Hij komt. Geen mijter, geen lange witte baard, maar hij wekt dezelfde verwachtingen. Nico Frutos is een held in Brussel.

De voormalige spits heeft nog altijd een grote impact bij RSC Anderlecht. Vandaag is Frutos, 'La Garza' ('de reiger'), jeugd­coördinator van de Argentijnse eersteklasser Union Santa Fé. De talentvolle spits heeft vroegtijdig een einde aan zijn spelersloopbaan moeten maken. Te veel blessures. Intelligent man. Een leider, die niemand onberoerd laat. De innige band tussen de ex-voetballer en de club wil RSCA nooit breken. Het weerzien staat in het teken van een mogelijke samenwerking tussen de Argentijnse club en RSCA, maar Frutos wil vooral officieel afscheid nemen van 'zijn' publiek. Hij wil zelfs de jongens ontmoeten die zijn laatste spandoeken hebben gemaakt. A people's man .

Hij landt twee dagen nadat zijn opvolger uit de doden is verrezen. Het kan geen toeval zijn. Tom De Sutter, de voorbije maanden naar de bank verwezen na een aanslepende blessure, heeft RSCA mee gered tegen Zulte Waregem. De Sutter scoorde twee wondermooie doelpunten in vier minuten: de gelijkmaker in de 84ste minuut en de winnende treffer nog geen drie minuten later. Drie belangrijke punten. Een held. De hele club is erg blij voor hem. Hij laat zich respecteren zonder hoogmoed. Iedereen houdt van Tom De Sutter, zelfs zijn concurrenten; niemand wil hem zien vertrekken. Beide spitsen zullen voor altijd RSCA-spelers zijn, geen passanten.

Een collega geeft me de doodsbrief van Louis Trypsteen. Of de communicatiedienst niets kan doen om hem gepast te eren? We twijfelen. De man voetbalde maar zes wedstrijden voor Sporting. "Als we het voor hem doen, dan moeten we iedereen officieel herdenken. Onbegonnen werk," oppert iemand. Wie is een passant en wie is een held? De statistieken staan in het prachtige naslagwerk van Marcel Gallez en Johan Serkijn, Lexicon van RSC Anderlecht , deel 1. Een bijbel om in te bladeren op een luie winterse zondagnamiddag. Als het buiten waait, regent of sneeuwt. Alle voetballers die minstens één officiële wedstrijd hebben gevoetbald in het fanion team van paars-wit sinds de oprichting (1908) tot en met het eeuwfeest (2008).

We leren dat Ivan Terlaeken één wedstrijd in eerste klasse voetbalde. Is Terlaeken een passant? Elke Anderlecht-liefhebber vindt er zijn/haar geliefkoosde spelers en de vergeten voetballers in terug. We herontdekken Florian Urban en de in Brussel roemrijk mislukte parel uit Paraguay, Enrique Villalba. De Brusselse doelman Felix Week. Yaw Preko, Jos Volders en Max von Schlebrügge: ze staan er alle 557 in.

Op zondag 29 juni 1947 behaalde Royal Sporting Club Anderlecht zijn eerste landstitel. Anderlecht-Lyra: 3-0. De doelschutters waren Robert Versé en Jef 'De Bombardier' Mermans. Twee clubhelden. Trypsteen was er op de heuglijke dag niet bij, maar hij maakte in dat legendarische seizoen wel deel uit van de kern. Daarna vertrok hij naar Elsene.

De Blankenbergenaar Lodewijk 'Louis' Trypsteen stierf twee weken geleden in Overijse, op zijn 87ste. Hij staat tussen Jean Trappeniers en Kari Ukkonen in het lexicon.

Dat Frutos en De Sutter meer erkenning zullen krijgen na hun dood, is een feit. Is Trypsteen een passant of een held? Elke voetballer die het eerste elftal van RSCA haalt, verdient respect. Louis Trypsteen is een held. Rust in vrede, Louis.

-----------------------
David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni