Hoe met Marc Coucke ook een deel Club Brugge naar Anderlecht komt

BVR
© BRUZZ
21/12/2017
Marc Coucke

Niet Wouter Vandenhaute of Ghelamco-topman Gheysens, maar miljardair Marc Coucke koopt Anderlecht. Hij betaalt daarvoor 80 miljoen euro. Een ontmoeting met Vanden Stock in Londen zou alles in een stroomversnelling hebben gebracht. De overname leidt bizar genoeg ook naar Club Brugge.

Op 30 november deed Ghelamco-topman Paul Gheysens al een niet-bindend bod. Toen was van Marc Coucke als toekomstige eigenaar nog geen sprake. De notoire Club Bruggesupporter kwam pas in actie in de week van 5 december, toen Anderlecht tegen Celtic Glasgow speelde.

Blue Army trekt naar Anderlecht

Coucke, die toen toevallig in Londen was, zou contact gehad hebben met Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock, weet De Standaard. Die betrok de West-Vlaamse ondernemer en Club Brugge-sponsor Joris Ide, die op gespannen voet leeft met die andere Anderlecht-bieder: Ghelamco-topman Paul Gheysens.

Die laatste heeft immers een stukje grond gekocht waar het stadion van Club Brugge moet komen, en kan de bouw serieus vertragen of zelfs verhinderen, mocht die andere Club Brugge man Bart Verhaeghe blijven tegenwerken in het Eurostadion-dossier.

Volgens De Standaard ging Ide in op het voorstel, en er werd een bod uitgebracht. Coucke, die ook Paira Daiza en de helft van Durbuy bezit, zou 80 miljoen euro geboden hebben voor 70 à 75 procent van de aandelen van Anderlecht. Diverse media berichten dat Paul Gheysens van Ghelamco 90 miljoen bood, maar je kunt twee biedingen niet zomaar vergelijken. Zo weet je niet om welk percentage van de aandelen het precies gaat, en of de schuld ook mee wordt overgenomen.

michael_verschueren.jpg

| Michael Verschueren: binnenkort manager van Anderlecht?

Deal dinsdag al binnen

De deal zou dinsdag al beklonken zijn, een dag voor de officiële deliberatie van de raad van bestuur van Anderlecht. Het is koffiedik kijken wie van de huidige aandeelhouders welke aandelen behoudt, maar aangenomen wordt dat Inbev-topman Alexandre Van Damme - die samen met Vandenhaute en Johny Thijs ook een bod op Anderlecht deed - alvast een deel van z’n aandelen zal behouden, net als de dochters van Roger Vandenstock en Michael Verschueren.

Die laatste wordt in diverse kranten getipt als toekomstige manager. Aan BRUZZ bevestigt een bron dichtbij het dossier deze piste, maar Coucke zou dan achter de schermen wel stevig de touwtjes in handen houden, net zoals hij dat bij zijn huidige club KV Oostende al doet. Die club moet hij trouwens van de hand doen, maar het is niet ondenkbaar dat een familielid van hem het overneemt.

eurostadion_paars_anderlecht_1200px_0.jpg

Wie bouwt nieuw stadion van Anderlecht?

Wat de gevolgen voor het Eurostadion zijn, de geplande thuisbasis voor voetbalclub Anderlecht, is onduidelijk. Niemand wil nog het huidige stadion van 60.000 toeschouwers. Maar er is wel een beginselakkoord met bouwheer Ghelamco, dat dit stadion wil zetten, en dat juridisch bindend zou zijn. Of Coucke eronder uit kan, en tegen welke prijs, is dan ook de vraag.

Maar dat Coucke een andere piste verkiest, is goed denkbaar. Hij heeft zich immers ingekocht in het Oostends bouwbedrijf Bart Versluys, dat de tribunes van Oostende verbouwde. Dat voetbalstadion heet nu de Versluys-arena. Het zou niet onlogisch zijn dat Coucke liever met zijn vaste partner in zee gaat voor een Anderlecht-stadion, dan met Ghelamco.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, Economie, Ghelamco, Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni