nog redelijk wat publiek langs de kant, eens in het Brussels Gewest was er weinig animo meer voor de laatste professionele wielerkoers die de hoofdstad rijk is.

En daar wil organisator Flanders Classics verandering in brengen. Komend jaar is het vroegere Parijs-Brussel voor het eerst sinds de jaren 70 geen najaarsklassieker meer, maar wordt er georganiseerd in het midden van het seizoen. "We wilden graag naar een zondag, en die zijn schaars op de wielerkalender", verklaart Tomas Van den Spiegel van organisator Flanders Classics de datumverandering. "Dan hebben we meer mogelijkheden qua mobiliteit in Brussel. Op zaterdag is er vaak toch nog veel functioneel verkeer."

De laatste jaren verliet de wedstrijd na de start aan het Jubelpark zo snel mogelijk het Brussels grondgebied, om daar na een lange omtrekkende beweging zo laat mogelijk voor de finish aan het Atomium weer terug te keren. Nu zou dat mogelijk kunnen veranderen, al wil Van den Spiegel nog niet te ver vooruitlopen op de parcoursplannen. "Zelfs de finishlocatie staat nog niet vast", aldus de organisator.

Naast de mogelijkheid om op een zondag te kunnen organiseren, is ook de koppeling met de Ronde van Limburg een dag later van belang. "Het is logistiek altijd gemakkelijker voor ploegen als we meerdere koersen aan elkaar kunnen koppelen", licht Van den Spiegel toe.

Afspraak op 5 juni 2022 dus voor de Brussels Cycling Classic. Waar precies, dat blijft nog even onduidelijk.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?