Groen wil identiek zwemtarief voor alle Brusselaars

© BRUZZ
02/08/2023

Brussel telt 15 gemeentelijke zwembaden, waarvan er momenteel drie gesloten zijn voor renovatiewerken. Vijf gemeenten hebben geen zwembad. De tarieven van de zwembaden verschillen niet alleen sterk tussen de gemeenten, ook worden verschillende prijzen gehanteerd afhankelijk of je inwoner bent of niet. Groen pleit voor een eengemaakt zwembadbeleid.

Veel zwembaden hanteren een hoger tarief voor wie niet in de gemeente woont. Brussels parlementslid Juan Benjumea-Moreno (Groen) wil dat er dringend werk wordt gemaakt van een eengemaakt zwembadbeleid. Dat betekent uniforme prijzen voor iedereen uit om het even welke gemeente.

"Momenteel heeft niet elke Brusselaar gelijke toegang tot een zwembad. Tijdens warme zomerdagen is er nood aan meer zwemwater, buiten én binnen. Daarnaast moeten we ontspanning en beweging stimuleren, niet belemmeren", zegt Benjumea-Moreno.

De goedkoopste gemeente is Sint-Joost-Ten-Node, hier betaal je als inwoner 100 euro voor een jaarabonnement en 150 euro indien je niet in Sint-Joost woont.

De duurste is Brussel-Stad, een abonnement voor drie maanden als inwoner kost 85 euro, ofwel 340 euro op een jaar. Voor een niet-inwoner is dit 480 euro, een verschil van 140 euro.

Het grootste verschil tussen inwoner en niet-inwoner vinden we in Ganshoren: hier betaal je 400 euro als niet-inwoner, 150 euro meer dan het inwonerstarief.

"De prijsverschillen zijn absurd", zegt Benjumea-Moreno. "Wie bijvoorbeeld in Vorst woont, maar in Evere werkt en er 's middags wil gaan zwemmen, betaalt zo 330 euro voor een jaarabonnement. Dat is 136 euro meer dan een Everenaar! Dat is voor veel mensen gewoon onbetaalbaar."

Eén abonnement

Momenteel zijn drie zwembaden gesloten voor renovatiewerken: Sint-Gillis, Schaarbeek en Elsene. Mensen die gewoonlijk daar gingen zwemmen, lopen zo dus hun inwonerstarief mis.

Vandaag is er al een solidariteitsmechanisme tussen gemeenten met en zonder publiek zwembad. Zo kan iemand uit Jette die gaat zwemmen in Ganshoren rekenen op dezelfde voordelige tarieven als een Ganshorenaar.

Toch pleit Groen voor één abonnement waarmee je in alle gemeentelijke zwembaden terecht kan. "Het verschil tussen inwoner en niet-inwoner moet eruit”, verklaart Benjumea-Moreno. “Met één abonnement of zwempas heeft elke Brusselaar gelijke toegang tot de Brusselse zwembaden."

Volgens Alexandre Somma (MR), voorzitter van het zwembad Longchamp in Ukkel, is een uniform tarief voor alle Brusselse zwembaden niet de oplossing: "De kosten van het zwembad worden gedekt door de gemeente. Het wordt betaald met belastinggeld van de inwoners van de gemeente. De realiteit in Ukkel is niet dezelfde als bijvoorbeeld in Sint-Jans-Molenbeek. Daarom zijn de tarieven niet hetzelfde".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sport, zwembaden, zwembadbeleid, gemeentelijke zwembaden, abonnement zwembad, Juan Benjumea-Moreno, Groen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie