Sami Chouchi c Carlos Ferreira

In de finale van het EK ging het lange tijd gelijk op, maar in de 'golden score' verloor Sami Chouchi met waza-ari.

Brusselse judoka Chouchi grijpt naast EK-goud

© Belga
27/04/2018

Sami Chouchi, de nummer 49 op de wereldranglijst, heeft vrijdag op het EK judo in het Israëlische Tel Aviv in de klasse tot 81 kg de zilveren medaille veroverd. De 25-jarige Brusselaar verloor in de finale van de Israëliër Sagi Muki (IJF 33) in de golden score op waza-ari. Chouchi bezorgt België zo de eerste medaille op dit EK.

Chouchi imponeerde dit toernooi door zijn eerste drie kampen met ippon te winnen. Hij versloeg achtereenvolgens de IJslander Logi Haraldsson (IJF 319), de Nederlandse topper Frank de Wit (IJF 3) en de Fransman Alpha Oumar Djalo (IJF 46).

In zijn halve finale versloeg Chouchi nadien de Italiaan Antonio Esposito (IJF 32) met ippon nadat die drie strafpunten kreeg. In de finale ging het lange tijd gelijk op. De score was ook gelijk na de kamp, waardoor verlengingen soelaas moesten brengen. In die 'golden score' maakte thuiskamper Sagi Muki het eerste punt, waardoor hij ook het goud won.

'Volgende keer pak ik goed'

Chouchi won nooit eerder eremetaal op een EK of WK. In februari zegevierde hij wel in het European Open in het Oostenrijkse Oberwart, zijn belangrijkste titel tot dusver. "Ik heb altijd al geloofd dat ik dit kon en dat geloof heb ik nooit opgegeven. Ik ben steeds keihard blijven trainen", reageerde Chouchi.

"Vele blessures hebben mijn carrière afgeremd maar sinds het begin van het jaar heb ik mijn zinnen gezet op dit EK. Alles heeft in het teken gestaan van Tel Aviv. Een finale verliezen is uiteraard niet leuk maar het is een eerste stap. De volgende keer pak ik goud."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Sami Chouchi, judo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni