| Jérémy Doku, nog altijd maar 17, was tegen Moeskroen wel volwassen genoeg om zijn ploeg bij de hand te nemen.

Doku behoedt Anderlecht voor slechte soap in Moeskroen

Godfried Roelant
© BRUZZ
05/12/2019

De paars-witte bekerdroom lag na twaalf minuten spelen op het veld van Moeskroen aan diggelen. Perica strafte ongelukkig balverlies van Kompany genadeloos af en bracht Les Hurlus op voorsprong. Anderlecht op weg naar een nieuwe blamage, maar dat was buiten Jérémy Doku gerekend. De aalvlugge flankaanvaller was alomtegenwoordig en haalde zijn ploeg uit de penarie.

“Vanaf nu geldt bij Anderlecht een zero-errorbeleid", liet sportief directeur van Anderlecht Michael Verschueren maandag optekenen in het voetbalprogramma Extra Time. Maar daar was in de bekerwedstrijd tegen Moeskroen weinig van te merken. De woorden van Verschueren leken wel een vloek, want we waren nog geen kwartier ver of Kompany had al een eerste dodelijke error achter zijn naam staan. Akkoord, het was ongelukkig, maar het betekende wel meteen de voorsprong voor de thuisploeg: 1-0.

Anderlecht zo nog maar eens op achterstand, en dat in een match die absoluut gewonnen moest worden. Het is tekenend voor de situatie van paars-wit dat een uitwedstrijd in de achtste finales van de Beker van België tegen Moeskroen zo allesbepalend is. Kompany zag als kapitein van het zinkend schip de bui al hangen, maar een rampscenario werd vermeden.

Doku neemt Anderlecht bij de hand...

Anderlecht toonde veerkracht en herpakte zich, met Doku die de forcing voerde vanop de rechterflank. Ook Sambi Lokonga, Saelemaekers, Roofe en Amuzu schakelden mee een versnelling hoger. Een afstandsschot van Saelemaekers werd uit doel gebokst door Moeskroendoelman Vasic, en ook een leuke combinatie tussen Sambi Lokonga en Amuzu verdiende beter. Maar Roofe kwam een teen tekort om de gelijkmaker binnen te tikken. Het was wachten op een zoveelste actie van Doku om de remonte in te zetten.

Het nog altijd maar 17-jarige jeugdproduct, hoe kan het ook anders, bezorgde de linksback van Moeskroen eerst een verkoudheid en bracht daarna het leer keurig tot bij Kayembe. Die legde terug op Sambi Lokonga, wiens schot via Roofe in doel verdween. Een frommelgoal om de bordjes in evenwicht te hangen, symbolischer kan haast niet voor een ploeg die kampt met een gebrek aan torinstinct. Via Olinga en Boya stond het twee minuten later ei zo na 2-1, maar Van Crombrugge was bij de pinken en kon de tegentreffer voorkomen.

Het gaf de turbo van Doku een extra boost. En misschien zelfs een energiestoot te veel, want op aangeven van Roofe leek hij met zichzelf en de bal geen blijf in de zestien. Als een Duracellkonijn draaide hij onnodig in het rond, maar uiteindelijk kon hij met een gekruist schot Anderlecht alsnog met een voorsprong de kleedkamer insturen.

...maar ook hij kan nieuwe thriller niet voorkomen

Meteen een opdoffer voor Anderlecht na de pauze, wanneer Kompany zich bij het trappen van een lange bal op Amuzu blesseert aan het rechterbovenbeen en van het veld moet. Het wordt nu toch stilaan tijd dat de kapitein van paars-wit zich vragen begint te stellen bij zijn carrière als voetballer. Hier wordt niemand beter van, en al zeker niet de club van zijn hart.

Gelukkig diepte Luckassen de kloof met Moeskroen verder uit. Met een hoogstandje dat je niet zou verwachten van de Nederlandse verdediger, baande hij zich een weg door de Henegouwse defensie. Hij werkte ook nog eens beheerst af en zette Anderlecht zo in een zetel. Moeskroen leek daarna niet van plan de troepen van Vercauteren nog een strobreed in de weg te leggen.

Het wordt nu toch stilaan tijd dat de kapitein van paars-wit zich vragen begint te stellen bij zijn carrière als voetballer. Hier wordt niemand beter van, en al zeker niet de club van zijn hart.

De Brusselaars waanden zich zeker van een plek in de kwartfinales en dommelden zo langzaam maar zeker in. Dat resulteerde tien minuten voor affluiten in een aansluitingstreffer in cadeauverpakking. Sinterklaas van dienst was Elias Cobbaut. Zijn geknoei voedde opnieuw het geloof bij Moeskroen op een stunt en zo kregen we aan het einde van de match toch nog een thriller te zien.

Maar die liep goed af voor de recordkampioen, met in de slotfase nog een strafschop voor Roofe. Die werd gemist, wat niet gezegd kan worden van de kwartfinales in de Beker van België. Al lijkt het ons sterk dat Verschueren zich de match nog zal herinneren tijdens de eindejaarslunch, want van champagnevoetbal en dito borstcontroles was op Le Canonnier absoluut geen sprake.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , Sporting Flagey , RSC Anderlecht , Moeskroen , Beker van België

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni