Elsense basketballer Lecomte tekent bij Spaanse topclub Murcia

© UCAM Murcia
| Manu Lecomte werd dinsdag voorgesteld bij zijn nieuwe club.

Basketballer Manu Lecomte (23) keert terug naar Europa. De Elsenaar vertoefde meer dan vijf jaar in de Verenigde Staten om er zijn NBA-droom na te jagen. Om die torenhoge ambitie waar te maken, zet Lecomte een stapje terug. De spelverdeler moet de Spaanse topper Murcia aan het behoud helpen.

Lecomte leerde basketten bij het ter ziele gegane Atomia Brussel. De gedreven Elsenaar doorliep er de jeugdreeksen tot hij als veertienjarige knaap naar Namen trok. Daar zou het toptalent zich voort ontbolsteren in de gerenommeerde opleidingsschool.

Oceaan over

Zijn scholing maakte Lecomte niet af, want na twee jaar trok hij naar tweedeklasser Kangoeroes Boom. Enkele maanden later klopte eersteklasser Henegouwen op de deur. Lecomte trainde als zeventienjarige al mee met de grote jongens en maakte er ook zijn profdebuut.

Zijn steile opmars was ook de Amerikaanse talentenscouts niet ontgaan. Na een glansprestatie op een toernooi met de Belgische U20, werd Lecomte uitgenodigd door de universiteitsploeg van Miami. In zijn jacht op een NBA-team wist Lecomte meteen: deze kans mag ik niet laten schieten. En dus verliet het Belgische toptalent de heimat en stak hij de oceaan over.

Interesse wordt niet concreet

De studies zijn na vijf jaar afgerond, waardoor Lecomte niet langer in de universiteitencompetitie kan aantreden. Na geslaagde passages bij Miami en Baylor was er wel interesse voor de kleine Belg (1 meter 80), maar concrete contractvoorstellen bleven uit.

Lecomte speelde in de Summer League wel voor NBA-ploeg Dallas, maar kon geen vast contract in de wacht slepen. Hij vond onderdak bij de Agua Caliente Clippers, de opleidingsploeg van de LA Clippers. Met een gemiddelde van 14 punten en 4 assists maakte Lecomte indruk in de G-League, de Amerikaanse tweede klasse zeg maar.

Stapje terug om te groeien

Zijn ploeg plaatste zich niet voor de play-offs en dus ziet Lecomte zijn kans schoon om Europese basketbalervaring op te doen. Murcia, een Spaanse topper, die een moeilijk seizoen kent, rekent op de Brusselaar om het behoud te verzekeren.

Dat betekent niet dat Lecomte zijn NBA-droom opbergt. "Ik keer in de zomer terug naar de States. De Clippers zijn geïnteresseerd", zegt hij in Le Soir. "En waarom zou ik niet via Spanje, de op een na sterkste competitie, mezelf in de kijker kunnen spelen?"

Wordt Lecomte de langverwachte opvolger van Didier Mbenga? "Ik ben ervan overtuigd dat er zich nog een NBA-kans zal voordoen. Via Murcia kan ik nog een hoger niveau halen."

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?