Uitbraak van titelkoorts wordt stilaan zichtbaar bij Union

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 19 februari 2021

Union Saint-Gilloise zou zomaar eens kampioen kunnen worden tijdens de laatste Zwanzederby van het seizoen. Dat scenario wordt steeds realistischer, nadat vrijdagavond de nummer twee in de stand, Seraing, eenvoudig opzijgezet werd.

Bleef Union het hele seizoen gespaard van een Corona-uitbraak, de laatste weken slaat de titelkoorts wel steeds harder om zich heen in het Dudenpark. Vanuit de supporters is het virus, dat gepaard gaat met een aura van onoverwinnelijkheid, een zweem van arrogantie en vaak uitmondt in het behalen van een kampioenschap, inmiddels overgeslagen op de bestuurskamer, technische staf en spelers van l’USG. Al zullen die laatsten dat zolang mogelijk ontkennen.

In die roes werd vrijdagavond nummer twee in de stand, Seraing, eenvoudig opzijgezet. Een vroege voorsprong was voldoende om de rest van de wedstrijd rustig aan te doen. De 18 punten voorsprong op Seraing (dat nog een wedstrijd moet inhalen) en 19 op Westerlo (dat nog twee wedstrijden tegoed heeft) betekenen dat Union kampioen kan worden op speeldag 24, op bezoek bij Westerlo. Als Westerlo en Seraing in de tussentijd nog punten laten liggen, lonkt de titel pikant genoeg al in de laatste Zwanzederby van het seizoen, op speeldag 23 in het Dudenpark.

Superstart

Seraing - Union
© Belga
| Deniz Undav viert de openingstreffer tegen Seraing.

Maar eerst was er dus nog Seraing, de eerste achtervolger die voor vrijdagavond al op 15 punten volgde (weliswaar met een wedstrijd minder gespeeld). Union had een droomstart in het Stade du Pairay. Al in minuut vijf werd Guillaume François weggestuurd met een lange uittrap van Anthony Moris. Met zijn perfecte aanname speelde hij zichzelf vrij, waarna hij simpel breedlegde op Deniz Undav. De spits schoot eenvoudig in het dak van het doel.

Amper drie minuten later verdiende aanvoerder Teddy Teuma een strafschop nadat Yahya Nadrani hem de weg versperde. Een penalty was wellicht zwaar gestraft, maar zonder VAR had protesteren geen zin voor Seraing. Dante Vanzeir stuurde doelman Guillaume Dietsch de verkeerde hoek in en schoot zijn 18de van het seizoen binnen.

Seraing - Union
© Belga
| Mathias Fixelles en Teddy Teuma nemen Ablie Jallow in de tang.

Mikautadze?

Daarna kon de ploeg van trainer Félice Mazzu wat gas terugnemen op het zware veld in Seraing. De eerste mogelijkheid van de thuisploeg kwam er na een klein kwartier, toen Gérald Kilota een ongevaarlijk schot afvuurde.

De grootste kans nadien was opnieuw voor Union, halverwege de tweede helft. Na een goede combinatie tussen Casper Nielsen en Undav kwam die laatste door. Zijn voorzet werd weggetikt door Dietsch. Een schot van Nielsen een paar seconden later ging net naast.

En Georges Mikautadze dan? Hij was de sensatie in 1B tot speelronde 8, maar zijn doelpuntenproductie stokt al sinds begin december. Hij miste ook drie wedstrijden vanwege een schorsing. De huurling van FC Metz dook na een klein halfuur op voor Moris, maar schoot in het zijnet. Bij de rust stond het nog altijd 0-2.

Union op het gemak

Na de pauze liet l’USG Seraing nog meer het spel maken. In balbezit werd hoe langer hoe minder aangesloten bij het spitsenduo Vanzeir-Undav. Die twee mochten naar hartelust counteren, maar dat leverde niet direct resultaat op. Brighton Labeau kwam Undav een kwartier voor tijd aflossen. Maar ook met hem kon de koploper geen groot gevaar stichten.

Seraing - Union
© Belga
| Op een zwaar veld was voetballen niet altijd eenvoudig. Hier strijdt Mathias Fixelles namens Union om de bal.

Hetzelfde gold overigens ook voor Seraing, dat op zijn beurt topscorer Mikautadze na driekwart wedstrijd naar de kant haalde. De strijd voor de filiaalclub van FC Metz werd nog hopelozer toen Benjamin Boulenger tien minuten voor tijd zijn tweede gele kaart moest incasseren. Hij belette Vanzeir de doorgang naar het doel en werd terecht uitgesloten. Tegen tien man speelde Union het duel nog eenvoudiger uit. Met 0-2 gingen de drie punten opnieuw mee terug naar het Joseph Marienstadion.

Ongeneeslijk

Genezen van titelkoorts lijkt onmogelijk voor Union. Minstens 5 nederlagen tijdens de 8 speelrondes die nog resten zijn er nodig om de temperatuur in het Dudenpark te doen dalen. Niemand die daarin gelooft. Daar hoef je zelfs geen complotdenker voor te zijn.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?