| Vreugdetaferelen bij Union na de winst tegen FC Luik in mei 2013.

Buitenlandse pers noemt Union ‘nieuwste wonder van het Europese voetbal’

KVDP
© BRUZZ
20/11/2021

Het succesverhaal van Union in eerste klasse ontgaat ook de buitenlandse pers niet. “Het nieuwste wonder van het Europese voetbal in ‘klein Spanje’ in Brussel”, kopt de grootste sportkrant in Spanje.

Na 48 jaar speelt Union opnieuw in de hoogste klasse van het Belgische voetbal. De volksclub uit Sint-Gillis staat na veertien speeldagen - we zijn bijna halverwege het seizoen - helemaal bovenaan het klassement. “Het roemrijk bestaan dateert uit een ver verleden”, schrijft de Nederlandse krant De Volkskrant deze week in een artikel over de Brusselse “club zonder businessseats en viplounges.” Maar Union beleeft nu wel een revival van die hoogdagen, aldus de Britse krant Independent. “Union herleeft de gloriedagen van de jaren dertig nu ze het sprookjesverhaal van Leicester achternagaan.”

Tony Bloom, ook eigenaar van Brighton & Hove Albion (momenteel zevende in de Premier League), kocht de club drie jaar geleden. Maar Independent maakt de vergelijking met Premier League-ploeg Leicester niet omdat Union in Britse handen is. Leicester promoveerde in 2014 naar het hoogste voetbalniveau in Engeland. Amper twee seizoenen later werd de club kampioen. Union is nu op weg om het Leicester-sprookje na te doen, maar dan nog sneller.

In het Joseph Marienstadion zijn er geen beledigingen of liederen tegen onze rivalen. De tegenstanders zijn onze gasten die deelnemen aan het voetbalfeest

Juan Benjuma-Moreno

Juan Benjumea Moreno (Groen), rapporteur van de Bijzondere coronacommissie in het Brussels parlement

Het Brusselse voetbalsprookje ontgaat ook de grootste sportkrant uit Spanje niet. “Het nieuwste wonder van het Europese voetbal in ‘klein Spanje’ in Brussel”, schrijft Marca in een longread waarin de krant wijst op de historische aanwezigheid van Spanjaarden in Sint-Gillis. Marca spreekt ook met een Spaanse fan, Brussels parlementslid voor Groen Juan Benjumea-Moreno.

'Fans zijn kracht van de club'

“Toen ik naar Brussel verhuisde, vertelde een vriend me: ‘Juan, je moet naar Union komen”, zegt Benjumea-Moreno aan Marca. “In het Joseph Marienstadion zijn er geen beledigingen of liederen tegen onze rivalen. De tegenstanders zijn onze gasten die deelnemen aan het voetbalfeest.”

Met kersvers Rode Duivel Dante Vanzeir en Deniz Undav heeft Union twee aanvallers in de top vijf van de doelpuntenmakers. “De spelers van het kampioensteam in de tweede klasse zijn gebleven en het is een hechte groep met talentvolle spelers en een ervaren coach”, zegt Unionwoordvoerder Maarten Verdoodt aan de Spaanse krant.

"Maar wat werkelijk uitzonderlijk is aan wat er in het Dudenpark gebeurt, gebeurt niet op het veld”, merkt Marca op. “Het is wat er op de tribunes wordt beleefd.”

"De fans en de sfeer die er tussen hen ontstaat, dat is de echte kracht van de club”, zegt Verdoodt nog. “Het zijn fans die zingen voor hun team en nooit fluiten voor tegenstanders. Het is een houding waar andere clubs en voetbalfans van houden.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni