Eerste WK-match is voor Molenbeekse Marokkanen bovenal opwarming voor 'derby' tegen België

© BRUZZ
| Café Avenida, op het Sint-Jan-Baptistvoorplein, zit afgeladen vol voor de voetbalwedstrijd Marokko-Kroatië.

Een naar voetbalnormen vroege wedstrijd voor Marokko op het WK voetbal vandaag. Om 11 uur moesten de mannen van Walid Regragui aan de bak tegen Kroatië. Maar dat doen ze met de steun van veel Belgisch-Marokkaanse supporters in de cafés rond het Molenbeekse Voorplein. Hoezeer alle ogen ook op de televisieschermen zijn gericht, gespreksonderwerp is toch vooral de 'derby' van zondag, tegen de Rode Duivels.

Afgeladen vol zit café Avenida op de parvis van Molenbeek. In de schaduw van de Sint-Jan De Doperkerk hebben zich er heel wat Marrokaanse voetbalfans verzameld om de match tussen Marokko en Kroatië te volgen. De nos-nos (Marokkaanse koffie verkeerd), muntthee en verse sinaasappelsap gaan hier zoals gewoonlijk vlot over de toog. “Maar vandaag zijn het er extra veel,” vertelt ober Nasser, die de schare supporters (allemaal mannen en gemiddeld rond de veertig) aanvuurt: “Il est où l’ambiance?

Applaus rolt over de banken wanneer de keeper van Marokko, Bounou, vlak voor rust een broodnodige save doet. 1-0 Is hier een veelgehoorde voorspelling van de einduitslag, zo ook bij uitbater Farid. Of hij ook supportert voor de Rode Duivels? “Bien sûr! Ik hoop dat ze ver geraken, zoals de vorige keer.” (Lees verder onder de afbeelding)

20221123_Marokko kroatië wk voetbal café Avenida
© BRUZZ
| Brunch met muntthee en het WK-voetbal in café Avenida.

“Wij winnen van Kroatië en spelen dan gelijk tegen België,” pronostikeert een van de stamgasten. “Zo gaan we allebei door naar de volgende ronde.” Maar voor we dieper kunnen ingaan op de mathematische correctheid van die voorspelling, is hij alweer de deur uit. Au travail! De klanten wachten immers in zijn groentenwinkel om de hoek.

De voetbalwedstrijd wordt dan ook in het midden van de werkweek en overdag gespeeld. Hoewel de meeste zaken – van chichabar tot buurtwinkel of tea-room – op en rond het Molenbeekse Voorplein de wedstrijd uitzenden, kijken de meeste mensen vooral uit naar zondag, wanneer België en Marokko het tegen elkaar opnemen.

'Zondag is het derby!'

“Zondag is het derby voor mij,” vertelt Doudoune. Het cliché wil dat het hoofd voor België supportert en het hart voor Marokko, maar Doudoune verdeelt de kamers van zijn hart over de twee voetbalnaties. “Dat de beste mogen winnen!” spreekt Mohamed op de dorpel voor L’Baraka, thuishaven van een lokale zaalvoetbalploeg, maar deze ochtend vooral de verzamelplaats voor gepensioneerde zaalvoetballers die voor de gelegenheid hun dambord en dominostenen links laten liggen. Alle ogen zijn vandaag gericht op het TV-scherm boven de toegangsdeur.

Het ochtendduel eindigt uiteindelijk op 0-0. Zo vreugdeloos deze wedstrijd, zo hartstochtelijk kijkt iedereen uit naar de confrontatie van zondagmiddag. “Kom dan nog maar eens terug mocht je op zoek zijn naar amusement. Dan zal de sfeer hier pas echt naar een kookpunt stijgen!” Maar, en daar wordt niet aan getornd, zullen de vlaggen van België en Marokko opnieuw broederlijk naast elkaar hangen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?