Ex-coach Rutten: ‘Anderlecht mist standvastigheid’

© PhotoNews
| Fred Rutten, ex-trainer van RSC Anderlecht, met Sven Kums tijdens de winterstage van januari 2019 in Spanje.

Fred Rutten blikt een half jaar na zijn ontslag terug op zijn periode als trainer bij RSC Anderlecht. Volgens de ervaren Nederlandse oefenmeester komt RSCA ervaren leiders tekort om de club opnieuw op de rails te zetten. “Het zijn capabele mensen, maar komen niet in aanraking met de absolute voetbaltop. Dat vertraagt het proces.”

In een uitgebreid interview in de krant Het Laatste Nieuws keert Rutten terug op zijn korte periode op Neerpede. Door het halen van play-off 1 slaagde de Nederlander in zijn opzet, maar in april mocht Rutten beschikken. “Er moest heel veel veranderen, maar ik was daar niet de persoon voor”, geeft hij toe.

Of Kompany daar de geknipte man voor is, laat Rutten in het midden. “Met zijn resultaten was ik allang ontslagen. Ik heb er medelijden mee. Kompany is een fantastische persoonlijkheid. Maar leiding geven aan een hele club, dat is verdomd moeilijk. Je hebt mensen met inhoud rond je nodig. Zoals Frank Vercauteren. Maar in mijn periode werd Zetterberg er uit het niets gedropt. Niemand kende zijn functie. Dat maakte het proces erg lastig.”

Rutten ergerde zich vaker tijdens zijn drie maanden in het Astridpark. Vooral aan het gebrek aan ervaring in de bestuurskamer. “Anderlecht spiegelt zich graag aan Ajax. Maar daar werken oud-spelers die aan het handje van anderen hebben gelopen. De leiding van Anderlecht komt weinig in aanraking met de voetbaltop. Dan is het normaal dat je fouten maakt. Die vertragen het proces.”

Rutten pleit voor tijd

Ook de beruchte perslekken bij Anderlecht kwamen ter sprake. “De gesloten trainingen kon ik evengoed niet houden, want de pers schreef daags nadien tot in detail wat we gedaan hadden”, aldus Rutten. “Bij Anderlecht praat iedereen graag. Michael Verschueren (sportief directeur, red.) stond ook vaak in de krant. Raar...”

Of het nog goedkomt met dit Anderlecht? “Ik mis standvastigheid. Wekelijks andere namen, terwijl je net zo snel mogelijk naar een geraamte moet dat zo weinig mogelijk verandert. Het is niet logisch dat Anderlecht nu ineens veel punten gaat pakken. Anderlecht zal het tij niet gaan keren in twee weken. Maar Anderlecht komt wel terug. Het zal alleen tijd vragen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?