Drie buurgemeenten kwaad om aanpak zwembad Nereus

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
17/10/2013
Jette, Sint-Agatha-Berchem en Koekelberg, de drie buurgemeenten van Ganshoren, zijn boos omdat Ganshoren onvoldoende overleg pleegt over de intercommunale die moet worden opgericht voor het beheer van het zwembad Nereus. "Ganshoren wil met ons trouwen, maar bepaalt zelf alle huwelijksvoorwaarden."

De renovatie van Nereus door Beliris is bijna afgerond. Binnenkort kan het zwembad na elf jaar dus weer open. Maar het is vandaag nog steeds onduidelijk hoe Nereus uitgebaat zal worden. Omdat de exploitatie volgens alle berekeningen verlieslatend zal zijn, zegt Ganshoren al jaren dat er een intercommunale moet opgericht worden samen met de omliggende gemeenten.

Jette, Sint-Agatha-Berchem en Koekelberg willen wel meedoen - hun inwoners zouden dan immers ook goedkoop kunnen zwemmen. Maar niet tegen elke prijs. Nadat Ganshoren enkele maanden geleden eindelijk een voorstel had gedaan, formuleerden de buurgemeenten in juni een tiental tegeneisen. Zo willen ze een deficit van maximaal 200.000 euro, vragen ze dat de grote herstellingen voor rekening van eigenaar Ganshoren zouden zijn, eisen ze een bekwame directeur en vinden ze dat de intercommunale ook bevoegd moet zijn voor de parking, cafetaria en hammam.

Liever geen financieel tekort
Ganshoren reageerde pas op 9 september. Het antwoord was volgens de buurgemeenten ontgoochelend. "Een deel van onze verzuchtingen bleef gewoon onbeantwoord," zegt de Jetse schepen van Sport Benoît Gosselin (LBJ).

Intussen begon Ganshoren geheel op eigen houtje met de aanwerving van een directeur en legde de gemeente de inkomtarieven van het zwembad vast: drie euro voor de inwoners van de gemeenten van de intercommunale, vijf euro voor de anderen. Voor de buurgemeenten was dat de spreekwoordelijke druppel. Ze schreven afgelopen weekend een boze brief aan het Ganshorense schepencollege. "Met deze tarifering komen we aan een deficit dat kan oplopen tot 500.000 euro," zegt Gosselin. "Hoe moeten wij met zo'n deficit onze rekeningen in de eigen gemeente op orde krijgen?" Het liefst willen de buurgemeenten dat het zwembad geen financieel tekort heeft. "We willen vooral geen kat in een zak kopen."

De buurgemeenten zeggen dat ze nog altijd bereid zijn om in te stappen in een intercommunale. Gosselin: "Maar dan moeten er hoogdringend serieuze onderhandelingen beginnen. Met één gesprekspartner. Nu weten we niet of we ons tot de burgemeester, de schepen van Sport of eerste schepen Michèle Carthé (LB) moeten richten."

In Ganshoren verwijst burgemeester Hervé Gillard (MR) voor een reactie naar zijn schepen van Sport Jean-Paul Van Laethem (LB). Die zegt dat de beslissingen genomen werden omdat het college wil vooruitgaan. "We hebben geen tijd te verliezen. Maar we willen gerust opnieuw met de buurgemeenten rond de tafel gaan zitten. Zolang het zwembad niet open is, is alles bespreekbaar, ook de tarieven." Een zwembad zonder deficit acht Van Laethem echter niet mogelijk. "Dat bestaat nergens in Brussel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni