Herfsttitel wenkt voor Union na masterclass tegen Charleroi

© Belga Images
| Denis Undav scoort de 3-0 op slag van rust.

Union Saint-Gilloise heeft zaterdagavond zijn vijfde opeenvolgende wedstrijd gewonnen in de Jupiler Pro League. De competitieleider speelde in een kolkend Dudenpark opnieuw de perfecte match en versloeg Sporting Charleroi met 4-0. Union zet eerste achtervolger Club Brugge op vier punten.

Een week al zijn de tickets voor de komst van Sporting Charleroi - vijfde in de stand en de club waar het voor Union-coach Felice Mazzu allemaal begon - uitverkocht. En de vele toeschouwers kregen waar voor hun geld. In de eerste plaats omdat ze zowaar een Rode Duivel aan het werk te zien kregen in het Dudenpark. Dante Vanzeir ziet zijn sterke seizoensbegin bekroond met een eerste selectie voor België. Ook aan de aftrap: sensatie Kaoru Mitoma en Lucas Pirard, die in doel de zieke Anthony Moris verving.

De opstelling van Union.

Aan goed voetbal konden de 7.700 fans zich in een intens, maar kansarm openingskwartier niet echt opwarmen. Op een schotje van Undav in het zijnet na was er geen doelgevaar. Maar met de kelen wijd open en een warme sjaal slaagden de supporters er met gemak in de avondkilte tegen te gaan. Een uitmuntende Nielsen kreeg de handen een eerste keer op elkaar, maar het afstandsschot van de Scandinaviër botste een metertje naast.

De bezoekers zetten een laag blok en dus was het zoeken tot de 29e minuut naar het gaatje. Union sloeg meteen dodelijk efficiënt toe. Teuma kreeg ruimte op de flank en zette scherp voor. Vanzeir liet slim lopen, waardoor Undav centraal kon binnenduwen. Na de 1-0 moest Charleroi komen en kroop Union wat achteruit om pijlsnel op de counter te spelen. De beproefde succesformule van de Brusselaars, zo bewezen ze vrij snel.

Brusselse storm

Vanzeir stuurde Nielsen op de tegenaanval naar de achterlijn, waarop de middenvelder heerlijk teruglegde in de loop van de aanstormde Nieuwkoop. Oog in oog met doelman Koffi bewees de rechtsachter ook over een uitstekende linker te beschikken: 2-0 na 33 minuten. De Brusselse storm ging nog niet meteen liggen, want nog voor de pauze stond de 3-0 op het scorebord.

Burgess kopte na een kort genomen hoekschop tegen de paal. Undav reageerde het snelst in de herneming en maakte van dichtbij zijn tweede van de avond. De lijnrechter dacht het feestje te verpesten, maar de VAR zette zijn beslissing tot groot jolijt van de fans recht: geen buitenspel en dus mocht Undav opnieuw zijn spierballen rollen.

20211106_NIEUWKOOP_UNION_CHARLEROI
© Belga Images
| Bart Nieuwkoop infiltreerde en trapte zijn eerste doelpunt voor Union feilloos tegen de netten.

De drievoudige voorsprong stilde de honger van Union niet. Ook in de tweede helft bleef de thuisploeg hoog druk zetten. Charleroi kwam daar een tijdje goed onderuit, maar raakte naderhand helemaal versmacht. Na balverlies ontsnapten de bezoekers twee keer aan de 4-0. Mitoma illustreerde zijn handigheid en mikte flegmatiek naar de verste hoek, maar de paal hield de Japanner van een doelpunt. In de herneming nam Nielsen de vuisten van Koffi onder vuur.

Na een uur moest Union even de voet van het gaspedaal halen. Charleroi ontfermde zich nu iets vaker over het leer, maar zette Pirard niet aan het werk. De gelegenheidsdoelman had nog geen bal moeten pakken tot een kwartier voor tijd plots Nicholson voor zijn neus opdook. De keeper hield zijn netten met een goede tussenkomst schoon. Niet veel later was Charleroi er opnieuw dichtbij, maar een kopbal werd van de lijn gekeerd.

Lofzang voor Mazzu

Hoewel een doelpunt van de bezoekers in de lucht hing, viel de treffer aan de overkant. Union combineerde zich nog eens tot aan de overzijde. Teuma zwiepte het leer nog eens voor richting Undav, die een hattrick ontnomen werd door Kayembe. De verdediger van Charleroi liep het leer voor de neus van Undav in eigen doel: 4-0. In een aantrekkelijk slotkwartier regende het slag om slinger aanvallen. Koffi voorkwam forfaitcijfers (en een tweede own goal) met een knappe redding.

Felice Mazzu en de zijnen doen het Dudenpark kirren van plezier. De succescoach werd minutenlang bezongen door de fans. Dankzij de vijfde thuisoverwinning van het seizoen slaat Union een kloofje van (voorlopig) vijf punten op achtervolger Club Brugge. Als de Brusselaars deze voorsprong nog drie speeldagen weten vast te houden, kronen ze zich tot herfstkampioen. Dat lukte voor het laatst in het interbellum.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?