Club Brugge slaat Anderlecht bont en blauw in de beker

© PhotoNews
| Het enige lichtpuntje voor Anderlecht na de bekernederlaag tegen Club Brugge is dat Vincent Kompany de volledige wedstrijd kon uitspelen.

Anderlecht heeft in de kwartfinales van de Beker van België tegen Club Brugge nooit uitzicht gehad op de zege. Na een halfuur leek paars-wit zich even in de match te knokken, maar dat was slechts ijdele hoop. De nederlaag hing als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de Brusselaars. En zo geschiedde, met een knappe goal van Vormer en de doodsteek van Balanta: 0-2.

Aan de paars-witte aanhang heeft het zeker niet gelegen. Het Lotto Park was nog eens uitverkocht voor de komst van aartsrivaal Club Brugge in de kwartfinales van de Beker van België. Van de gelatenheid in de tribunes de voorbije maanden was vandaag geen sprake, maar het inspireerde Anderlecht niet tot een sterke start.

De bezoekers grepen de Brusselaars meteen naar de keel. Het eerste kwartier was eenrichtingsverkeer. Dennis, Diatta en ex-Unionist Tau sneden als een blauw-zwart mes door de paars-witte boter. Van Crombrugge moest de ene save na de andere uit zijn mouw schudden om zijn ploeg voor een achterstand te behoeden. Dat lukte hem ook, maar de Rode Duivel is het dan ook al gewoon om half gemaakte goals uit zijn doel te houden.

Saelemaekers mekkert

Anderlecht zag af en plooide massaal terug. Roofe stond voorin op een eiland en werd nauwelijks in het spel betrokken. Dat geldt ook voor Vlap, die nog eens aan een wedstrijd mocht beginnen. Ligt de Nederlander niet goed in de groep? Je zou het bijna durven denken, want het Nederlandse station werd bij elke aanval overgeslagen. Ook Kompany zag hem het eerste halfuur niet staan. De aanvoerder was wel de enige die bij Anderlecht zijn passing verzorgde en met strakke inspeelpasses Saelemaekers en de snelle Doku bereikte.

Die laatste dolde meer dan eens met zijn directe tegenstander Sobol. In normale omstandigheden smult het Anderlechtpubliek daarvan, maar bij een 0-0-stand in een belangrijke wedstrijd laat de frivole flankaanvaller die fantasietjes toch maar beter achterwege. Het wekte ergernis op bij zijn ploegmaats, niet in het minst bij coach Frank Vercauteren.

Pas wanneer hij op het halfuur doelgericht werd door met een knappe voorzet Roofe te bereiken, kreeg hij applaus van aan de zijlijn. Jammer genoeg voor Anderlecht zag de Brit zijn kopbal rakelings langs het doel van Mignolet gaan. Aan de overkant onderscheidde Saelemaekers zich vooral in gemekker. Hij grossierde in slechte controles en balverlies en werkte dat uit op iedereen die in zijn buurt kwam. De stoom kwam net niet uit zijn oren.

Club verzuimde ondertussen zijn overwicht om te zetten in een voorsprong. Het liet het tempo halfweg de eerste helft zakken waardoor Anderlecht wat meer in de match kon komen. Maar het ontbrak eerst Vlap en daarna Roofe aan vista om de juiste ploegmaat in stelling te brengen. Op slag van rust kreeg Vormer de ultieme mogelijkheid om het Lotto Park muisstil te krijgen na een heerlijk uitgespeelde aanval. Maar de kapitein van Club zag de bal via de schoentip van Van Crombrugge naast het paars-witte doel dwarrelen.

Meteen boeken dicht na de rust

Aan het begin van de tweede helft toonde Club waarom het dit seizoen zo allesoverheersend is. Vormer was duidelijk gebrand op een doelpunt en kreeg na amper een minuut spelen waar hij naar op zoek was. Vanuit stand ramde hij een afvallende bal voorbij Van Crombrugge: 0-1.

De wanhopige supporters begonnen dan maar te schreeuwen om Nacer Chadli. De roep om de Rode Duivel werd alleen maar luider nadat Balanta de voorsprong voor Club had verdubbeld op hoekschop. De smeekbeden werden aanhoord, maar aan het spelbeeld veranderde niets. Via Deli was Club zelfs nog dicht bij de 0-3, maar de paal voorkwam dat Anderlecht nog meer averij opliep.

Anderlecht mag een eerste bekertriomf in elf jaar dus vergeten. Maar nog veel belangrijker is dat de weg naar Europa nu nog wat meer doodloopt. Die moet weer worden opengelegd door zich via een mission impossible te plaatsen voor Play-off 1. Mathematisch is dat zeker nog mogelijk, maar als die term wordt bovengehaald is het kalf meestal zo goed als verdronken. Of wacht, er is ook nog Play-off 2... Play-off 2! U leest het goed.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?