'Zwanzederby' is helemaal terug: RWDM speelt volgend seizoen in 1B tegen Union

© Yves Van Ackeleyen
| Een beeld uit 2016 tijdens de eerste vriendschappelijke derby tussen Union en RWDM in jaren. Binnenkort is het mogelijk voor echt.

De Belgische profclubs hebben vandaag een stevige knoop doorgehakt over hoe de voetbalcompetitie er post corona moet uitzien. Zo blijft de eerste afdeling bestaan uit zestien clubs en de tweede afdeling uit acht ploegen. In die tweede reeks (1B) zullen de Brusselse clubs Union én RWDM spelen. In 1A zal RSC Anderlecht via een competitieformule met verkorte play-offs naar landstitel nummer 35 op zoek gaan.

"Ik heb geen stress, we zijn er sowieso bij. Wat er ook gebeurt", dat waren de woorden van RWDM-voorzitter toen we hem deze middag belden.

Lokeren, Roeselare en Virton vielen weg uit 1B. Dus konden er naast Deinze (kampioen hoogste amateurklasse) nog twee clubs stijgen naar de tweede afdeling. Dat zijn dus Seraing (derde) en RWDM (zesde), de hoogste gerangschikte clubs met een proflicentie.

Promotiefinale

RWDM is er dus wel degelijk bij. Verschillende clubs die benadeeld werden, trokken al naar de rechtbank. Maar dat lijkt geen impact te zullen hebben op de promotie van de Molenbeekse club naar 1B. Enkel de rechtszaak van voetbalclub Virton bij de Brusselse rechtbank van een eerste aanleg, wegens weigeren van de proflicentie, zou nog roet in het eten kunnen gooien.

Maar we krijgen dus zo goed als zeker een 'Zwanzederby' of een echte volkse Brusselse derby tussen RWDM en Union.

De organisatie van profclubs (Pro League) besliste dat 1A uit zestien clubs blijft bestaan, dat Club Brugge kampioen is en Waasland-Beveren degradeert naar 1B. De plaats van de club uit het Waasland wordt ingenomen door Beerschot of OH Leuven. Zij moeten nog de terugmatch spelen van de promotiefinale, ten laatste begin augustus.

Mini-versie van play-offs

Op 7 augustus gaat het seizoen in 1A en 1B van start, dat zal zonder toeschouwers zijn vanwege het coronavirus.

In de hoogste afdeling zullen na de reguliere competitie play-offs gespeeld worden, een mini-versie van play-off I met vier clubs om de landstitel en de clubs die eindigen op plaats vijf tot en met acht spelen voor een extra Europees ticket.

Er was even sprake van een uitbreiding van de hoogste afdeling (1A) omdat een aantal clubs in 1B naast een proflicentie greep. Maar een grotere Jupiler Pro League dat zagen vooral de grote Belgische clubs niet zitten.

35 jaar geen échte derby

CEO van Union Saint-Gilloise Philippe Bormans zetelt in de raad van bestuur van de Pro League, hij wilde een maand geleden niet weten van het aanvullen van 1B met clubs uit eerste amateurklasse met een licentie, zoals RWDM. Maar net dat zal nu toch het geval zijn.

Union kijkt dus volgend seizoen RWDM vier keer in de ogen in 1B. De winnaar volgend seizoen van de volledige competitie van acht clubs stijgt van 1B rechtstreeks naar 1A. Het is al 35 jaar geleden (van in 1985 toen RWDM met 0-1 won in Vorst, red.) dat beide Brusselse volksclubs tegen elkaar speelden.

Er waren wel twee vriendschappelijke 'Zwanzederby's' in 2016 en 2017, maar nu kunnen Bossemans en Coppenolle zich dus voor écht opwarmen.

ZWANZEDERBY_UNION_RWDM_1985
Een foto van de 0-1 in Union - RWDM in 1985. De laatste ontmoeting tussen beide clubs in competitieverband.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?