Club Brugge kan nog steeds niet winnen op Anderlecht

© Photonews
| Bolasie zag zijn poging langs enkele spelers binnendraaien.

Ook in het poverste seizoen van RSC Anderlecht sinds mensenheugenis, kan Club Brugge niet winnen op het veld van de Brusselaars. Paars-wit leek na een slechte start zelfs nog af te stevenen op de drie punten dankzij twee goals van Bolasie, maar een tegentreffer van de ingevallen Vlietinck hing de bordjes weer gelijk.

Deze zondag had al lang voor de aftrap alles in huis om er een heerlijke voetbalnamiddag van te maken. Een zonovergoten en volledig uitverkocht Constant Vanden Stockstadion, heel wat sfeer in en rond het stadion en ook de stadionspeakers stonden een tandje luider dan normaal afgesteld. Toch een wrange noot: spijtoptant Dejan Veljkovic, de makelaar die coach Peter Maes al aan de galg praatte in ruil voor een verminderde straf, zat gewoon in het publiek.

Over naar de match. Rutten kon zijn stilaan vertrouwde elftal opstellen, enkel Dimata stond nog steeds niet op het wedstrijdblad door blessure. Daardoor stond Santini opnieuw in de spits, geflankeerd door Bolasie en Bakkali.  De jonge Verschaeren, Anderlechtse hoop in bange dagen, moest voor de creativiteit op het middenveld zorgen. Ook Brugge kon op volle kracht aantreden, met Wesley en Dennis in de frontlinie.

Snelle 0-1

Paars-wit zette meteen hoog druk en een eerste corner van Kums zwiepte al vervaarlijk voor doel, zonder dat Santini er zijn teen kon tegen zetten. Maar het waren de rivalen uit Brugge die zich meteen dodelijk efficiënt toonden. Nog voor de vijfde minuut goed en wel was ingezet, wist Wesley een strakke voorzet van Schrijvers te devieren. Een verbouwereerde Didillon had geen verhaal: 0-1.

Brugge dan toch op weg naar een eerste zege in meer dan 21 (!) jaar op het veld van de aartsrivaal uit Brussel? Wie het spelniveau van Anderlecht in het eerste halfuur zag, had daar weinig aan te twijfelen. Het duurde niet lang voor Milic een eerste fluitconcert van de eigen fans achter zijn naam kreeg door een bal onnodig buiten te knallen, en ook de hoge uittrappen richting de kleine Bakkali vielen niet in goede smaak bij de paars-witte aanhang. Toen ook Appiah in vertrouwde stijl een goede counterkans de nek omwrong door zijn voorzet huizenhoog in de tribune te trappen, leek een klein mirakel nodig om een goed georganiseerd Brugge nog bij te halen.

20190224_Bolasie_RSCANderlecht_Photonews
© Photonews
| Yannick Bolasie bewees zijn waarde met twee treffers.

Bolasie to the rescue

Maar dat was zonder Bolasie, ook al tegen Antwerp matchwinnaar met een laat doelpunt, gerekend. De winger omspeelde Diatta en plaatste de bal dan ook nog eens onverwacht in de verste hoek binnen. Scheidsrechter Lardot hield nog even de spanning erin wegens vermeend buitenspel, maar keurde de treffer toch maar snel goed.

Alles wat Anderlecht in het eerste halfuur niet kon, zoals duels winnen en een mannetje uitspelen, lukte plots wel. Ook Bakkali puurde uit zijn eerste goede actie bijna een assist: Santini kon nog net bij zijn voorzet en verraste Horvath met een kopbal in de eerste hoek, maar de Brugse goalie had nog een uitstekende parade in huis. Aan de overkant ging Vanaken liggen in de zestien, maar Lardot besliste terecht om geen penalty te geven.

Pittig einde

Van het eerste kwartier na de pauze onthouden we toch vooral de prinsheerlijke dribbel waarmee Verschaeren Mats Rits in de wind zette. De opzichtige duik van Vormer in het zestienmetergebied verwijzen we dan wel liever snel naar de achterkamers van ons geheugen.

Groot doelgevaar bleef, ondanks een steviger tempo, wel uit, tot Schrijvers plots de bal voor de voeten kreeg aan de rand van het Brusselse penaltygebied. Gelukkig voor Anderlecht had Didillon nu niet de zon in de ogen en ranselde hij de pegel nog weg. Nog geen minuut later werd Verschaeren aan de andere kant goed weggestuurd, maar oog in oog met Horvath won de Brugse doelman het pleit.

Niet of, maar aan welke kant het doelpunt zou vallen, was de vraag. Het uitvak schreeuwde moord en brand toen Rits neerging na een risicovolle tackle van Kums, maar Lardot had het opnieuw bij het correcte eind door de bal niet op de stip te leggen. Bij Anderlecht kwam het gevaar veelal van een ontketende Bolasie. Zijn schicht vloog eerst nog over de lat van Horvath, maar even later was het wel raak. Santini trapte naast de bal en zette zo Horvath op het verkeerde been, Bolasie werkte koelbloedig af.

Horvath redt de meubelen voor Club

De paars-witte vreugde was enorm, maar geen lang leven beschoren. Anderlecht stond na de 2-1 te dromen en liet de ingevallen Vlietinck te gemakkelijk Didillon verschalken. Dat het daarna toch nog bij een gelijkspel bleef, had Brugge wel te danken aan een uitstekende Horvath. De Brugse doelman bokste nog twee pogingen van onder zijn lat weg en ontzegde ook Bolasie nog zijn derde.

Een gelijkspel dus. Eentje waar noch Brugge noch Anderlecht veel mee opschiet in het klassement, maar beide ploegen zullen wel tevreden zijn met het geleverde spel in een aangename topper. Paars-wit moet in zijn laatste drie wedstrijden wel nog vol aan de bak om een plaatsje in play-off I veilig te stellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?