Dieumerci Mbokani van Anderlecht heeft de Gouden Schoen 2012 gewonnen. Hij behaalde 401 punten en bleef daarmee ruim voor Jelle Vossen van Racing Genk, en zijn ploegmaat Silvio Proto.

De 27-jarige Mbokani was vooraf al naar voor geschoven als gedoodverfde winnaar. De Congolese spits had een belangrijk aandeel in de landstitel van Anderlecht vorig seizoen en maakte ook Europees enkele beslissende doelpunten.

Mbokani was zelf niet aanwezig bij de uitreiking in Vilvoorde, hij speelt met Congo op de Afrika Cup. Mbokani droeg de prijs op aan zijn familie, ploeg, en het Congolese volk.

Het is het derde jaar op rij dat de trofee voor de beste voetballer uit de Belgische competitie naar een speler van Anderlecht gaat. Vorig jaar won Matias Suarez de Gouden Schoen, een jaar eerder ging Mbark Boussoufa met de prijs lopen.

Anderlecht haalde Mbokani in 2006 weg bij het Congolese TP Mazembe, maar de grote doorbraak kwam er nadien bij Standard. Na weinig geslaagde passages bij Monaco en Wolfsburg keerde hij terug naar Anderlecht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni