Cynthia Bolingo kwam dinsdag 1 juni juichend over de streep in Montreuil.

| Cynthia Bolingo kwam dinsdag 1 juni juichend over de streep in Montreuil.

Cynthia Bolingo verpulvert Belgisch record van Kim Gevaert op 400m

© BRUZZ - Belga
02/06/2021

Cynthia Bolingo heeft dinsdagavond op de atletiekmeeting in Montreuil het Belgisch record van Kim Gevaert op de 400 meter verpulverd. Ze klokte 50.75, terwijl het record sinds 2005 al op op 51.45 staat. De Brusselse atlete is daardoor ook zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Tokio.

De olympische limiet staat op 51.35. Om zekerheid te verwerven over de Spelen moest Bolingo dus onder het Belgisch record duiken. Daar slaagde ze dinsdag met brio in. Haar persoonlijk record stond sinds 2018 op 51.69. Het Belgisch record van Kim Gevaert, dat ze liep in Gent, dateerde al uit 2005.

Met haar 50.75 komt Bolingo op de veertiende plaats op de ranking van 2021. Voor haar staan zeven Amerikanen, terwijl er maar drie naar Tokio mogen. Het moge duidelijk zijn dat de kersverse nationale recordhoudster op de Spelen van een finaleplaats mag dromen. Haar chrono bedraagt tevens de tweede Europese jaartijd. De winst ging dinsdag naar de Dominicaanse Marileidy Paulino in 50.66.

De Brusselse reageerde na afloop uitgelaten. "Ik zou hier kunnen beweren dat ik dit voelde aankomen, maar dat is absoluut niet zo", vertelde de Belgian Cheetah. "Op training liep ik wel sneller dan ooit, maar dat ik zo hard zou gaan, had ik niet zien komen. Ik pak in één keer mijn persoonlijk record, het Belgisch record en de olympische limiet. Dat is zó cool."

20210601_BOLINGO_MONTREUIL_BELGISCH_RECORD

| De vreugde na afloop van de 400 meter was enorm bij Bolingo. "Er valt een last van mijn schouders."

Bolingo is ook de eerste Belgische die op de 400 meter onder de 51 seconden seconden duikt. "Dit is de perfecte avond. Dat het Belgisch record van Kim Gevaert eindelijk voor de bijl gaat, is niet alleen goed voor mij, maar ook voor de Belgische atletiek in het algemeen. Het geeft aan dat we nog altijd progressie boeken."

Door haar olympische kwalificatie valt er een hele last van de schouders van Bolingo. "Een ongelofelijke bevrijding", noemt ze het. "In mijn achterhoofd zat toch altijd de vraag of ik de Spelen wel ging halen, want via de world rankings ben je nooit zeker. Nu moet ik niet meer naar die rankings kijken en ben ik zeker van Tokio."

Bolingo is heel lang blijven beweren dat de 200 meter haar beste afstand was. Daar lijkt ze nu toch van terug te komen. "Ik moet de realiteit onder ogen zien. Ik ben officieel een 400 meterloopster."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni