Coucke: 'Anderlecht moet toegankelijker worden'

© BRUZZ
22/12/2017

Roger Vanden Stock blijft nog twee maanden voorzitter van voetbalclub Anderlecht. Vanaf 1 maart neemt nieuwbakken eigenaar Marc Coucke over: 'Vanaf de zomer moei ik mij met de transfers'. Vooraleer het zover is moet Coucke nog een kleine spreidstand uitvoeren. Op 10 februari 2018 ontvangt hij als voorzitter van KV Oostende thuis zijn nieuwe bezitting: RSC Anderlecht.

De komende twee maanden blijf ik voorzitter van KV Oostende. Op 1 maart heb ik de eer om Roger Vanden Stock voor te stellen als erevoorzitter. Ik word dan voorzitter van Anderlecht.

Marc Coucke, nieuwe eigenaar Anderlecht

Op een persconferentie in het stadion van Anderlecht hebben nieuwbakken eigenaar Marc Coucke en voorzitter Roger Vanden Stock voor het eerst met de pers gesproken sinds Coucke Anderlecht heeft gekocht.

"De komende twee maanden blijf ik voorzitter van KV Oostende", vertelt Coucke. "Op 1 maart heb ik de eer om Roger Vanden Stock voor te stellen als erevoorzitter. Ik word dan voorzitter van Anderlecht." Coucke geeft aan 'meer dan 50 procent' van de aandelen te zullen hebben.

Tot dan zal Coucke zich niet moeien met het huishouden van de Brusselse club. "De wet van de KBVB is heel streng en dat is terecht. Ik ga me deze winter niet moeien met de transfers, maar deze zomer wel. Nu houd ik me bezig met de transfers van KVO. Daar moet je heel strikt in zijn." Op 10 februari ontvangt Coucke als voorzitter van Oostende thuis Anderlecht voor een competitiewedstrijd.

Trots

"Ik ben heel trots om hier te zijn", zegt Coucke. "Het project dat ik met deze schitterende club voor ogen heb, dat is geen project tegen iets of iemand. Het heeft niets te maken met spelers stallen, met bakstenen. Ik wil van Anderlecht een zo groot mogelijke club maken."

Huidig voorzitter Roger Vanden Stock stelt dat de visie van Coucke past bij de visie van Anderlecht. "Hij ziet vandaag wat Anderlecht is. Er zijn veel meer cameraploegen en journalisten dan ergens anders. Er zijn ook meer criticasters. Daar zal hij aan moeten wennen."

Oostende

Oostende is en zal Coucke's ploeg blijven, zo geeft hij aan. "Ik ben daar 40 jaar supporter geweest. Dat zal zo blijven. Dat is mijn ploeg. Maar als voorzitter merkte ik dat mijn ambitie niet altijd gezond was voor die club. KVO zou ooit tegen zijn plafond gebotst zijn. Ik voelde dat het een ongezonde situatie zou worden."

Over de toekomst van de kustploeg is Coucke positief. "Er hebben mij al heel veel mensen gecontacteerd over KV Oostende. Het kan zijn dat het een combinatie wordt van een aantal mensen. Mensen die zich geroepen voelen, mogen ons contacteren. We zullen een goede oplossing vinden op maat van de club."

Toen ik namen van kandidaat-overnemers in de pers las, dacht ik: 'hier valt misschien wel iets beter van te maken'

Marc Coucke, nieuwe eigenaar Anderlecht

Coucke zegt maar een paar uur voor de deadline zijn bod op Anderlecht te hebben ingediend. "We zijn trots dat we alles hebben kunnen regelen in alle discretie. Wij hebben elkaar niet gezien in Londen. Dat klopt niet."

Het idee om de club over te kopen is beginnen rijpen, aldus Coucke, "op het moment dat ik gehoord had dat het echt te koop was. Ik ging af op wat er in de pers verscheen. Toen ik de namen van kandidaat-overnemers las dacht ik: 'hier valt misschien wel iets beter van te maken'. Die gedachte gecombineerd met het gevoel dat ik bij KVO tegen een plafond botste, hebben mijn keuze bepaald. Dan heb ik het aan mijn vrouw gevraagd."

'Anderlecht verdient eigen stadion'

Ook is Coucke ingegaan op wat hij met Anderlecht wil bereiken. "Ik wil de traditie en de uitstraling van deze club behouden. De jeugdwerking is heel belangrijk voor mij. Spelers die hier opgeleid zijn, moeten in de eerste ploeg komen."

Naar de fans reikt de nieuwe eigenaar de hand. "Sommige dingen moeten toegankelijker, zoals het contact met de fans. Deze club is het hart van het Belgisch voetbal. Als we de traditie combineren met een iets modernere bewindsvoering, dan is er hier veel mogelijk."

Over het stadiondossier lijkt Coucke de optie om het nog te bouwen Eurostadion te huren niet meteen genegen te zijn. "Een club doet het veel beter als ze een eigen stadion heeft. Dat is beter voor de toekomst van de club. Maar het comfort van de supporters is ook heel belangrijk. Dat zijn de dingen die ik in overweging zal nemen."

20ste eeuwse adel

Komt er extra geld voor Anderlecht? "Ik heb de boekhouding goed bekeken. De voorbije twee jaar is er een onevenwicht ontstaan. Ze hebben een paar zware transfers gedaan. Maar er is veel potentieel om een aantal besparingen door te voeren en om de inkomsten te verhogen. Maar de abonnementsprijzen zullen niet verhoogd worden."

Kan Coucke als tafelspringer en polonaisedanser tot slot aarden in het meer klassieke Anderlecht? "Ik ga mezelf blijven. Ik zal niet veranderen. Ik durf Anderlecht te vergelijken met de adel van de 20ste eeuw. Die hadden macht, klasse en uitstraling. Wie toen openstond voor de industrialisering en de nieuwe economie, heeft het gehaald."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni