Sportcolumn David Steegen: Mbokani en Magath

© Brussel Deze Week
31/08/2012
Het is al uitvoerig gezegd en geschreven: Europees voetbal zit RSC Anderlecht in het DNA. Nostalgie en hoop op betere tijden.

Hoewel geen enkele Belgische topclub nog aanspraak kan maken op een plaats in de Europese top, versaagt de directie van Sporting niet. Een jaarlijkse deelname aan minstens de Europa League is geen must, het is een evidentie. Het hoogst haalbare is de Champions League en, wie weet, ooit overwinteren (als enige Belgische club ooit), zoals in 2000. Om dat te bereiken moet RSC Anderlecht, met dank aan Bayern München, op expeditie naar Litouwen en Cyprus. Voetbaltochten waar niets te winnen valt, maar je moet er wel langs.

Dieumerci Mbokani biedt een uitweg met zijn sublieme gelijkmaker in de cruciale uitwedstrijd tegen AEL Limassol. Met 2-1 verliezen in een uitwedstrijd is een goede uitslag, ondanks de matige prestatie, tegen een bovenmatig gemotiveerde tegenstander, een allegaartje van Angolese, Portugese en Braziliaanse afdankertjes. De buitenwereld denkt er anders over. Sommige media slijpen al meteen de hakbijl. Ze doen maar. Vandaag, donderdag 30 augustus, weten we of het Champions dan wel Europa League geworden is.

Die andere voormalige Europese grootheid, Hamburger Sport-Verein, bestaat dit seizoen 125 jaar (sinds 1887). De traditieclub vraagt aan onze voorzitter om een woordje neer te pennen in het historische naslagwerk ter ere van de verjaardag. Een fragment: "Onder mijn voorzitterschap mocht RSC Anderlecht één maal tegen HSV aantreden, in 2010, in de achtste finale van de Europa League. RSCA werd nipt uitgeschakeld. (...)Onze verhouding is altijd vriendschappelijk geweest. Dat ik aangezocht word om blijk te geven van onze appreciatie ten aanzien van een van mooiste voetbalverenigingen van Europa, is een groot compliment." En: "Mijn vader, Constant Vanden Stock, werd vanaf zijn aanstelling als voorzitter van Royal Sporting Club Anderlecht in 1971 gedreven door de ambitie om van Anderlecht een internationaal erkende grootmacht te maken. Hij slaagde in zijn opzet. In 1976 wint RSCA zijn eerste Europa Cup-finale tegen West Ham United. Het daaropvolgende seizoen lukt het opnieuw om een finale te spelen. Tegen HSV. RSCA werd in het Olympisch Stadion van Amsterdam aangemoedigd door een legioen van 25.000 Brusselse supporters. Mijn vader had een winstpremie van 250.000 Belgische frank (6.250 euro) beloofd, destijds een heel grote som geld. We speelden maar één helft mee. Na de pauze kregen we het alsmaar moeilijker. RSC Anderlecht maakte iets mee wat in die tijden maar zelden voorkwam: HSV speelde voortdurend op onze helft. In het slotkwartier stortten we in. Na een penaltyfout van Ludo Coeck op de onnavolgbare Arno Steffenhagen zette Georg Volkert de strafschop feilloos om. Een minuut later besliste Felix Magath, 'Mister HSV', de wedstrijd. Magath is een van de mooiste voetballers die ik heb mogen bewonderen in al die jaren vol voetbal. (...) HSV bewees dat het Duitse voetbal niet alleen fysiek sterk is, maar ook voor technisch vernuft staat. Hamburger Sport-Verein is een voetbalclub in de ware zin van het woord. Net als Anderlecht. HSV zal altijd blijven bestaan. Net als Anderlecht. Proficiat met de 125ste verjaardag."

Wat er ook gebeurt op dinsdag 28 augustus 2012, Europees voetbal zal voor eeuwig deel uitmaken van RSC Anderlecht.

David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni