| RSCA-aanvaller Nmecha breekt de ban op het veld van Union.

Moedig Union krijgt pak slaag van Anderlecht: 0-5

TDN
© BRUZZ
11/02/2021
Updated: 11/02/2021 22.41u

RSC Anderlecht heeft zich donderdagavond in het Dudenpark ten koste van Union Saint-Gilloise geplaatst voor de kwartfinales van de Beker van België. De fiere 1B-leider weerde zich kranig in eigen stadion, maar verloor wel met pijnlijke forfaitcijfers. Lukas Nmecha (x 2), Paul Mukaira en Abdoulay Diaby (x 2) legden de 0-5 eindstand vast. Cercle Brugge is de volgende tegenstander voor RSCA.

Een Brusselse krachtmeting in de vrieskou op het mythische voetbalterrein in het Dudenpark. Daar horen eigenlijk dolenthousiaste supporters bij, maar het coronavirus beslist er anders over. Doodzonde is het. Omdat het niveau van Union al in vijftig jaar niet meer zo dichtbij dat van de grote buur uit Anderlecht lag. En omdat RSCA nog wat goed te maken had na het bekerdebacle in het Astridpark tegen Union twee jaar terug.

Wie de 1B-reeks een beetje volgt, weet dat de Unionisten makkelijk zouden meedraaien in 1A. De fiere leider in 1B bewees die stelling vanaf het eerste fluitsignaal. Op een korte pauze na - wegens vuurpijlen die door paars-witte supporters vanuit het Dudenpark in het stadion werden gegooid - nam Union het openingskwartier volledig voor zijn rekening. Op een prima grasmat, dat merkte ook Vincent Kompany vooraf op.

Beluister hier de uitzending van Radio Radzinski, de Anderlecht-podcast van BRUZZ die direct na affluiten werd opgenomen in het Dudenpark.

De dominantie van de thuisploeg resulteerde ook in de eerste grote kans. Lapoussin zette zich na schlemielig balverlies van Anderlecht sterk door en stuurde Vanzeir diep. De topschutter van Union hield de jonge gelegenheidsverdediger Lissens slim af en verschalkte ook doelman Wellenreuther, maar het leer hobbelde voorlangs. Dezelfde Vanzeir kon nadien opnieuw alleen op de Duitse goalie af. Zijn controle liet te wensen over.

Union kreeg na het sterke openingskwartier het deksel op de neus. Bij de eerste de beste mogelijkheid scoorde Anderlecht. Amuzu trok een sprint tot aan de achterlijn en legde perfect terug. Nmecha jaste het leer in de bovenhoek binnen: 0-1. Niet veel later probeerde Nmecha het opnieuw met een zwabberend afstandsschot. Doelman Moris verkeek er zich volledig op, maar voorkwam in twee tijden alsnog de dubbele achterstand.

Beelden van Bernd Vanderheyden via Twitter

Slag om slinger

Na de openingstreffer zat Anderlecht beter in de partij. Union zocht weliswaar naarstig naar de gelijkmaker. Teuma had die aan de voet. Dom balverlies van een aarzelende Lissens lag aan de basis, maar Wellenreuther zette het foutje van zijn verdediger recht door snel in de voeten van Teuma te duiken. Aan de overzijde was de lichtvoetige El Hadj dichtbij de 0-2. Ter hoogte van de strafschopstip kreeg hij een vrije schietkans, maar de tuinvoetballer van RSCA besloot te centraal. Moris redde makkelijk.

Het slotakkoord van de eerste helft was voor Nielsen. Die had na mistasten van Mykhaylychenko het vizier op de gelijkmaker, maar de Scandinavische draaischijf van Union gleed op de gladde grasmat op het verkeerde moment weg. Zijn schot zoefde over. Na 45 minuten genietbaar voetbal stond het 0-1.

20210212_TEUMA_NMECHA_UNION_ANDERLECHT

| Teuma (Union/links) in duel met doelpuntenmaker Nmecha (Anderlecht/rechts)

Ook in de tweede helft schoot Union als een speer uit de startblokken. Lapoussin zette doelman Wellenreuther vrijwel meteen aan het werk. De flegmatieke winger kreeg het leer zomaar van Lokonga en haalde meteen uit. De RSCA-doelman bokste weg. Paars-wit kwam ongeconcentreerd uit de kleedkamer, want stapelde de balverliezen op. Maar de recordkampioen stelde nadien orde op zaken en gaf de Unionisten een lesje in efficiëntie.

Motor Anderlecht slaat aan

Net als in de eerste helft waren het Amuzu en Nmecha die de bezoekers op rozen zetten. Na goed storend werk van Lissens kon Amuzu voorzetten. Nmecha verlengde via de verste paal tegen de netten. De Duitse spits deelde een uppercut uit aan Union, dat de moed na de 0-2 helemaal liet zakken. Matchwinaar Nmecha, die er intussen veertiende maakte in België, mocht meteen gaan rusten, maar RSCA rook bloed.

Zijn vervanger Mukairu deed op het uur namelijk de boeken toe. Een flitsende aanval van paars-wit mondde uit in een voorzet van Mykhaylychenko. De verse kracht stond moederziel alleen en knikte de 0-3 tegen de touwen. Nog eens tien minuten later kreeg RSCA een strafschop. Fixelles, een schim van de sterke middenvelder uit de eerste helft, liet zijn been hangen en Trebel struikelde er met plezier over. De pas ingevallen Diaby nam het geschenk in dank en maakte zijn eerste voor Anderlecht: 0-4.

20210212_ANDERLECHT_DIABY_MUKAIRU

| De invallers Diaby en Mukairu zetten de forfaitcijfers op het scorebord.

De kopjes bij Union hingen helemaal tegen de grond. De thuisploeg moest de kelk tot op de bodem ledigen, want uiteindelijk zou de forfaitscore boven het Mariënstadion prijken. Een messcherpe counter belandde bij Diaby, die de 0-5 in het dak van het doel jaste.

RSCA, dat de beker voor het laatst won in 2008, zit bij de laatste acht. In de kwartfinales wacht een haalbare thuiswedstrijd tegen Cercle Brugge. Die cupmatch wordt begin maart gespeeld. Union mag zich alvast voorbereiden op zijn revanche volgend seizoen in 1A.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni