Geweldig debuut van Colassin helpt Anderlecht niet voorbij Club Brugge

Antoine Colassin
© PhotoNews
| Antoine Colassin veroverde met een glansprestatie meteen alle paars-witte harten in het Lotto Park.
© PhotoNews
| Antoine Colassin veroverde met een glansprestatie meteen alle paars-witte harten in het Lotto Park.

Anderlecht heeft het nieuwe jaar ingezet met een nederlaag tegen aartsrivaal Club Brugge. Paars-wit speelde sinds lange tijd nog eens goed voetbal met jonkie Antoine Colassin als grote uitblinker. Na amper 20 seconden spelen kopte hij al op de deklat. Maar halfweg de eerste helft was het wel raak voor de 18-jarige spits. Club Brugge had Gouden Schoen Hans Vanaken nodig om de rollen om te draaien met twee doelpunten, waarvan een wereldgoal: 1-2.

Kon Anderlecht het annus horribilis 2019 in de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar uitwissen tegen Club Brugge, en zo de hoop op een ticket voor Play-off 1 levend houden? Als het enkel van Antoine Colassin zou afhangen, zijn we geneigd om 'ja' te zeggen. De 18-jarige spits zat enkele maanden geleden nog in de B-kern van paars-wit, maar moest nu een geblesseerde Roofe doen vergeten. En of het dak eraf ging.

Blitzstart Colassin

Anderlecht, en dan vooral Colassin, nam een blitzstart en moest na een kwartier altijd op voorsprong gestaan hebben. De wedstrijd was nog geen minuut ver of Colassin had al een kans achter zijn naam staan. Na een voorzet van Cobbaut zag hij zijn kopbal op de deklat uiteenspatten. En meteen daarna werkte hij iets te zwak af op aangeven van Saelemaekers. Wat een binnenkomer voor de geblondeerde spits.

Zonder Vlap was het opnieuw aan Saelemaekers om de bakens te verzetten en het spel te maken vanop de nummer tien. De meestal opgedraaide flankspeler had nog eens zijn dagje. Geen gezaag deze keer, maar wel rechtuit rechtaan voetbal dat bol stond van de knappe combinaties. Een van die samenwerkingen leverde halfweg de eerste helft ook een zichtbaar deugddoende goal op. Ook al omdat het de jonge Colassin was die scoorde.

Hij zette de aanval zelf op door met een hakje achter het steunberen Saelemaekers het laantje in te sturen en vervolgens zelf slim mee de diepte in te lopen. Saelemaekers had dat goed gezien, behield het overzicht en legde perfect af voor Colassin die beheerst afwerkte. Al leek zijn schot tergend traag naast Mignolet binnen te dwarrelen. Dat Mechele slecht verdedigde zal de Anderlechtsupporters worst wezen. Zij veerden massaal recht en lieten hun paars-witte harten vollopen met hoop op een driepunter.

Vanaken laat Gouden Schoen blinken

Maar Club Brugge zou de leider in de competitie niet zijn als het zich zou herstellen van deze klap. Het verschroeiende tempo van in de aanvangsfase maakte plaats voor een iets rustiger wedstrijdverloop. Die tijd gebruikte blauw-zwart om op adem te komen en kansen te creëren via Dennis en Okereke. En natuurlijk zat ook Gouden Schoen Hans Vanaken er voor iets tussen.

De lijzige middenvelder liet geregeld zien waarom hij voor het afgelopen seizoen de prestigieuze prijs voor de tweede keer in zijn carrière in ontvangst mocht nemen. Zo legde hij vanop de eigen linksbackpositie met een splijtende pass de bal perfect voor de voeten van Dennis. Die kapte perfect zijn mannetje uit, zonder te struikelen, maar stuitte in de afwerking op Van Crombrugge. In de herneming moest Kompany alle zeilen bijzetten om de bal van de lijn te keren.

Een goal voor Vanaken hing in de lucht en het was voor de meegereisde bezoekers zeker niet wachten op Godot. Op slag van rust versierde Club een vrije trap aan de rand van de zestien. Vormer schoot in de muur, maar Vanaken sloeg iedereen met verstomming door de afvallende bal met een uitmuntende volley in doel te jassen. Donkere wolken pakten zich samen boven het Lotto Park en de lucht zou niet meer opklaren na de pauze.

Nieuwe nederlaag

De tweede helft bracht lang niet zoveel spektakel als het eerste bedrijf. Maar het was wel snel duidelijk dat een overwinning voor Anderlecht moeilijk zou worden. Club dreigde met de ingevallen Openda en Dennis. Maar het was Vanaken - wie anders - die de wedstrijd besliste.

De Ketelaere haalde tien minuten voor affluiten de achterlijn en legde daarna slim achteruit tot bij zijn ploegmaat. Die frommelde de bal in de verste hoek en zorgde zo voor een hard verdict voor de Brusselaars: 1-2.

Anderlecht kan zich optrekken aan het sterke debuut van Colassin, maar blijft wel weer opnieuw met lege handen achter. Dat zagen ook de nieuwe bestuursleden vanuit de tribune. Benieuwd of zij in de komende weken alsnog mee voor de kentering kunnen zorgen, of is het daarvoor misschien wachten op de terugkeer van Vanden Borre?

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?