Jean Kindermans, schatbewaarder van de jeugd bij RSCA: 'Het is zwaar voor de jonge gasten'

Thijs Roelen
© BRUZZ
10/02/2021

| Jean Kindermans, hoofd van de jeugdacademie van RSC Anderlecht, in het trainingscentrum in Neerpede, op een foto uit 2018 toen er van corona nog geen sprake was

Voetbalclub RSC Anderlecht trekt de laatste jaren voluit de kaart van de eigen jeugd. Noodgedwongen, maar wel met trots. Het hoofd van die jeugdopleiding, Jean Kindermans, zag zo onder anderen Romelu Lukaku passeren. Maar vandaag is het vrij stil op de velden van de academie in Neerpede. “De jeugdopleiding staat op stelten.”

In het auditieve supporterscafé dat Radio Radzinski, de podcast van BRUZZ over RSC Anderlecht, wil zijn, schuift Jean Kindermans in zijn werkoutfit aan. Het mauve trainingspak toont zijn trots op de club die hij al meer dan twintig jaar vertegenwoordigt. Voor hem niet te veel poespas: Kindermans blijft in de eerste plaats een voetbalman.
Bij een voetbalclub waarvan het beleid anno 2021 volledig gestoeld is op de eigen jeugd, is Jean Kindermans goudzoeker en schatbewaarder tegelijk. Als hoofd jeugdopleidingen speurt hij België af naar toptalenten om de academie in Neerpede te bevolken. De vorming die ze vervolgens in de meest landelijke uithoek van het gewest krijgen, wordt internationaal geroemd. De jeugdopleiding van Anderlecht doorlopen, is als een universitair diploma behalen.

Beluister hier het volledige interview met Kindermans.

Hoe is het momenteel op Neerpede?
Jean Kindermans: Het is wat doods. Er wordt ons allemaal aangemaand om afstand te houden van de leden van de A-ploeg, omdat de protocollen van de Pro League zeer streng zijn. Wij willen niemand uit de directe omgeving van de ploeg besmetten. Daardoor missen we het dagelijkse contact met hen. Dat is ambetant. Als je nu op Neerpede rondloopt, zijn de burelen zo goed als leeg.

In de jeugdopleiding van Anderlecht lopen jongeren van 7 tot 21 jaar rond. Maar jongeren boven de 12 mogen al maanden niet meer trainen met meer dan vier spelers. Hoe hebben jullie als jeugdopleiding het afgelopen jaar kunnen werken?
Kindermans: Sinds maart 2020 staat de jeugdopleiding op stelten. We hebben ons constant moeten aanpassen. Mijn collega's en ik hebben heel veel tijd moeten steken in het heruitvinden van de opleiding: in bubbels trainen, alleen trainen, op afstand trainen, monitoren. We hebben ook veel geleerd. Bijvoorbeeld hoe we een hele groep trainen op afstand met behulp van de app Strava of andere instrumenten om hen te monitoren.

Jean Kindermans, hoofd van de jeugdacademie van RSC Anderlecht, in 2015 met toenmalige coach Besnik Hasi en Dennis Praet en Youri Tielemans, goudhaantjes uit de eigen jeugd

| Jean Kindermans, hoofd van de jeugdacademie van RSC Anderlecht, in 2015 met toenmalige coach Besnik Hasi en Dennis Praet en Youri Tielemans, goudhaantjes uit de eigen jeugd.

Zijn jullie jongens kwijtgeraakt?
Kindermans: Nee. Maar de mentale last begint wel zichtbaar te worden. We proberen zoveel mogelijk competitieve elementen te blijven steken in de trainingen. Die jongens hebben hun competitie gemist, geen play-offs, geen internationale toernooien en geen stage gehad. Voor jongens van 13, 14, 15 jaar is dat wel een groot probleem.

De A-selectie mocht altijd blijven trainen. Iemand als de 16-jarige Mario Stroeykens kon bij hen aansluiten en heeft zijn debuut inmiddels gemaakt. Zijn leeftijds­genoten die nog niet in de A-selectie zijn opgenomen, blijven ondertussen zonder competitiewedstrijden zitten. Dat moet een klein drama voor hun ontwikkeling zijn, of niet?
Kindermans: Dat zijn triestige momenten. Wij vragen ons af welke impact dat zal hebben op hun ontwikkeling? Die gasten moeten misschien beseffen dat het voor hen iets langer zal duren.

"Spijtig dat we ons niet in een vol stadion kunnen meten met Union in de bekerderby"

Jean Kindrmans, hoofd jeugdacademie RSC Anderlecht

Jean Kindermans, hoofd van de jeugdacademie van RSC Anderlecht

Door de financiële situatie is er de laatste jaren noodgedwongen voluit voor de eigen jeugd gekozen. Hoe kijken jullie als jeugdopleiding naar die koerswijziging?
Kindermans: Ik weet niet of ik het een koerswijziging zou noemen. Het is een gevolg van enkele foute transfers waarmee behoorlijk wat geld verkwist is. Het moeilijke bij een club als Anderlecht is: zorgen voor doorstroming van de jeugd en tegelijk resultaat blijven behalen. Zelfs Youri Tielemans of Romelu Lukaku hadden, toen ze debuteerden, ervaren spelers naast zich om de verantwoordelijkheid op te nemen. Nu ligt de verantwoordelijkheid direct bij de jeugdspelers. Zoals we tegen Luik in de beker speelden, met acht jeugdspelers, dat kan een paar keer. Maar je kunt daar geen kampioen mee worden. Als je die spelers kansen geeft, kun je daar binnen anderhalf tot twee jaar de vruchten van plukken. Al weet ik niet in hoeverre de vox populi en de pers dat geduld hebben.

Het jeugdvoetbal is in de vijftien jaar dat u hoofd opleidingen bent enorm veranderd. Buitenlandse clubs komen steeds vroeger met veel geld om jonge spelers te lokken. Hoe kijkt u naar dat fenomeen?
Kindermans: Als er tien jaar geleden een jeugdspeler vertrok, dan had ik het daar echt moeilijk mee. Maar ik heb inmiddels geleerd dat je niet iedereen kunt houden. De bedragen die soms betaald worden voor jeugdspelers zijn overdreven. Er zullen er altijd zijn die willen vertrekken. Nochtans zijn er in die vijftien jaar slechts drie spelers op jonge leeftijd vertrokken van wie je kunt zeggen dat ze het gehaald hebben: Adnan Januzaj, Dodi Lukebakio en Orel Mangala.

20210210 1740 Jean Kindermans

Als we toch namen noemen: wat ging er mis bij spelers als Mike Trésor Ndayishimiye, Nicolas Raskin of Dries Mertens?
Kindermans: Ik kan niet alles zeggen, maar dat zijn wel triestige verhalen. Vooral Trésor doet me pijn. Hij heeft een Anderlecht-profiel. Een zakenpartner van Coucke bij het Nederlandse NEC wilde hem toen binnenhalen. Die heeft wel een zaak gedaan, kan ik zeggen. Met Mertens heb ik kort gewerkt, maar hij had een omweg nodig om tot deze prachtige carrière te komen. En Raskin is vertrokken op Neerpede om redenen die niet veel met het sportieve te maken hebben.

Hebt u nog veel contact met de jongens die 'afgestudeerd' zijn?
Kindermans: Ik zoek dat niet speciaal op. Vaak ben ik al bezig met de volgende lichting. Ik ben wel blij om te horen dat jongens als Kompany, Lukaku, Leander Dendoncker, Youri Tielemans allemaal op een moment willen terugkeren naar Anderlecht. Dat toont toch dat we een grote voetbalfamilie zijn. Romelu heeft me ooit tickets voor de cupfinal Manchester United-Chelsea cadeau gedaan. Ik mocht drie mensen meenemen. Een van mijn beste vrienden hebben we daarmee op zijn verjaardag kunnen verrassen. Hij is inmiddels overleden aan kanker. Romelu weet dat niet, maar dat is voor mij een van de mooiste cadeaus die ik gekregen heb van een ex-speler.

Donderdag is er de bekerderby met Union. Kijkt u daar, als geboren Brusselaar, extra naar uit?
Kindermans: Mijn eigen zoon heeft daar gespeeld, ik weet hoe hun supporters kunnen zijn. Dan vind ik het spijtig dat we ons niet met Union in een vol stadion kunnen meten. Maar ik ben zeker dat het geen walk in het Dudenpark zal worden voor ons. Ze hebben zeker een goede ploeg.

Podcast

Dit interview vond plaats in de studio van Radio Radzinski, de Anderlecht-podcastreeks van BRUZZ. Wekelijks bespreken onze voetbalredacteurs de actualiteit rond de grootste voetbalclub van het land. Met een occasionele gast, Brussels bier en een korreltje zout. Beluister het volledige interview met Kindermans, of de andere uitzendingen, via bruzz.be of uw favoriete podcastapp.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, jeugdacademie RSC Anderlecht, jean kindermans, Voetbal, Neerpede, jeugdopleiding, coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni