Eerste ‘Zwanzederby’ van het seizoen in het weekend van 16 oktober in het Dudenpark

© Yves Van Ackeleyen
| Een beeld uit 2016 tijdens de eerste vriendschappelijke derby tussen Union en RWDM in jaren. In het weekend van 16 oktober staan beide clubs weer tegenover elkaar, ditmaal voor een match met inzet in 1B.

De Pro League, de vereniging van Belgische profclubs, heeft vandaag de speelkalender voor de voetbaljaargang 2020-2021 bekendgemaakt. Het gaat zowel om de speeldata van 1A (RSC Anderlecht) als 1B (Union en RWDM). In die laatste reeks is het uitkijken naar speeldag zeven. Dan staat in het Dudenpark de eerste ‘Zwanzederby’ met inzet in 35 jaar op het programma.

Op 16,17 of 18 oktober zal RWDM een eerste keer in het seizoen met de bus afzakken naar het Dudenpark voor een confrontatie met Union. Het zal de eerste keer zijn in 35 jaar dat beide ploegen nog eens een wedstrijd met inzet zullen betwisten.

Dat gebeurt op speeldag zeven. Voor de terugwedstrijd in de heenronde in Molenbeek is het wachten tot het weekend van 29 november. Na Nieuwjaar kruisen de Brusselse clubs opnieuw de degens in het Valentijnsweekend en op exact dezelfde datum een maand later in maart.

In de hoogste klasse van het Belgische voetbal staat Anderlecht na het paars-witte annus horribilis vorig jaar voor een zoektocht naar eerherstel. Die start op 9 augustus om 13u30 op het veld van Sint-Truiden.

Nieuwe formule met ingekorte play-offs in 1A

Door de coronacrisis lagen er dit jaar verschillende scenario’s op tafel om de competitie te herorganiseren. Uiteindelijk werd er gekozen om de bestaande formule met zestien clubs te behouden, maar wel de play-offs in te korten.

Na de reguliere competitie spelen de eerste vier in de ‘Champions Play-offs’ om de titel en het extra Champions League-ticket. De nummers 5 tot 8 strijden dan weer om een Europa League-ticket. De winnaar van die ‘Europa League Play-offs’ zal het opnemen tegen de nummer vier van de ‘Champions Play-offs’, tenzij de bekerwinnaar zich bij de eerste vier schaarde. In dat geval is er geen finale en gaat het laatste Europese ticket rechtstreeks naar de winnaar van de ‘Europa League Play-offs’. Voor de nummers 9 tot en met 14 eindigt het seizoen na 30 speeldagen.

Ook voor de strijd om degradatie is er een wijziging. Nummer 16 in de stand degradeert rechtstreeks naar 1B, zoals ook nu het geval is. Maar het nummer 15 na 30 speeldagen speelt vanaf volgend seizoen een barragematch tegen de nummer 2 van 1B.

In 1B werd dan weer de promotiefinale geschrapt. Wie na de reguliere competitie bovenaan staat, promoveert. Die club kan het gezelschap krijgen van een reeksgenoot, want de voorlaatste in de stand in 1A speelt barragematchen om het behoud tegen de tweede in de rangschikking van 1B.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?