| Dante Vanzeir scoort aan de lopende band, ook in 1A.

Union levert met Dante Vanzeir eerste Rode Duivel sinds 1976

TDN
© BRUZZ
05/11/2021
Updated: 05/11/2021 12.35u

Bondscoach Roberto Martinez heeft aanvaller Dante Vanzeir vrijdag opgeroepen voor de komende twee WK-kwalificatiewedstrijden van de Rode Duivels. Voor het eerst sinds middenvelder Jan Verheyen in 1976 schopt een speler van Union Saint-Gilloise het tot de nationale ploeg.

De uitmuntende prestaties van Union zijn ook de bondscoach niet ontgaan. Na dertien speeldagen pronkt de Brusselse promovendus helemaal bovenaan de stand in de hoogste voetbalklasse. Geen enkele ploeg scoorde meer, geen enkel team incasseerde minder. Een ongeziene prestatie van de troepen van succescoach Felice Mazzu, waar ook Martinez niet naast kon kijken.

Genoemd naar Italiaanse dichter

Zijn oog viel op de kwieke Dante Vanzeir - genoemd naar de Italiaanse schrijver en dichter Dante Alighieri, bekend van het epos La Divina Commedia. Na zijn WK-brons bij de nationale U17 in 2015 werd het stil rond de talentrijke aanvaller. Maar vorig jaar kwam hij bij Union opnieuw aan de oppervlakte. De Limburger ontpopte zich tot topschutter in 1B. En ook op het hoogste niveau scheert de spitsbroer van Denis Undav hoge toppen met 9 treffers. Slechts drie spelers doen voorlopig beter.

Nu Romelu Lukaku en Michy Batshuayi in de lappenmand liggen met blessures, maakt de 23-jarige Vanzeir door die straffe prestaties aanspraak op zijn eerste selectie. Met vriendin Raphaella - bekend van de populaire reeks Love Island - en zus Luna Vanzeir - voetbalster bij de dames van OH Leuven - aan zijn zijde durfde de jeugdspeler van KRC Genk die droom ook luidop uitspreken.

Dante Vanzeir belichaamt de winnaarsmentaliteit die Felice Mazzu bij Union heeft geïnstalleerd

Roberto Martinez

Roberto Martínez, bondcoach van de Rode Duivels op een persconferentie in het Russische Kazan voor de wereldbekerwedstrijd tegen Brazilië op 6 juli 2018

Bondscoach Roberto Martinez geeft hem nu ook de kans. Samen met Christian Benteke en Divock Origi mag Vanzeir de voorhoede van de Rode Duivels bevolken. "Dante beleeft een geweldig verhaal bij Union. Zijn evolutie is indrukwekkend", verklaart Martinez. "Hij is de belichaming van de winnaarsmentaliteit die bij Union gecreëerd werd. Dit is zijn kans om ervaring op te doen."

Of Vanzeir in de kwalificatiematchen tegen Estland (13 november) en Wales (16 november) ook effectief minuten verzamelt, verklapt Martinez niet. "Maar hij is het gewoon om met twee spitsen te spelen. Hij penetreert de defensieve lijn graag en geeft een ploeg ruimte. Vanzeir heeft zijn plekje verdiend bij de Rode Duivels, nu moet ik bekijken of ik hem ook een rol kan geven op het veld."

45 jaar geleden

Dat Union hofleverancier is van voetbaldwergen, wist u al. Stilaan leveren de Brusselaars ook internationals van grote voetbalnaties. Zo mag sensatie Kaoru Mitoma zich straks melden bij Japan. En met Dante Vanzeir, de exponent van het succesrijke Union, voetbalt er straks ook een Rode Duivel in het Dudenpark.

Dat was al sinds 1976 geleden, toen bondscoach Raymond Goethals koos voor Jan Verheyen van toenmalig derdeklasser Union. De middenvelder ging destijds in zijn vijftigste en laatste match voor België met forfaitcijfers onderuit tegen Nederland (5-0). Slangenmens en RSCA-legende Rob Rensenbrink scoorde een hattrick.

Nog dit: geen enkele speler van RSC Anderlecht haalt de 29-koppige selectie van Roberto Martinez. Paars-wit wordt wel vertegenwoordigd in de beloftenselectie van Jacky Mathijssen met vier spelers. Het gaat om Marco Kana, Killian Sardella, Yari Verschaeren en Anouar Ait El Hadj.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Sport, Union Saint-Gilloise, Dante Vanzeir, selectie rode duivels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni