Grootste Brusselse basketmatch ooit in Vorst Nationaal

© Facebook Basic-Fit Brussels

Vrijdagavond speelt basketbalclub Basic-Fit Brussels zijn laatste wedstrijd van de reguliere competitie. Tegenstander is topclub Spirou Charleroi. Brussels speelt voor het eerst een wedstrijd in Vorst Nationaal, voor een recordpubliek van ruim 6.000 toeschouwers. "Dit bewijst dat de club leeft", zegt coach Serge Crevecoeur.

Brussels speelt zijn thuiswedstrijden doorgaans in de omnisportzaal van Neder-Over-Heembeek, waar hooguit een duizendtal basketliefhebbers in kunnen.

In Vorst Nationaal, doorgaans een concertzaal maar nu omgetoverd tot baskethal, zal de setting helemaal anders zijn. De club verwacht meer dan 6.000 fans om Brussels naar de overwinning te schreeuwen. Coach Serge Crevecoeur heeft geen stress, maar kijkt er wel naar uit. “Ik zal trots zijn op mijn club wanneer ik door de zaal kijk. Het wordt niet zomaar een wedstrijd, maar een fantastisch evenement voor het basket in Brussel. Dit bewijst dat de club leeft en ons verhaal werkt”, vertelt Crevecoeur aan onze redactie.

Nooit eerder lokte een basketwedstrijd van een Brusselse club zoveel volk: “In de jaren negentig speelde er met Atomics Brussels een andere Brusselse club in de hoogste divisie, maar die speelde in het Zuidpaleis voor een paar honderd supporters. Uit mijn jeugd herinner ik me nog een bekerwedstrijd van Maccabi Brussels voor 2.000 mensen, maar los daarvan is dit de eerste keer dat het basketbal in Brussel zoveel publiek trekt”, zegt Crevecoeur.

Nieuwe zaal
Het sterkt Crevecoeur in zijn verlangen naar een grotere zaal: “We zijn nederig, maar ambitieus. Op dit moment spelen we in een kleine gemeentezaal. Als we ooit willen concurreren met de topclubs, hebben we absoluut een grotere zaal nodig. Wedstrijden als deze bewijzen dat we daar ook aanspraak op kunnen maken.”

In 2014 kwam Brussels schepen van Sport Alain Courtois (MR) nog met het plan op de proppen om het centrale veld van tennisclub Primerose, aan het Atomium, om te bouwen tot sportzaal. “Maar dat plan is voorlopig doodgebloed, omdat het dossier rond het voetbalstadion momenteel alle aandacht opslorpt. Bovendien ontbreekt het de stad momenteel aan financiële middelen om daar snel werk van te maken.”

Brussels onderzoekt daarom of het een nieuwe zaal niet kan laten financieren door privé-investeerders.

Play-offs
Na de wedstrijd van vrijdag eindigt het eerste deel van de competitie. Daarna spelen de eerste vijf en de laatste zes nog onderling tegen elkaar, nadien volgen dan de play-offs. Brussels staat nu vijfde, maar heeft meer wedstrijden gespeeld dan de rest en wordt sowieso nog gepasseerd.

De club wil via de final round alsnog een ticket voor de play-offs bemachtigen. “Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat een Brusselse club nog de play-offs haalde. Dit jaar willen we er absoluut bijzijn”, aldus een ambitieuze Crevecoeur.

Brussels speelt nu drie seizoenen op het hoogste niveau. Dit seizoen presteert Brussels opmerkelijk beter dan de voorbije twee jaren, met mooie overwinningen in eigen huis tegen bijvoorbeeld landskampioen Oostende, Limburg en Antwerp.

Op verplaatsing liep het veel minder vlot: alleen op bezoek bij Leuven wist Brussels dit seizoen te winnen. Crevecoeur ziet daarin een groeiproces voor zijn jonge ploeg: “Bovendien verloren we in Charleroi en Pepinster pas na verlengingen. Daar was het dus echt kantje boordje. Ik merk dat de club erop vooruitgaat, zowel sportief als organisatorisch. Het stopt hier niet voor ons”, besluit de trainer.

Voor het duel tegen Charleroi zijn nog enkele tickets te koop. Die kosten 10 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?