| Alex Muzio is sinds 2018 de voorzitter van Union Saint-Gilloise.

Interview

Union steekt Anderlecht naar de kroon: 'Ik wil de slapende reus Union weer wakker maken'

Maarten Verdoodt
© BRUZZ
11/02/2021

“Union is de grootste bedreiging voor Anderlecht”, het zijn de woorden van voormalig Anderlecht-aanvaller Jan Mulder. Hij sprak ze uit in april 2019, een jaar nadat de Britten Tony Bloom en Alex Muzio besloten om eigenaar te worden van Union Saint-Gilloise. Vandaag staat voorzitter Muzio (36) aan de vooravond van een nieuwe bekerderby tegen paars-wit. “Of we de nummer één kunnen worden van Brussel? We dromen zelfs van meer.”

We vielen van onze stoel. Een kapitaalinjectie van zeventien miljoen euro. Dat is het bedrag dat de Britse eigenaars van Union Saint-Gilloise begin dit jaar in de club pompten volgens recente cijfers van de licentiecommissie (de waakhond die de voorwaarden controleert waarop clubs toegelaten worden tot het profvoetbal, red.).

Die zeventien miljoen euro is van alle clubs in het Belgische professioneel voetbal het hoogste bedrag, met afstand. Maar voorzitter Alex Muzio wil het meteen nuanceren. “Het gaat om een optelling van meerdere investeringen over verschillende jaren. Dit jaar zal het uitkomen rond zo’n vijf miljoen euro”, rekent hij.

In schril contrast staat hoe dan ook het prikje dat grote broer en stadsgenoot RSC Anderlecht zichzelf toediende via de aandeelhoudersvergadering. Een dikke vijf miljoen euro, het is drinkgeld om paars-wit volgend seizoen op het hoogste niveau te kunnen laten spelen.

Opstaan en slapen met l'USG

Het moge duidelijk zijn, Union heeft op dit moment sportief de wind in de zeilen. Als leider in de tweede afdeling met veertien punten voorsprong op Westerlo (dat een match minder speelde) en twaalf op Seraing, maar ook met financiële slagkracht. En voor dat laatste is voorzitter Alex Muzio dus rechtstreeks verantwoordelijk. Door het coronavirus beheert hij zijn club van in het Verenigd Koninkrijk. Maar opstaan en slapen gaan, dat doet hij met l’USG.

“Al word ik wel vaak ‘s nachts wakker met een idee hoor”, glimlacht Muzio via een videogesprek. “Dan schrijf ik dat meteen op en de volgende dag gaan we er mee aan de slag.”

TEUMA_BADIBANGA_USG_MOESKROEN

| Unionist Teuma vecht een duel uit met Badibanga van Moeskroen in de vorige bekerronde. Union won toen met 2-1 van de 1A-ploeg.

“De perceptie van sommige mensen dat we zomaar ongeïnteresseerde buitenlandse investeerders zijn die maar wat geld steken in een voetbalclub, die kan niet verder afstaan van de waarheid.”

“Ik ben hier om de slapende reus die Union is, wakker te maken”, vult de Brit aan. “De supporters en hun stijl zijn legendarisch. Er is bij de fans ook een balans tussen vrouwen en mannen die je nergens anders hebt. De passie voor gelijkheid die hier leeft, die deel ik ook.”

“De perceptie van sommige mensen dat we zomaar ongeïnteresseerde buitenlandse investeerders zijn die maar wat geld steken in een voetbalclub, die kan niet verder af staan van de waarheid.”

Sinds Muzio samen met zijn goede vriend en miljardair Tony Bloom de club kocht, investeerde het duo 20 miljoen euro in Union Saint-Gilloise. “Dat heeft een grotere impact op mijn vermogen dan op dat van Tony”, vergelijkt hij. “Maar het is voor de club ook nodig. Want het enige doel dat we in 1B hebben is om zo snel mogelijk weg te geraken uit 1B.”

Triest voor de fans

En daar is de ploeg dus volop mee in de weer. De fiere leider van de 1B Pro League heeft dus de ademruimte om vanavond vol voor de scalp van Anderlecht te gaan in de 1/8e finales van de bekercompetitie. Een ijzig Dudenpark is het decor voor een derby tegen Kompany en co.

The magic of the cup. Twee keer tegen Anderlecht op drie jaar tijd. Maar het is zo triest dat de fans er niet kunnen bij zijn, zeker gezien het fantastische seizoen dat we op dit moment beleven.”

JOSEPH_MARIENSTADION_DUDENPARK_UNION

| "We hebben een fulltime duurzaamheidsmanager aangenomen. Union zal de groenste voetbalclub van België zijn", zegt voorzitter Muzio.

In de schaduw van het sportieve werkt de voorzitter ondertussen aan de sociale positie van de club (Union werd onlangs nog beloond voor zijn communitywerking, red.) en een groener imago.

“We hebben een fulltime duurzaamheidsmanager aangenomen. Union zal de groenste voetbalclub van België zijn”, klinkt Muzio trots. “We gaan samenwerken met duurzame en meer lokale bedrijven.”

Trainen in de stad

Ook een locatie voor een nieuw trainingscomplex in Brussel (nu traint Union in Lier, red.) komt er volgens een vastberaden Muzio in de nabije toekomst. “Ik wil absoluut dat Union in de stad over een eigen training facility beschikt.”

Voorzitter Muzio zal zijn toekomstplannen vanavond toch heel even achteraan parkeren in zijn gedachten. Eerst de derby tegen Anderlecht, met als inzet een plaats in de kwartfinale van de Croky Cup. Maar is Union dan de grootste bedreiging voor Anderlecht als nummer één-club in Brussel? “Kijk, ik ben 36 jaar nu. Wanneer we ooit dé grootste club van Brussel worden, zal ik waarschijnlijk al een 66-jarige voorzitter zijn. Maar op een dag willen we de beste zijn in België én Brussel. En ik hoop dat dit niet de titel van het artikel wordt.”

  • De Anderlecht-podcast Radio Radzinski wordt meteen na de bekerderby opgenomen in het Dudenpark, nadien is de podcast te beluisteren in jouw favoriete podcastapp

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Vorst, Sport, Voetbal, Union Saint-Gilloise, RSC Anderlecht, Alex Muzio, Croky Cup, Brusselse bekerderby

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni