Hockeybond droomt van stadion in Brussel, maar Antwerpen lonkt

Als het van de Belgische hockeybond afhangt, komt het nationaal hockeystadion in Brussel. Maar de gesprekken met de Brusselse gemeenten en clubs vlotten de voorbije jaren niet. In Ukkel, de hockeygemeente bij uitstek, lijkt nu toch schot in de zaak te komen. Dat is geen seconde te vroeg, want Antwerpen ligt op de loer.

Al enkele jaren behoort België tot de wereldtop in het hockey, maar net zoals in het voetbal missen onze nationale ploegen aangepaste infrastructuur. De hockeyvelden van onze clubs voldoen niet aan de strenge internationale normen. Ze hebben geen (of te kleine) permanente tribunes en de lichtinstallaties volstaan niet. Laat staan dat fitnessruimtes, vergaderzalen of een medische praktijk voorhanden zijn.

Op dit moment vindt het Europees hockeykampioenschap plaats in Antwerpen op de terreinen van Olympia Wilrijk. Daar werd een tijdelijke tribune opgetrokken voor 8.000 supporters, maar na de zomer komt er een kleiner stadion met voor het eerst ook permanente tribunes. Bovendien zal er op de ruime site een trainingscentrum komen voor de nationale ploegen, die er doorlopend een terrein ter beschikking krijgen.

Antwerpen dreigt Brussel zo de loef af te steken. Al is Brussel door zijn centrale ligging en hockeycultuur al jaren de geliefkoosde plaats voor een nationaal hockeystadion. "We zoeken al lang naar een locatie en praatten met veel gemeenten. Jammer genoeg maakt de institutionele versnippering in Brussel het er niet makkelijker op", zegt Serge Pilet, CEO van de hockeyfederatie.

Ukkel Sport

Het Brussels dossier vreet tijd en energie, weet Pilet intussen ook. Gesprekken met de gemeenten Evere, Elsene en Sint-Pieters-Woluwe draaiden op niets uit. De Belgische hockeybond hoopt nog op de nieuwe hockeyterreinen op de Heizelsite, waar een tribune met een capaciteit van 3.000 toeschouwers moet komen. Maar de meest vergevorderde gesprekken vinden plaats in Ukkel, de gemeente van hockeykampioen Léopold en diens rivalen Racing, Royal Ukkel en Wellington.

De hockeyfederatie liet zijn ogen vallen op de installaties van Ukkel Sport, een hockey-, tennis- en padelclub in de wijk Stalle. Op de twee velden van de tweedeklasser werden in juni ook twee duels in het kader van de FIH Pro League afgewerkt. "De gesprekken met club en gemeente zijn heel concreet. Al is er nog helemaal niets beslist, want er moeten bijvoorbeeld nog haalbaarheidsstudies uitgevoerd worden", bevestigt Pilet.

(lees verder onder de afbeelding)

20190820_Tom_Boon_Red_Lions
© Photo News
| Tom Boon, de Ukkelse sterspeler van de Red Lions, in actie.

Enkele maanden geleden ging Nicolas Dassonville, voorzitter van Ukkel Sport, in op een projectoproep van de federatie voor een nationaal stadion. “Zo'n haalbaarheidsstudie moet uitwijzen of onze site geschikt is voor een stadion met 5.000 toeschouwers. Die capaciteit moet uitgebreid kunnen worden tot 7.000 toeschouwers voor grotere evenementen", zegt Dassonville. Ook voor een tweede terrein, enkele bureaus en een oefencomplex moet er plaats zijn.

"We zijn vragende partij en plegen overleg met federatie en de gemeente Ukkel. Maar het mag niet de bedoeling zijn dat andere sporten, zoals tennis, voetbal en padel moeten verdwijnen. Een nationaal stadion moet onze club verrijken, niet verarmen", aldus Dassonville, die voor het prijskaartje van miljoenen euro's rekent op private middelen, de hockeyfederatie, maar ook de gemeente en het Gewest.

Boris Dillies (MR), burgemeester Ukkel

De droom van een nationaal stadion in Brussel is zo wat dichterbij, maar met het fiasco omtrent het Eurostadion in het achterhoofd temperen alle partijen de verwachtingen. Die angst heerst ook bij Ukkels burgemeester Boris Dilliès (MR). "Als het er komt, moet het correct verlopen. Ik laat me niet opjagen door kalenders. Ik wil niet meemaken wat mijn vriend Alain Courtois meemaakte."

Intussen wordt in Wilrijk wel al stilaan gebouwd aan topinfrastructuur. "Hopelijk kunnen we binnen twee jaar in een nieuw stadion met 6.000 à 7.000 toeschouwers. België moet als wereldkampioen bij de mannen zijn eigen stadion hebben", aldus Pilet. De tijd dringt dus voor Brussel, want Antwerpen ligt op de loer.

20190820_UkkelSport_hockeystadion_nationaal
© Uccle Sport via Facebook
| Op deze terreinen hoopt de Belgische hockeyfederatie spoedig een nationaal stadion te installeren.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?