Vlap bezorgt Anderlecht eerste zege mét Kompany op het veld

© Photo News
| Vlaps oerkreet.

Het is gelukt. Anderlecht heeft zondagavond zijn eerste competitiezege geboekt wanneer Vincent Kompany ook tussen de lijnen stond. Paars-wit klopte landskampioen Genk met 2-0 in het Astridpark. Michel Vlap was de grote uitblinker met beide doelpunten op zijn naam. RSCA sluipt dichterbij de top 6.

Of ze Anderlechts DNA vertegenwoordigen betwijfelen we, maar wellicht waren Nuytinck en Obradovic de enigen die op een kille zondagavond in december naar het Astridpark wilden komen. De ex-spelers gaven de aftrap voor Kompany, Chadli en Zulj, die Saelemaekers naar de bank verdreef. Zouden Nuytinck en Obradovic nostalgische gevoelens koesteren ten aanzien van paars-wit? Wij betwijfelen het.

Waarom, vraagt u? De pijnlijke bekeruitschakeling door Club Brugge, dat eens te meer bewees de nieuwe leading lady van het Belgische voetbal te zijn. Anderlecht keek weemoedig toe. De elfde plek in de tussenstand. De achterstand van 8 punten op play-off 1. Het matige voetbal. En de recente 3 op 12, die weinig beterschap doet verhopen. Het huis staat in brand.

20191222_VERSCHUEREN_OBRADOVIC_NUYTINCK_ANDERLECHT_GENK
© Photo News
| RSCA trommelde ex-spelers Obradovic en Nuytinck op om de aftrap te geven.

KRC Genk leek na twee zeges op rij opnieuw aan de beterhand en was niet gekomen om het vuur in het Astridpark te laten doven. In de eerste vijf minuten toonde Van Crombrugge twee keer waarom hij zijn plaats heeft bij de Rode Duivels. Paintsil zocht vanop het maantje de winkelhaak en Onuachu kopte richting eerste paal, maar telkens tikte Van Crombrugge het gevaar weg.

Na de moeilijke openingsfase sleepte Chadli - opnieuw fit - zijn ploeg erdoor. Met een scherpe voorzet bracht hij verdediger Lucumi in de problemen. Nadien bracht de Rode Duivel Vlap in stelling met een slim tikje, Borges gleed bijna in eigen doel maar de paal hield Anderlecht van de voorsprong.

Cobbaut en Chadli

De infiltrerende Cobbaut en creatieve Chadli legden de Genkse flank regelmatig het vuur aan de schenen. Een herboren Zulj zocht de linkerwingers doelbewust op. Een dubbele één-twee loodste de Oostenrijkse spelverdeler tot aan de achterlijn, maar de Limburgers werkten de voorzet voor de neus van Roofe weg. De Brusselse storm woedde nu hevig.

Kompany bereikte Cobbaut met een vintage lange bal. De linksback speelde Chadli netjes aan, maar dit keer ging Vandevoordt goed plat om zijn voet in de baan van het schot te leggen. Ook op rechts lag er ruimte. Oog in oog met de doelman miste Doku zijn controle, waardoor Vandevoordt nog tussen kon komen. Chadli en Roofe stonden klaar om binnen te prikken. De jonge spits wrong een minuutje later een countermogelijkheid de nek om.

RSCA liet een ander gelaat zijn, maar de laatste pass liet vaak te wensen over en de 20 scherpe minuten kregen geen vervolg. Van Crombrugge hield de thuisploeg in het slot van de eerste helft nog recht door een centraal schot van de snelle Ito te pakken. Het bleef 0-0 tot aan de rust.

20191222_CHADLI_VLAP_ANDERLECHT_GENK
© Photo News
| Chadli en Vlap waren bij de uitblinkers.

De tweede helft kwam traag op gang, maar plots sloeg de vlam in de pan bij RSCA. Roofes harde waarschuwingsschot werd met wat moeite tegengehouden. Nadien ging Doku al dansend de zestien binnen om dan Vlap fijntjes te bedienen. De felbekritiseerde Nederlander werkte overhoeks rustig binnen: 1-0. De oerkreet van Vlap verraadde heel veel opgekropte frustraties. Moge zijn eerste goal in vier maanden tijd bevrijdend werken.

Vlaps antwoord

Op rechts speelde de energieke Doku ook een meer dan verdienstelijke partij. Op het uur bereikte de younsgter Chadli, die Berge in de wind zette en altijd moest scoren. Zijn vlam zoefde onbegrijpelijk naast. Een minuut later was de Rode Duivel er nogmaals dichtbij. Een steal en slim hakje van Zulj brachten Chadli in stelling. Zijn flukse penseelstreep strandde op de kruising, maar Vlap duwde in één tijd beheerst binnen: 2-0.

Het Astridpark kirde van plezier. Invaller Samatta dacht het feestje vrij snel te verpesten, want kopte bij zijn eerste baltoets de aansluitingstreffer binnen. De buitenspelvlag bracht echter redding voor de thuisploeg, die nadien eigenlijk niet meer in de problemen kwam. Voor het eerst dit seizoen speelde paars-wit een gewonnen match vrij rustig uit. Het moet ook gezegd: dit Genk is slechts een schim van de kampioen van vorig jaar.

20191222_VINCENT_KOMPANY_ANDERLECHT_GENK
© Photo News
| Kompany mocht voor het eerst deze Jupiler Pro League als speler een overwinning op het veld vieren.

Eerste zege mét Kompany

De score had zelfs nog verder uitgediept kunnen worden. Doku gebruikte zijn lichaam goed en stuurde na het betere zolenwerk Vlap diep. De Nederlander had een hattrick in het vizier, maar besloot over. Vanuit de tweede lijn probeerden Kayembe en twee keer Roofe het nog, de 3-0 viel echter niet meer.

De kurk mocht er nog eens af, want de vierde thuisoverwinning op 20 speeldagen was een feit. De allereerste met Kompany in de ploeg na een prestatie de keurig donkerrode truitjes waardig. En Anderlecht mocht zich de bescheiden winnaar van het weekend noemen. In de top 6 won niemand dit weekend en dus deed paars-wit een zaakje doen: de top zes is nog slechts vijf punten verwijderd. Zou de kerstkalkoen dan toch nog kunnen smaken?

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?