Coronapas treft sportclubs: 'Al 60-tal uitschrijvingen ontvangen'

TDN
© BRUZZ
12/10/2021
Updated: 12/10/2021 17.59u

| Zaalvoetbalclub LART Bruxelles in het Zuidpaleis (archief).

Vanaf 15 oktober moeten alle bezoekers aan de sportfaciliteiten van de Stad Brussel het Covid Safe Ticket (CST) voorleggen. Op wedstrijddagen zijn het de sportclubs en -verenigingen zelf die de coronapas verifiëren. De Stad controleert de toegang voor trainingen. Behalve voor vrijwilligers of werknemers worden geen uitzonderingen gemaakt, ook niet voor ouders die de jongste atleten willen helpen in de kleedkamer. Voetbalbestuurders maken zich zorgen. “Dit is de doodsteek voor onze sport."

Ruim tachtig sportclubs en -verenigingen die gebruik maken van de infrastructuur van de Stad Brussel namen maandagavond deel aan een virtuele infosessie over het CST. Onder de aanwezigen onder meer vertegenwoordigers van basketbalclub Phoenix Brussels, hockeyclub Primerose, jachtvereniging BRYC en tal van zwem- en voetbalclubs. Zij kregen allemaal dezelfde boodschap van schepen Benoît Hellings: “We kunnen niet riskeren dat onze sportclubs een broeihaard worden voor het coronavirus. We willen jullie activiteiten niet meer stilleggen, zoals een jaar geleden. Het CST overal verplichten is dan de beste oplossing.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

Iedereen die ouder is dan 16 jaar – sporters, ouders en toeschouwers – zal een coronapas moeten tonen aan de toegangspoort van de Brusselse sportfaciliteiten. Dat geldt voor binnen- en buiteninfrastructuur, ongeacht het aantal aanwezigen. Nochtans verplicht de Brusselse ordonnantie het CST pas vanaf 50 bezoekers indoor en 200 personen buiten. “Maar je zit heel snel aan die aantallen. En het is praktisch onmogelijk om de bezettingsgraad permanent te meten. De Stad wil geen inbreuken maken. Daarom trekken we één lijn: het CST wordt overal en altijd de regel”, aldus Hellings.

Er is wel één uitzondering. Wie bij een sportvereniging over een arbeids- of vrijwilligerscontract beschikt, moet het CST niet voorleggen om op de sportvelden te mogen. Deze personen moeten wel altijd een mondmasker dragen, tenzij ze dus wel de coronapas tonen. De Brusselse sportdienst vraagt alle clubs om een lijst op te stellen met de namen van personen die van deze uitzondering kunnen genieten. Veiligheidspersoneel van de Stad verifieert namelijk het CST voor aanvang van lessen, trainingen of zwemsessies. Op wedstrijddagen en voor andere evenementen, zoals een clubdag, komt die verantwoordelijkheid bij de sportclub zelf te liggen.

"Wie de CST-controle wil ontwijken, zal bij ons altijd een manier vinden"

Mohamed Ban Abdellah (voetbalclub Sporting)

Dat laatste baart voornamelijk voetbal- en futsalploegen zorgen, omdat het een bijkomende organisatorische last is die ze moeilijk kunnen dragen. “We hebben sowieso al moeite om amokmakers uit onze zaal te houden”, zegt voorzitter van Futsal BXL Younes Azbair uit Neder-Over-Heembeek. “Ons publiek komt uit kansarme wijken en is niet altijd makkelijk. Velen van hen zijn niet gevaccineerd en zullen geen toegang krijgen. Ik vrees voor escalaties. Onze club heeft daar geen vat op.”

Zestig uitschrijvingen

Terwijl Futsal BXL-NOH over duidelijke toegangspoorten tot de zaal beschikt, wordt het voor de buren van Sporting Bruxelles een huzarenstukje om alle ingangen tot het voetbalcomplex Korte Groenweg in het oog te houden. “Want er zijn veel ‘officieuze’ ingangen,” weet bestuurslid Mohamed Ban Abdellah. “Onze club beschikt niet over voldoende stewards om die allemaal in het oog te houden. Cru gezegd: wie de CST-controle wil ontwijken, zal bij ons altijd een manier vinden. Sporting is slechts een kleine amateurclub. Wij boksen organisatorisch niet op hetzelfde niveau als pakweg de basketploeg Phoenix Brussels.”

Komt er nog eens bij dat heel wat ouders een sportseizoen met voortdurende controles niet zien zitten. “Wij hebben al een zestigtal ouders aan de lijn gehad, die het lidgeld van hun zoon of dochter hebben teruggevraagd. In sommige ploegen gaan we daardoor van twaalf naar zes spelers, waardoor we ons volledig moeten herorganiseren,” aldus Ban Abdellah, die het heeft over “enorm schadelijke neveneffecten na al twee uitzonderlijk moeilijke voetbalseizoenen”.

(lees verder onder de afbeelding)

1771 COVID SAFE TICKET zwembad 5

| Covid Safe Ticket in het zwembad.

Ook in dans-, vecht- en andere zaalsportclubs laat de maatregel zich nu al voelen. Ouders mogen hun jonge kinderen niet helpen in de kleedkamer zonder vertoon van het CST. Laat staan ze afzetten op het basketplein, op de tatami of in de danszaal. “Dat geeft een onveilig gevoel. Vele ouders zullen daardoor de sportactiviteiten van hun kinderen staken. Dat is vooral jammer voor de kids zelf. Na al twee moeilijk jaren zijn zij opnieuw de dupe van de pandemie,” hekelt Nolwenn Sinou van rolschaatsclub Royal Sunday’s Club.

Sociale exclusie

En ook in het zwembad mogen ouders zonder coronapas niet mee binnen om het badpakje of zwembroekje van hun jongste telgen te helpen aantrekken. “We stelden voor om een beroep te doen op oudere broers of zussen, of gevaccineerde ouders om de kleinste kinderen te helpen. Tevergeefs, want vorige week vroeg een twintigtal ouders om het lidgeld terug te storten,” aldus Omar Amrani van zwemschool natation.brusels. “We zullen daar toch oplossingen voor moeten vinden, anders dreigt een enorm pervers effect.”

Voor Georges Tsoras van de zaalvoetbalploeg LART Brussels, die zijn matchen afwerkt in het Zuidpaleis, gaat de CST-maatregel voorbij aan een groter maatschappelijk probleem. “Futsal is een populaire sport in de Brusselse wijken, waar een groot deel niet is gevaccineerd. Het merendeel van onze spelers wil zich niet laten vaccineren. Dat recht hebben ze. Maar hoe kunnen wij dan voetbalmatchen organiseren? Elke week een PCR-test voor onze spelers betalen? Dat zal ons op een heel seizoen ongeveer 9.000 euro kosten. Dat geld hebben we niet. En dus dreigt sociale exclusie.”

"Het alternatief voor het CST? De verplichte sluiting van alle clubs. Dat willen we niet meer"

Schepen Benoit Hellings

Benoît Hellings (Ecolo)

Schepen Benoît Hellings wees de sportdirecteurs erop dat de maatregel tijdelijk (tot 15 januari) van kracht is, maar wel noodzakelijk is. “Onze vaccinatiegraad moet omhoog. Daarom maken we het leven van de gevaccineerden makkelijker en zonder restricties. Het alternatief, namelijk de verplichte sluiting, is geen optie,” aldus de Brusselse sportschepen. “In andere sectoren zijn er geen problemen geweest met het CST. En ook de Memorial Van Damme, met 27.000 toeschouwers, kon vlot doorgaan. In het minivoetbal zitten we met een groot probleem. Daarom zullen we ook infopunten, sensibiliseringssessies en vacci-bussen aan jullie clubs plaatsen om de vaccinatiegraad omhoog te trekken.”

Als de dreiging van relletjes rond een voetbalzaal of -veld te groot wordt, oppert Hellings om tijdelijk matchen achter gesloten deuren te organiseren. “Als er mensen binnendringen zonder CST-vertoon breng je ons daarvan op de hoogte. Dan gaan we samen op zoek naar oplossingen. De sportdienst staat ter beschikking van de clubs. Het zal niet makkelijk worden, maar ook met de 20 kilometer van Brussel hebben we bewezen dat het kan. Wat de uitschrijvingen betreft: we gaan na afloop de maatregel evalueren en de schade opmeten. Indien nodig, volgt een compensatie in de vorm van subsidies,” beloofde Hellings op het einde van de drie uur durende infosessie nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Haren, Laken, Neder-Over-Heembeek, Sport, Gezondheid, Benoit Hellings, CST sportclubs, Georges Tsoras, Omar Amrani, andre de kandelaer, Lart Bruxelles, Futsal Bxl-NOH, Younes Azbair, Royal Sunday's Club, mohamed ban abdellah

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni