| Ross Sykes viert na zijn goal.

Derde zege op rij levert Union voorlopige leidersplaats op

© Belga
01/10/2023

Union Sint-Gillis heeft zondagnamiddag op de negende speeldag in de Jupiler Pro League in eigen huis met 3-1 - de eindstand stond reeds bij de rust op het scorebord - gewonnen van Sporting Charleroi.

Voor de Brusselaars was het de derde competitiezege op rij en daarmee komen ze met negentien punten voorlopig aan de leiding, met één puntje meer dan AA Gent, dat zondagavond de speeldag afsluit met een verplaatsing naar RWDM. Met negen op negen tankt Union ook vertrouwen, enkele dagen voor de droomverplaatsing naar Anfield om Liverpool partij te geven in de Europa League.

Charleroi blijft met amper zeven punten op de op twee na laatste plaats hangen. Enkel KV Kortrijk (5 punten) en rode lantaarn Westerlo (2 punten) doen momenteel slechter.

Luchtduel

Op het eerste wapenfeit in een zonovergoten Dudenpark was het net iets langer dan een kwartier wachten. De eerste dreiging leverde wel meteen de eerste treffer op. Een vrije trap van Cameron Puertas viel aan de tweede paal op het hoofd van Ross Sykes, die in het luchtduel Charleroi-verdediger Stelios Andreou te makkelijk aftroefde en overhoeks binnenkopte: 1-0.

Mathias Rasmussen had er even later alleen voor doel altijd 2-0 van moeten maken, maar faalde oog in oog met Charleroi-doelman Hervé Koffi. Een misser die de thuisploeg even later zuur zou opbreken, want ook bij de eerste kans aan de overkant was het meteen raak. Oday Dabbagh gaf het leer mee in de loop van Parfait Guiagon en die liet de wenkende kans niet liggen: 1-1 en alles ter herdoen in het Joseph Marienstadion.

Wereldsave

Voor rust kwamen Les Unionistes nog goed weg toen de 1-2 van Isaac Mbenza werd afgekeurd vanwege buitenspel. Een aangename eerste helft had nog een spectaculair slot in petto. Koffi schudde eerst nog een wereldsave uit zijn mouwen op een kopbal van Kevin Rodriguez, maar bij de daaropvolgende hoekschop had hij geen verhaal tegen de kopbal van Christian Burgess: 2-1.

Union diepte de voorsprong vervolgens uit tot 3-1, dankzij de tweede van de namiddag van Sykes, die door de buitenspelval was geglipt. Sykes was een van de zeven nieuwe namen die coach Alexander Blessin in de basis had gedropt in vergelijking met de met 2-3 gewonnen midweekwedstrijd tegen RWDM.

Na de pauze stond het geluk niet aan de zijde van de Brusselaars, die eerst doelman Anthony Moris geblesseerd zagen uitvallen, vier dagen voor de clash met Liverpool op de tweede speeldag in de Europa League, en even later de 4-1 van Mohamed Amoura afgekeurd zagen worden vanwege een eerdere overtreding op Youssouph Badji. Gescoord werd er niet meer in het Dudenpark.

Later op zondag staan er nog drie wedstrijden op het programma. In de namiddag ontvangt vicekampioen KRC Genk in de Cegeka Arena de kersverse rode lantaarn Westerlo, het enige team in de hoogste afdeling dat dit seizoen nog niet kon winnen. In de vooravond speelt een dit seizoen wisselvallig Club Brugge gastheer voor Sint-Truiden. De negende speeldag wordt zondagavond afgesloten met het duel tussen promovendus RWDM en AA Gent.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni