BX Brussels: 'We worden niet het Real Madrid van bevordering'

© Marc Gysens
BX Brussels zorgt eindelijk nog eens voor positief nieuws in het Brusselse voetbal. Geen geldproblemen, geen spelersstakingen, maar een frisse club waarin de Brusselse jongeren centraal staan. Vincent Kompany lanceerde het project, maar de uitwerking geeft hij uit handen. Gabriel 'Junior' Ngalula (30) wordt verantwoordelijk voor de sportieve werking. "Het worden drukke weken," beseft hij.

"Ik was vroeger ook wel een voorbeeld voor de jongeren," vertelt Ngalula. "Toen ik bij de jeugd van Anderlecht speelde, was het eerder uitzonderlijk dat jongeren doorgroeiden tot de eerste ploeg. Ik ben daar wel in geslaagd en was zo, samen met een paar andere jongens, eigenlijk een beetje een pionier. Daar ben ik wel fier op. Als ik nu opnieuw voor sommige jongeren als voorbeeld kan dienen, doe ik dat met plezier."

Ngalula groeide op in Evere en verruilde op zijn dertiende de plaatselijke pleintjes voor het trainingscentrum van paars-wit. Hij doorliep er de jeugdreeksen en schopte het tot de eerste ploeg. Heel wat Anderlechtfans herinneren zich nog altijd hoe hij in 2003 tegen Club Brugge scoorde (5-1 zege voor Anderlecht, red.) na een fantastische individuele actie. Hij werd aanzien als een topper in wording, maar het draaide anders uit. "Een week na die goal liep ik een zware blessure op. Dat is het leven van een voetballer. Ik heb daarna nog bij Stoke City, Standard en Roeselare gespeeld, maar op mijn zesentwintigste heb ik besloten om te stoppen met voetballen. Ik wou geen 'oude glorie' worden die in een lagere divisie ging spelen, en verkoos boekhouder te worden. Het klinkt misschien raar, maar het was gewoon een carrièrekeuze."

Vincent Kompany trekt Ngalula nu terug in de voetbalwereld. De kapitein van de Rode Duivels liep al een tijdje rond met het idee om een Brusselse voetbalclub op te richten, voor de jeugd uit de hoofdstad. Zijn project kreeg een paar weken geleden vorm toen hij bekendmaakte dat hij zijn schouders onder derdeklasser Bleid zet. Zijn jeugdvriend Junior kreeg meteen een voorname rol.

"Vincent had me al over zijn project verteld en het interesseerde me wel. Ik vind het interessant om een voetbalclub te hebben die niet de ambitie heeft om te concurreren met Anderlecht. Dat is een gevestigde waarde, voor de elite. Wij concentreren ons op de jongeren. We willen mannen van hen maken. We gaan het sportieve niet verwaarlozen, maar de ketjes krijgen voorrang. Talent of niet, ze zijn allemaal welkom. Indien er zeer veel volk langskomt, en dat verwacht ik wel, dan zullen we toch een limiet moeten opleggen."

Lach niet met een kalf
BX Brussels kan op heel wat interesse rekenen. Alles wat Kompany aanraakt, lijkt wel in goud te veranderen. Toch moet dat enthousiasme wat getemperd worden. Ngalula beseft maar al te goed dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn zal zijn, zoals sommigen denken. Hij wordt voltijds sportief-technisch directeur en zal zich bezighouden met alles wat rond het sportieve draait.

"Er is veel werk aan de winkel. Ik verwacht dat de komende weken zeer druk zullen worden. Iedereen die in de voetbalwereld zit, weet dat dit een ambitieus project is dat moeilijk te realiseren is. Zaken als het vinden van infrastructuur - een van onze grootste uitdagingen - hangen niet alleen van ons af. Mensen verwachten veel van Vincent Kompany, maar vergeet niet dat hij gewoon zijn steun geeft. Hij komt niet voor in het organigram. We gaan niet het Real Madrid van bevordering worden. We worden een gewone club, die zich vooral concentreert op de jongeren."

"Ook met onze eerste ploeg gaan we geen zotte dingen doen. Het is niet omdat Vincent ons steunt, dat we de salarissen van Anderlecht gaan betalen. Pas op, de spelers zullen geen slaven zijn. Maar ze zullen gewoon betaald worden zoals bij andere ploegen uit vierde klasse." Ngalula wordt samen met Christel Kompany, die voorzitster wordt, opgenomen in het huidige organigram waarin Michel De Wolf een belangrijke schakel is. Ondanks die bestaande structuur ziet de sportief directeur dit als een verse start.

"We beginnen van nul. We willen in alle rust een club opbouwen waar jongeren een kans krijgen en waarmee ze zich kunnen identificeren. Het zou leuk zijn als onze eerste ploeg op termijn grotendeels uit jeugdspelers bestaat. Ons doel is niet om de concurrentie aan te gaan met ploegen als Brussels en Anderlecht. Maar indien talenten zich bij ons laten opmerken, kunnen we misschien samenwerken."

De eerste samenwerking is ondertussen een feit. RSC Anderlecht stelde zijn infrastructuur al voor BX open om nieuwe spelertjes aan te trekken. Een initiatief dat in de toekomst navolging zal krijgen. Beide clubs zitten momenteel niet in elkaars vaarwater, maar in het voetbal kan het snel gaan. "Ik ken geen enkele voetbalploeg die niet speelt om te winnen. Als we kunnen promoveren, zullen we dat ook doen. Maar we hebben geen plan om binnen x aantal jaren in een bepaalde divisie te spelen. Onze ambitie is de Brusselse jongeren een goede structuur aan te bieden. Al willen we ook wel bewijzen dat Brussel vol talent zit. Iemand zei me: 'Lach niet met een kalf, want misschien wordt het op een dag een stier.' Dat vind ik een mooie en gepaste uitspraak."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?