| De Union-spelers in een leeg Dudenpark.

Union zaterdag al kampioen in clash tegen RWDM? Titelfeest is voor later

TDN
© BRUZZ
10/03/2021

Union Saint-Gilloise kan zaterdag voor het eerst in 48 jaar de poorten naar de hoogste voetbalklasse openbeuken. Winst tegen stadsrivaal RWDM volstaat. Een betere setting kan een Unionist niet wensen. Toch zullen doldwaze vreugdetaferelen er in het Dudenpark niet bij zijn. De politie verhoogt de controles, de club en supportersverenigingen roepen op thuis te blijven.

Drie punten. Dat is wat Union scheidt van een terugkeer naar het hoogste niveau. Het stamnummer 10 heeft nog zes kansen om die klus te klaren. Gezien de dominantie die l’USG al het hele seizoen aan de dag legt, is het niet de vraag of Union kampioen wordt, maar vooral wanneer. Komend weekend komt RWDM op bezoek in het Dudenpark. De Zwanzederby als toneel voor de langverwachte rentree. Dat laat zelfs het neutrale voetbaldier niet koud.

Geen uitzondering voor Vorsts uithangbord

Union speelde in 1973 zijn laatste wedstrijd in eerste klasse, toen nog voor een vol Joseph Mariënstadion. Bijna 48 jaar later moeten ze het noodgedwongen zonder publiek klaren. Corona, weet u wel. De aftrap wordt zaterdag gegeven om 20u45, waardoor het laatste fluitsignaal na het ingaan van de avondklok in een leeg Dudenpark zal weerklinken. Geen uitzinnige supporters bij winst, geen feestnacht door de Brusselse straten en geen uitbundigheid in de cafés.

“Helaas moeten de federale maatregelen gerespecteerd worden”, zegt een woordvoerster van de gemeente Vorst. “We hadden het ook anders gewild. Union geeft een uitstekende uitstraling aan onze gemeente. De club draagt fair play hoog in het vaandel. En er hangt tijdens wedstrijden ook een heel familiale sfeer. We zijn blij met zo’n uithangbord. De fanatieke supporters verdienen een feest. De goesting zal er zijn. En zodra het mag, zullen we samen met de club iets organiseren.”

"Er zit niets anders op dan thuis te vieren in beperkte kring"

Kostas (Union Bhoys)

Ofwel; er komt een écht titelfeest in Vorst. Maar wanneer en op welke manier is nog niet geweten. Om er op toe te zien dat er zaterdag toch geen samenscholingen van supporters zijn in en rond het Dudenpark zal er meer politie aanwezig zijn. Bovendien is de derby een risicomatch. Herinner u dat er in september bijna een knokpartij ontstond tussen Union- en RWDM-fans. De Molenbeekse aanhang raakte mogelijk geïnspireerd door de acties van RSCA-fans, die naar aanleiding van de bekermatch graffiti spoot in het Dudenpark en vuurpijlen op het veld gooide.

Titelfeest volgt later

Supportersverenigingen van Union scharen zich in elk geval achter de oproep om thuis te blijven. “Het is heel triest eigenlijk. Maar we kunnen niet anders dan de maatregelen te aanvaarden. De sanitaire situatie laat niet anders toe dan thuis te vieren in beperkte kring”, zegt Kostas van Union Bhoys, de grootste fanclub van l’USG. “Als er toch iets plaatsvindt aan het stadion, zullen het individuele acties van supporters zijn. Zelfs een erehaag bij aankomst van de spelersbus of na de match is niet mogelijk, omdat het een risicomatch is.”

De Union Bhoys roepen alle supporters op om niet naar het Dudenpark af te zakken. “Zodra we officieel kampioen zijn en er weer wat meer mag, zullen we vieren zoals alleen de Unionisten dat kunnen”, zegt Kostas. Fans van de toekomstige kampioen in 1B hangen wel sjaals en vlaggen uit om hun ploeg een hart onder de riem te steken. Geen titelfeest dus zaterdag, maar Union heeft wel concrete plannen om op een later moment te vieren. "We zoeken enkel nog een datum", klinkt het.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni