| Vincent Kompany groet het Anderlechtpubliek in 2014. Nu keert hij terug als speler-trainer naar het Astridpark.

Analyse

Coucke slaat homerun met terugkeer Kompany

Maarten Verdoodt
© BRUZZ
19/05/2019

Vincent Kompany keert na dertien jaar terug naar RSC Anderlecht. Hij zal er fungeren als speler-trainer én uithangbord. Een meesterzet van het nieuwe bestuur bij paars-wit. Of hoe één ongeziene transfer de donkere wolken boven het Astridpark grotendeels verdrijft.

“Beste fans, chers supporters. The Prince is back,” klinkt een trotse Michael Verschueren vandaag op het einde van een filmpje gericht aan de RSCA-fans.

Het bewijst dat ze bij Anderlecht lang op de tong hebben moeten bijten, want de overgang van Vincent Kompany van Manchester City naar Anderlecht was al een tijdje in kannen en kruiken. Kompany werd eind vorig jaar nog gespot op Neerpede en ging toen gewillig op de foto met alles en iedereen, ook met toenmalig trainer Hein Vanhaezebrouck.

Gezien de geregelde lekken naar de pers vanop Neerpede, is het geheimhouden van deze toptransfer op zich al een huzarenstukje

Marc Coucke voorzitter van RSC Anderlecht tijdens een open training van de club op 14 april 2018 in Neerpede

De uitleg voor het bezoek van Vince The Prince op die dertiende november 2018? “Een goed gesprek over het heden en de toekomst.” Maar binnen de bestuurskamer wisten ze wel beter en kreeg het dossier ‘Comeback Vince’ sinds dat moment verder vorm.

Comeback Vince

Sportief ging Anderlecht ondertussen door diepe dalen, het dreigt nog steeds naast Europees voetbal te grijpen, maar Coucke en co wisten wat komen zou. RSCA moest nog wachten met de communicatie tot Kompany de titelstrijd won in Engeland met Manchester City en zaterdag nog triomfeerde in de finale van de FA Cup.

Gezien de geregelde lekken naar de pers vanop Neerpede, is het geheimhouden van deze toptransfer op zich al een huzarenstukje.

KOMPANY_RSCA

| Vincent Kompany na een verloren wedstrijd in de Champions League in zijn laatste seizoen bij Paars-wit. Kan hij met Anderlecht ooit nog eens proeven van het kampioenenbal?

Vanmorgen postte Kompany dan een brief in twee delen op zijn Facebookaccount. In het eerste deel een afscheid gericht aan de fans van Man. City, en zo’n twee uur later een mededeling die alle paars-witte fans bijna door het dak deed gaan. Welgekomen nieuws ook voor de abonnementenverkoop voor volgend seizoen, want die dreigde te slabakken.

Speler-trainer Vince

Voorzitter Marc Coucke zat sinds de overname van recordkampioen Anderlecht in de hoek waar de klappen vallen. Het rommelde sportief en structureel. Ook Michael Verschueren leek de motor maar niet aan de praat te krijgen, maar hij mag zich wel de architect noemen van de terugkeer van Kompany.

Ook in de armere Brusselse wijken is de naam Kompany bekend, dat was niet het geval met Kums of laat staan Kara

Speler-trainer wordt de functie van Vincent Kompany en dat is toch een gok. Kompany moet, ondanks de blessuregevoeligheid, nog wel het tempo van de Belgische eerste klasse aankunnen. Maar of het echt te combineren is met de trainersfunctie, is twijfelachtig.

“Hij zal sowieso bijgestaan worden door een trainer die hij zelf meeneemt naar Anderlecht,” geeft Verschueren mee op de sociale media van de club. Want niet onbelangrijk: Kompany heeft geen trainersdiploma, en dat is een vereiste om coach te zijn in de hoogste afdeling. De assistent van Kompany zal dus de titel dragen van hoofdcoach, al is dat louter administratief.

Uithangbord Vince

De transfer heeft sowieso een impact op RSCA en de buitenwereld zal nog meer interesse tonen in de club. Kompany is een naam, is een internationaal merk én niet te vergeten: een Brusselaar. Anderlecht zoekt al langer aansluiting met de Brusselse jongeren. Met Vince The Prince zal het die ook vinden. ​​​​​​

Een speler die als kapitein titels en bekers pakte in Engeland, de halve finale van de Champions League speelde en brons pakte met de Rode Duivels op het laatste WK. Ook in de armere Brusselse wijken is de naam Kompany bekend, dat was niet het geval met Kums of laat staan Kara.

Ook spelers die vroeger zouden getwijfeld hebben om naar Anderlecht te komen, zouden door de naam en faam van Vincent Kompany wel naar Brussel kunnen komen. Het wordt een interessante en bepalende transferperiode voor paars-wit.

Prijzenpakker Vince

Kompany zal dus weer in Brussel wonen en werken, het is nog niet duidelijk of zijn gezin ook de oversteek maakt.

Hij zal een voorbeeldfunctie opnemen, met als doel Anderlecht weer te laten voetballen zoals Anderlecht hoort te voetballen. En zoals hij steeds heeft gedaan: prijzen pakken. Marc Coucke wrijft zich al in de handen. ​​

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , Sporting Flagey , Voetbal , RSC Anderlecht , Vincent Kompany , Marc Coucke

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni