Union na winst in Lier op zucht van titel

TDN
05/03/2021
Updated: 05/03/2021 23.20u

De titel is bijna binnen voor Union. De fiere leider zette vrijdagavond zijn zegetocht door 1B voort met winst op het veld van Lierse. Vooral in de tweede helft regende het Brusselse kansen, maar het vizier stond niet altijd even scherp. Aanvallers Vanzeir, Undav en Labeau maakten er 1-3 van. Aan nog één zege heeft USG genoeg om de poorten naar 1A open te beuken.

Om helemaal zeker te zijn van de titel, moet Union nog twee keer winnen op zes resterende duels. Eerste achtervolger Seraing heeft nog een inhaalmatch extra, maar moet nog 15 punten goedmaken. Dat geven de Brusselaars niet meer weg. Tegen Lierse, met een recente 1 op 15 serieus aan het zwalpen, kon Union de helft van de klus al klaren.

Maar het zwakke broertje uit 1B groef zich op het Lisp niet in. De Pallieters voetbalden het openingskwartier goed mee en werden daarvoor beloond. Na rommelig uitvoetballen van Union viel het leer in de voeten van Allach. De lichtvoetige dribbelkont twijfelde vanop zo'n 20 meter niet en krulde heerlijk buiten het bereik van Moris in het hoekje. Lierse op voorsprong na 9 minuten.

Mikautadze voorbij

De Brusselse leider nam de regie na de 1-0 stevig in handen. Lierse kampeerde weliswaar op de eigen helft, maar Union kon geen echte vuist maken. Undav kreeg na 20 minuten een buitenkansje op de gelijkmaker. Lierse was de hattrickheld van vorige week bij een corner uit het oog verloren. De Duitser mocht vrijstaand uithalen, maar zijn gekraakte volley werd van de lijn gekeerd.

Een schotje van Fixelles en een kopbal van Vanzeir zetten de dominantie van Union in de verf. Op slag van rust was de Brusselse storm wat gaan liggen. Een corner leverde wel nog de gelijkmaker op. Teuma schilderde de bal zwierig op de kruin van Dante Vanzeir. De kleine 1B-topschutter knikte de 1-1 beheerst binnen. Met zijn 19 doelpunten laat hij Mikautadze achter zich in de topschutterstand.

20210305_FIXELLES_ALLACH_LIERSE_UNION
© Belga Images | Fixelles (l) in duel met doelpuntenmaker Allach (r) van Lierse.

Het was niet veel warmer dan 2 graden in Lier, maar Union kwam na de rust wel chaud uit de kleedkamer. Nielsen kon na een vlotte aanval met een sterke Vanzeir niet goed afdrukken. Niet veel later toonde de topschutter zich opnieuw met een infiltratie. Vanzeir struikelde over een Liers been: strafschop. Undav maakte zijn tot dan bleke match goed met de 1-2.

Schietschijf Brughmans

De Brusselaars waren onder impuls van een bedrijvige Nielsen helemaal los, maar verzuimden de match dood te maken. Undav kopte hoog over, Teuma's vrijschop werd met de voet van doelman Brughmans uit het hoekje geweerd, Vanzeir verloor in extremis de controle en opnieuw Undav knalde in de rebound snoeihard tegen de paal.

Union versmachtte Lierse, maar bij een zeldzame tegenprik van de thuisploeg moest een alerte Moris de meubelen redden. De Luxemburgse doelman ging goed liggen in de voeten van Allach. Nadien stond alleen de leider nog op het veld. Vanzeir werd twee keer goed in stelling gebracht, maar besloot matig. Op een counter had Undav het leer maar binnen te duwen, maar de Duitser koos de verkeerde hoek en trapte binnen het bereik van de doelman.

Titelfeest na Zwanzederby?

De aanvalshonger van Union was niet gestild, want een kwartier voor tijd raakte ook Van der Heyden het doelkader. Zijn kopbal strandde op de lat. Ook Jordanov poogde de 1-3 te maken, maar zijn schuiver gleed voorlangs. Hoewel Lierse in een schietkraam stond, bleef de voorsprong krap en was het enerverend tot het laatste fluitsignaal. Helemaal in het slot kreeg Union nog een strafschop cadeau. Invaller Labeau legde vanop 11 meter de 1-3 eindstand vast.

De voorsprong van 18 punten op eerste achtervolger Seraing, dat er nog maximaal 21 kan verdienen, spreekt voor de dominantie van Union in 1B. Komende zaterdag kan de club het in het eigen Dudenpark afmaken in een prestigieuze derby tegen RWDM. Of stelt de eeuwige Brusselse rivaal het titelfeest nog wat langer uit?