Derbywinst tegen RWDM levert Union titel op

Thijs Roelen
© BRUZZ
13/03/2021

Union keert terug in 1A. De ploeg uit Sint-Gillis versloeg zaterdagavond RWDM in de laatste Zwanzederby van het seizoen en is, met nog vijf wedstrijden te gaan, kampioen.

De stadionverlichting, agenten te paard en grote tv-trucks voor de live-uitzending doen denken aan een echte kampioenswedstrijd. Binnen in het voetbalhistorisch erfgoed dat het Joseph Marienstadion is, blijkt het ondanks de sportieve hoogspanning nog altijd 2021. Een eretribune bevolkt met bestuursleden, sponsoren en journalisten is niet wat dit duel verdient.

Union dat kampioen kan worden in de Zwanzederby, had het verhaal mooier geschreven kunnen worden door de voetbalscenaristen? Ja dus, wanneer zij beter hadden afgesproken met de pandemieschrijvers. Het is niet omdat de treurnis van de lege stadions al zo vaak beschreven werd in het seizoen 20/21, dat we het hier voor het hoogtepunt van 48 jaar lagere klassenvoetbal van Union niet opnieuw mogen doen.

Een vierde Zwanzederby dus. Als er een ploeg was die niet als figurant wilde optreden in het kampioensduel van Union, dan was het RWDM wel. Samen met de logische kampioenenstress bij de thuisploeg resulteerde dat in een wat rommelig eerste kwartier. Le Joncour leverde namens de Molenbekenaren het eerste doelgevaar, toen hij aan de tweede paal vrij opdook, maar naast schoot.

1-0? 1-1!

En toen volgde de spectaculaire 15de minuut met plots twee goals. De eerste werd ingeleid door een blunder van Sadin, uitgerekend de ex-Unionist in het doel van RWDM, die een slechte vrije trap van Teuma nog slechter wegsloeg. Goaltjesdief Undav schoot staalhard binnen in het lege doel.

De massale viering werd snel gevolgd door een domper van formaat voor Union. De volgende aanval van RWDM was meteen raak. Nzuzi werd weggestuurd aan de linkerkant, legde terug op Lavie, die van dichtbij de verre hoek vond.

Lavie

| Lavie schiet snel na de 1-0 de 1-1 binnen voor RWDM.

Terwijl de twee snelle doelpunten de kampioenenstress bij de meeste Unionisten wat weggenomen had, liet Van der Heyden zich in het eerste halfuur op behoorlijk wat slordigheidjes betrappen. De schade bleef beperkt tot een aantal Molenbeekse inworpen. Het was het meest opvallende in de fase na de goals.

RWDM dringt aan, Union scoort

Nee, het echte gevaar kwam na 27 minuten uit het niets opnieuw van Lavie, die een bal uit de lucht plukte en van grote afstand bijna de kruising haalde. Moris zweefde echter naar dezelfde hoek en kon nog net wegtikken. Even later was ook Ephestion dicht bij een goal. Hij werd bediend door Van Den Bogaert die op de linkerflank was weggestuurd na een mooie RWDM-driehoek. De Union-verdedigers die zich voor het schot gooiden, voorkwamen een doelpunt.

Maar het doelpunt viel toch aan de andere kant. Een verre voorzet van Jordanov vanaf de linkerkant werd door zijn collega-flankafdweiler François bij de tweede paal in het doel getikt, 2-1.

François

| François schreeuwt het uit nadat hij de 2-1 gemaakt heeft. Teuma bedankt hem met een aai over de bol.

Na rust opnieuw minder spektakel. Na een dubbele wissel aan RWDM-kant moest een steward het duo erop wijzen dat ze op de tribune, die ook dienst deed als reservebank, ver genoeg uit elkaar bleven zitten. Ook dat is 2021.

Op de eerste kans na de pauze moesten we wachten tot minuut 72. Teuma trapte een strakke vrije trap, Vanzeir schoot in een keer richting verre hoek, Sadin redde knap. RWDM schoot wakker en stelde daar meteen een afstandsschot van Rommens tegenover. De bal vloog over.

Het bleef dus spannend, zonder dat er echt veel kansen te noteren vielen. De bezoekers probeerden aan te zetten, maar de counters van Union waren dreigender. Tien minuten voor tijd leek Undav voor de beslissing te kunnen tekenen nadat Labeau hem alleen voor het doel gezet had. De spits zag zijn matige inzet gestuit door Sadin en werd meteen gewisseld.

De spanning bleef, maar echt gevaar kon RWDM niet meer stichten. Union won met 2-1.

Vanzeir

| Vanzeir in duel met Libert.

Terugkeer op het hoogste niveau

De winst in de vierde en laatste Zwanzederby betekende niet alleen dat eindstand tussen Molenbeek en Sint-Gillis dit seizoen 1-3 in het voordeel van l’USG werd. Het betekende vooral dat Union na 48 jaar terugkeert op het hoogste voetbalniveau van België. Met het Dudenpark heeft 1A er een absolute parel bij. En Brussel krijgt eindelijk zijn derby in de Jupiler Pro League terug.

Een titel op vijf wedstrijden van het einde kun je nooit onterecht noemen. De ploeg van trainer Felice Mazzu was simpelweg een klasse apart dit seizoen. Voor RWDM was deze derby het laatste hoogtepunt van het seizoen. De ploeg heeft niets meer te winnen of verliezen.

Het kampioenschap werd zaterdagavond al uitgebreid gevierd op het veld, in de kleedkamer, op de tribune en vooral in menig huiskamer. Het titelfeest met de rest van Sint-Gillis is voor later. Dat zal om meerdere redenen als een bevrijdingsfeest voelen.

Direct na affluiten was het groot feest op het veld.

Union kampioen

| Vreugde bij de Union-spelers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sint-Gillis , Sint-Jans-Molenbeek , Vorst , Sport , Zwanzederby , Union Saint-Gilloise , RWDM , Union kampioen 1B

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni