© Kabinet Alain Courtois | Schepen Alain Courtois (MR) vreest geen schadeclaims van Ghelamco.

Eurostadion: Stad Brussel onderzoekt annulatie erfpacht met Ghelamco

MD
© BRUZZ
05/02/2018

Nu de Vlaamse regering de vergunning voor het Eurostadion definitief heeft geweigerd, laat de Stad Brussel onderzoeken hoe het “eventueel” de erfpacht met Ghelamco kan opzeggen. “Maar de Stad Brussel loopt daarbij geen enkel financieel risico”, maakt schepen Alain Courtois (MR) zich sterk.

De schepen van Sport kreeg op de gemeenteraad maandagavond heel wat vragen over de geweigerde vergunning voor het Eurostadion. Centraal daarbij was de vraag hoe het einde van het Eurostadionproject – althans in de huidige vorm - nu financieel afgewikkeld moet worden. De Stad Brussel gaf het terrein van parking C immers voor een symbolische euro in erfpacht aan bouwheer Ghelamco, en dat voor 99 jaar.

Voor N-VA-gemeenteraadslid Johan Van den Driessche is het beëindigen van die erfpachtovereenkomst dan ook een prioriteit. “Dat kan juridisch ook perfect, want als Ghelamco toch een nieuw project wil indienen moet er een nieuwe openbare aanbesteding komen. Een nieuw project kan onmogelijk nog passen binnen de oorspronkelijke aanbesteding.” Die mening was ook Hamza Fassi-Fihri (CDH) toegedaan, die zo een uitweg ziet voor de Stad Brussel.

‘Stad loopt geen enkel risico’

Daarop bevestigde schepen van Sport Alain Courtois dat de Stad laat onderzoeken wat de juridische mogelijkheden zijn om de erfpacht met Ghelamco “eventueel” op te zeggen. “De analyse is volop bezig, we zullen die delen met de gemeenteraad van zodra die af is”, aldus Courtois. “Maar de Stad Brussel loopt daarbij geen enkel risico”, maakt de schepen zich sterk. Hij vreest dus geen schadeclaims van Ghelamco. De schepen ging wel niet in op de vraag hoeveel het project het stadsbestuur al gekost heeft.

“Dit is de eerste keer dat het College moet toegeven dat het huidige Eurostadionproject begraven wordt”, merkten gemeenteraadsleden Fassi-Fihri (CDH) en Maingain (Défi) op. “Dat is al een goede eerste stap, maar lang niet genoeg.”

Voor Groen en N-VA moet er voor parking C van een wit blad vertrokken worden en moet het Koning Boudewijnstadion gerenoveerd worden als voetbal- en atletiektempel. “Na drie burgemeesters en 9 maanden voor de verkiezingen, heeft dit college geen enkel draagvlak meer om een nieuw Eurostadionproject door te duwen”, klonk het bij Bart Dhondt (Groen).

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Sport, Stedenbouw, Eurostadion, Ghelamco, voetbalstadion, Alain Courtois

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni