RSCA-coach Vincent Kompany in de GelreDome van Vitesse.

Geen Europees voetbal voor Anderlecht: 'Konden niveau van Vitesse niet aan'

© BRUZZ - Belga
27/08/2021

RSC Anderlecht is er donderdag niet in geslaagd zich voor de groepsfase van de Conference League te plaatsen. Op het veld van Vitesse leed paars-wit een 2-1 nederlaag (rust 1-0), nadat de heenwedstrijd vorige week op een 3-3 gelijkspel was geëindigd. Vincent Kompany wilde er niet te zwaar aan tillen. "We konden het niveau gewoon niet aan."

Na een spektakelrijk gelijkspel in het eigen Lotto Park vorige week, volstond voor Anderlecht een overwinning in Arnhem om de poorten naar de Conference League - de derde klasse in Europa - open te breken. RSCA wilde na een aantal seizoenen zonder Europees voetbal opnieuw doorstoten. Vooraf spraken spelers en coach nog vol vertrouwen.

Maar al snel verbleekten de paars-witte gezichten. Linksachter Maximilian Wittek opende de score al in de vierde minuut met een afgeweken afstandsschot. Een rampzalige start voor Anderlecht, dat in de eerste helft het spel van de Nederlanders grotendeels moest ondergaan. Zirkzee was de enige die eens kon tegenprikken, maar zijn vlam werd gepakt door doelman Schubert.

Snelle opdoffer

Beterschap na de pauze, hoop je dan. Maar vier minuten na de rust maakte dezelfde Wittek er 2-0 van met een geweldige volley. RSCA moest nu nog twee keer scoren om verlengingen af te dwingen, maar opnieuw duurde het veel te lang voor de Brusselaars een vuist konden maken. Pas na de invalbeurt van Thelin, Verschaeren en Dauda kwamen er meer aanvallende impulsen.

Dat leverde dik tien minuten voor tijd scoorde de aansluitingstreffer op van Lior Refaelov. Die tikte in de rebound binnen, nadat een vrijschop van Olsson het doelkader had geraakt. Het werd nog spannend in het ultieme slot, onder meer met kansen voor Thelin en Verschaeren, maar Vitesse bleef overeind. Het Europees verhaal zit er zo al op nog voor het geschreven is.

Anderlecht boekte de voorbije jaren vooruitgang, maar vanavond was het onvoldoende

Vincent Kompany

Vincent Kompany, T1 van RSC Anderlecht

Vincent Kompany wilde niet te zwaar tillen aan de uitschakeling van zijn Anderlecht door Vitesse in de play-offs van de Conference League. "Ik wil alles winnen", zei de trainer na de 2-1 nederlaag in Arnhem. "Mijn grootste passie is winnen. We hebben niet voldoende gebracht. Maar deze club heeft de laatste twee jaar slechtere tijden gekend."

Anderlecht moet zich de rest van het seizoen concentreren op de nationale competitie en het bekertoernooi. Anderlecht werd 34 keer kampioen van België, maar de jongste seizoenen moest het vrede nemen met een plaats in de subtop. "Ik heb echt het gevoel dat we vooruitgang boeken", zei Kompany. "Maar het was niet voldoende. Ik kan hele analyses maken, maar zondag spelen we tegen Genk. Dan moeten we er weer staan."

Het zat paars-wit ook niet echt mee, stelde Kompany. "We weten dat Vitesse vaak scoort met afstandsschoten. Maar na vier minuten komen we op achterstand door een schot van buiten het strafschopgebied. Daarna hebben we het niet meer recht kunnen zetten. Dat is zonde. Maar het zat er gewoon niet echt in. Vitesse is in mijn ogen ook geen topploeg. Maar we konden het niveau niet aan."